All we do is travel

29. studeni 2017

STA putovanja

Tuvalu - Mjesto s najmanje turista na svijetu izgleda savršenoUdaljeni polinezijski otok Tuvalu koji ima rajske pješčane plaže, predivno zelenilo i odlične hotele godišnje posjeti najmanji broj turista. U 2016. godini tek je 2000 turista bilo na ovom otočnom arhipelagu, smještenom na pola puta između Havaja i Australije, tik ispod ekvatora u Tihom oceanu. Susjedni Kiribati posjeti duplo više ljudi, zbog bolje organiziranog prijevoza.

A post shared by Michael H. Kew (@michael.kew) on

Do Tuvalua se dolazi zrakoplovom za dva sata iz Suve na otoku Fidži, i to samo ponedjeljkom i četvrtkom te nedjeljom, a slijeće se na Funafuti, glavni atol ove oceanske državice gdje živi 6000 stanovnika. Aviokarte su relativno skupe, a želite li uštedjeti možete do tuda brodom. Jedini problem je što put brodom traje 3 dana.

Na čitavom arhipelagu ima ispod 11 000 stanovnika koji govore tuvalski, ali i engleski (otočje je ranije bilo pod protektoratom Velike Britanije). Tuvalu, ranije poznat i kao Ellice Islands, veći je samo od Vatikana, Monaka i Naurua, pa je četvrta najmanja država na svijetu.

Ponesite keš, kartice su suvišne

Na dolasku dobijete i besplatnu 30-dnevnu vizu. Službena valuta je australski dolar, a bitno je znati da na otoku nema bankomata te da se nigdje ne primaju kartice, čak ni u hotelima.

Nema baš ni interneta. U nekim hotelima možete kupiti prepaid karticu za internet, ali nema garancije da ćete imati pristup internetu jer je wi-fi izrazito spor u onim rijetkim trenucima kada radi. Najbolje je odsjesti kod nekoga kući ili unajmiti kuću. Nema ih puno za odabir, ali ako vas zanima, mi smo pronašli jednu kuću L's Lodge čiji najam košta 415 USD-a za 7 dana.

A post shared by Michael H. Kew (@michael.kew) on

Otočje ima vrlo nisku stopu kriminala, nema opasnih zmija, paukova ili malaričnih komaraca pa se možete fino opustiti. S druge strane, Tuvalu ima i neke od najljepših koraljnih grebena na svijetu te svoje vrijeme provedite istražujući podmorje. Za prijevoz po otoku unajmite skuter.

Tuvalu i religija

Stanovnici Tuvalua su praktični kršćani. Nedjeljom ne rade trgovine, na ormariću pored kreveta će vas uredno dočekati Biblija i domaćini će vas pozvati da sudjelujete na misi, dok se prije objedovanja obavezno moli. Kad smo već kod hrane, budite spremni jesti rukama sjedeći na podu.

Želite li nekamo gdje će vas sve podsjećati na raj, idite na Tuvalu dok još postoji. Nažalost, nalazi se na popisu lokacija koja bi u cijelosti mogla nestati kroz 100 godina zbog povećavanja razine mora.

 

10 mjesta koje valja vidjeti prije nego nestanu

Možete jeftino otputovati na Maldive usred sezone i pronaći jeftin smještaj. Ali ima jedna caka…

Maldivi ako nisi bogataš: Kako biti turist na Maldivima za 300 kuna na dan?

 

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana