All we do is travel

10. veljača 2017

STA putovanja

Zemlje u kojima je glavni desert – zemlja!

Ako posjetite Haiti, na tamošnjim tržnicama možete kupiti neobične kekse. Suhi su, okruglog oblika i napravljeni su od blata. Jestivi „blatnjavi kolačići“ mješavina su gline, soli, ulja i vode. Nemaju veliku nutritivnu vrijednost, no za siromašne ljude dovoljno je da prežive. Samo jedan kolačić dnevno dovoljno je da utaži glad. Za jedenje blata postoji i stručan termin – geofagija!


Na Haitiju tržište kolačića od blata cvate. Siromašna karipska država (ujedno i najsiromašnija zemlja na sjevernoj hemisferi) koju je 2010. pogodio strahovit potres, ima oko 11 milijuna stanovnika koji si ne mogu priuštiti sve više cijene hrane. Oko 80 % Haićana živi s manje od 14 kuna (2 USD) dnevno, dok je hrana skupa. Primjerice, dvije šalice riže koštaju oko 4 kune (60 centi), dok glina za izradu 100 kolačića košta 5 USD-a, što je oko 35 kuna. Kolačić od blata košta 5 centi, dakle za kunu se mogu kupiti njih 3, što je 3 dana hrane!

Zloglasni slam Port-au-Prince, poznat kao Cité Soleil, glavni je centar proizvodnje ovih kolačića, gdje čitave obitelji ovise o proizvodnji kolača od žute gline koji mnogima zavaravaju probavni sustav. No očaj i glad natjerali su ih na to.

U svijetu danas ima oko milijardu siromašnih ljudi, a posebno su ugrožene žene. Naime, čak 7 od 10 ljudi koji su gladni su upravo žene, iako upravo one proizvode ¾ sve hrane. Žene se uglavnom odriču hrane da bi nahranili djecu, a curice i trudnice imaju povećani rizik od manjka nutrijenata.


Osim siromaštva, kolačići od blata zanimljiviji su i zbog činjenice da su posebno dragi trudnicama.

U Africi je geofagija široko raširena među trudnicama. Otiđite na tržnicu u Nairobiju i vidjet ćete gotovo redove za kolačiće od blata, odnosno gline. Između 28 i 84 posto Afrikanki redovito jede proizvode bogate glinom. Prodaje se čak i u trgovinama, u pečenoj formi. Kako kolačići izgledaju poput kamenja, na tržnicama i u trgovinama vidjet ćete natpise "Mawe ya kula", što na svahiliju znači "Kamenje za jelo".


Zdravstveni aspekt jedenja zemlje

Neki znanstvenici smatraju da je glavni uzrok geofagije manjak željeza. Sastojci u zemlji bogatoj glinom mogu imati smrtonosne parazite i toksine. Proljev i gliste su česte nuspojave geofagije.


No isto tako kvalitetna glina može spriječiti trovanja te povećati imunitet fetusa u maternici. No trudnice ih ne jedu zbog toga, nego jer im pomažu protiv jutarnjih mučnina i žgaravice. Pogotovo im se sviđa miris svježe zemlje nakon kiše ili svježe ispečenih cigli.

Biste li ih probali?


Pročitajte još:

Afrika: Viza, cjepiva, odjeća i sve što trebaš znati prije puta

Kenija: U Nairobbery putujte kao siromah da vas ne opljačkaju

 

Hoću još!

Prijavi se na STA obavijesti! Dvaput mjesečno ćemo poslati zanimljive putničke priče i najpovoljnije cijene avio karata.

KOMENTARI
2 komentara

FERNANDO LOPEZ

Gost

Zdravo, To je informirati širu javnost da je gospodin Fernando Lopez, renomirani privatni zajam zajmodavac je otvorio financijske mogućnosti za sve kojima je potrebna bilo kakve financijske pomoći. Trebate li kredit? Trebate li kredit jasno svoje dugove ili financirati svoj projekt? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Nudimo brze i pouzdane kredita korisnica na kamatnu stopu od 2% do osobe, tvrtke i društva, bez obzira na kupca nacionalnosti. Naši uvjeti i stanje i jasno i vrlo razumljivo. Ne zahtijeva kreditnu check, 100% zajamčeno. Pošalji nam se na: (fernandolopezloanfirm@gmail.com)

Komentiraj

koda

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana