All we do is travel

10. veljača 2017

STA putovanja

Zemlje u kojima je glavni desert – zemlja!

Ako posjetite Haiti, na tamošnjim tržnicama možete kupiti neobične kekse. Suhi su, okruglog oblika i napravljeni su od blata. Jestivi „blatnjavi kolačići“ mješavina su gline, soli, ulja i vode. Nemaju veliku nutritivnu vrijednost, no za siromašne ljude dovoljno je da prežive. Samo jedan kolačić dnevno dovoljno je da utaži glad. Za jedenje blata postoji i stručan termin – geofagija!


Na Haitiju tržište kolačića od blata cvate. Siromašna karipska država (ujedno i najsiromašnija zemlja na sjevernoj hemisferi) koju je 2010. pogodio strahovit potres, ima oko 11 milijuna stanovnika koji si ne mogu priuštiti sve više cijene hrane. Oko 80 % Haićana živi s manje od 14 kuna (2 USD) dnevno, dok je hrana skupa. Primjerice, dvije šalice riže koštaju oko 4 kune (60 centi), dok glina za izradu 100 kolačića košta 5 USD-a, što je oko 35 kuna. Kolačić od blata košta 5 centi, dakle za kunu se mogu kupiti njih 3, što je 3 dana hrane!

Zloglasni slam Port-au-Prince, poznat kao Cité Soleil, glavni je centar proizvodnje ovih kolačića, gdje čitave obitelji ovise o proizvodnji kolača od žute gline koji mnogima zavaravaju probavni sustav. No očaj i glad natjerali su ih na to.

U svijetu danas ima oko milijardu siromašnih ljudi, a posebno su ugrožene žene. Naime, čak 7 od 10 ljudi koji su gladni su upravo žene, iako upravo one proizvode ¾ sve hrane. Žene se uglavnom odriču hrane da bi nahranili djecu, a curice i trudnice imaju povećani rizik od manjka nutrijenata.


Osim siromaštva, kolačići od blata zanimljiviji su i zbog činjenice da su posebno dragi trudnicama.

U Africi je geofagija široko raširena među trudnicama. Otiđite na tržnicu u Nairobiju i vidjet ćete gotovo redove za kolačiće od blata, odnosno gline. Između 28 i 84 posto Afrikanki redovito jede proizvode bogate glinom. Prodaje se čak i u trgovinama, u pečenoj formi. Kako kolačići izgledaju poput kamenja, na tržnicama i u trgovinama vidjet ćete natpise "Mawe ya kula", što na svahiliju znači "Kamenje za jelo".


Zdravstveni aspekt jedenja zemlje

Neki znanstvenici smatraju da je glavni uzrok geofagije manjak željeza. Sastojci u zemlji bogatoj glinom mogu imati smrtonosne parazite i toksine. Proljev i gliste su česte nuspojave geofagije.


No isto tako kvalitetna glina može spriječiti trovanja te povećati imunitet fetusa u maternici. No trudnice ih ne jedu zbog toga, nego jer im pomažu protiv jutarnjih mučnina i žgaravice. Pogotovo im se sviđa miris svježe zemlje nakon kiše ili svježe ispečenih cigli.

Biste li ih probali?


Pročitajte još:

Afrika: Viza, cjepiva, odjeća i sve što trebaš znati prije puta

Kenija: U Nairobbery putujte kao siromah da vas ne opljačkaju

 

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana