All we do is travel

27. rujan 2019

STA putovanja

Daleka putovanja: 15 najljepših prirodnih ljepota na Novom Zelandu

Novi Zeland

Novi Zeland je na Južnoj hemisferi nešto kao Island na sjevernoj – zemlja nevjerojatno bogate prirodne raznolikosti koja nudi čitavu lepezu fascinantnih prizora, od kojih se neke čine kao iz bajke ili barem djelo Photoshopa. Daleko je Novi Zeland, ali isplati se potegnuti tih gotovo 30 sati leta da dođete u zemlju fascinantnih prirodnih ljepota. Putovanje na Novi Zeland definitivno je jedno od posebnijih iskustava koje si možete pokloniti.

Jeftino na Novi Zeland

U ovom članku nećemo spominjati gradove ili Hobbiton koji je mnogima glavni motiv dolaska na Novi Zeland, fokus je na onom što je priroda, a ne čovjek, stvorila.

Pogledajte samo ovih 15 prirodnih ljepota koje vas očekuju u toj prekrasnoj državi otoku:

 1. Plavo jezero

Novi Zeland, Plavo jezero

Plavo jezero ili Blue Lake nalazi se u nacionalnom parku Nelson Lakes i slovi kao jezero s najbistrijom prirodnom vodom na svijetu. Vidljivost seže i do 80 metara u dubinu, no iako biste poželjeli zaplivati, nažalost ne možete. Plavo je jezero sveto Maorima te zbog toga nije dozvoljeno kupanje u njemu.

 1. Nacionalni park Abel Tasman i prepolovljeni kamen

Novi Zeland, Nacinalni park Abel Tasman i prepolovljeni kamen

Split Apple Rock ili prepolovljeni kamen u nacionalnom parku Abel Tasman na Južnom otoku (South Island) još je jedno čudo prirode. Ova geološka kamena formacija u obliku prepolovljene jabuke jedna je od najfotografiranijih novozelandskih motiva do koje možete doći na više načina, a omiljen među turistima je kajakom.

Novi Zeland, Nacinalni park Abel Tasman

Nacionalni park Abel Tasman nalazi se na vrhu Južnog otoka, a najbliža naselja su mu Motueka, Takaka i Kaiteriteri. Poznat je po idiličnim plažama i blagoj klimi zbog čega ga je dobro posjetiti u bilo koje doba godine. Volite li kampirati, ovo je jedno od boljih mjesto za to. Jedino nisu dozvoljene ležaljke (hammocks).

 1. Jezero Pukaki

Novi Zeland, Jezero Pukaki

Jezero Pukaki najveće je jezero od tri planinska jezera novozelandskih Južnih Alpa na Južnom otoku. Ovaj plavi dragulj još je jedno ikonsko mjesto, poznato između ostalog i kao lokacija koju je Peter Jackson odabrao za grad hobita „Lake Town“.

 1. Zaljev Cathedral

Novi Zeland, Zaljev Cathedral

Te Whanganui-A-Hei (Cathedral Cove) je prirodni rezervat na poluotoku Coromandel i rasprostire se na čak 840 hektara. Godišnje ga posjeti oko 150 tisuća turista. Od predivne plaže Hahei možete prošetati do Cathedral Cove, gdje ćete vidjeti jedan od najfotogeničnijih prizora poluotoka.

 1. Usamljeno drvo - Wanaka Tree

Novi Zeland, Wanaka Tree

Usamljena vrba posred jezera poznata je kao “That Wanaka Tree” ili #thatwanakatree. Izrazito je popularan motiv na društvenim mrežama, a nerijetki se penju na drvo radi što bolje fotografije pa drvo nažalost oštećuju. Stoga su vlasti Novog Zelanda odlučili zabraniti takve aktivnosti u budućnosti.

Drvo se nalazi u gradu Wanaka na Južnom otoku, na sat vremena vožnje od Queenstowna.

 1. Vulkan na Bijelom otoku (White Island)

Novi Zeland, vulkan na Bijelom otoku

Whakaari / White Island je aktivni vulkan na 48 km od istočne obale Sjevernog otoka u Bay of Plenty. Radi se o najaktivnijem novozelandskom vulkanu već 150 tisuća godina.

Do vulkana možete avionom letom iz Whakatanea (www.whiteislandflights.co.nz) koji će samo preletjeti preko vulkana, helikopterom tvrtke Frontier Helicopters koji će vas i spustiti na sam vulkan ili pak brodom na 90-minutnoj turi. Tijekom leta i vožnje brodom vidjet ćete kitove i delfine u moru.

 1. Moreaki Boulders

Novi Zeland, Moreaki Boulders

Ogromno okruglo kamenje na plaži Moeraki Boulders također su dosta poznati motivi Novog Zelanda. Nalazi se na plaži Koekohe na obali Otago između Moerakija i Hampdena. Postoje već 60 milijuna godina, a najteži među njima ima oko 7 tona.

Najbolje vrijeme da ih vidite u punoj ljepoti jest u vrijeme oseke (kad je plima vidite samo vrhove) dvaput dnevno, a kad je to točno možete pratiti na stranici MetService.

 1. Vodopad Mladenkin veo - Bridal Veil Fall

Novi Zeland, Bridal Veil Falls

Prekrasan vodopad nazvan Mladenkin veo nalazi se na rijeci Pakoka na području Waikato. Visok je 55 metara i zbog vjetrova koji tu pušu često ćete vidjeti maglicu oko vodopada, zbog čega je izgledom poput nekog prozirnog vela. Domoroci ga zovu Pohono.

 1. Stijene zvane Palačinke - Pancake Rocks

Novi Zeland, Pancake Rocks

Stijene koje izgledaju kao naslagane palačinke najposjećenija su turistička atrakcija na zapadnoj obali Novog Zelanda. Pancake Rocks u Punakaikiju formiralo je more prije 30 milijuna godina, a oblikuje ih i dan danas. Pristup stijenama je moguć čak i osobama s invaliditetom.

 1. Champagne Pools

Novi Zeland, Champagne Pools

Vreli koloristički izvori nazvani bazeni šampanjca ili Champagne Pools nalaze se u Wai-O-Tapu, a nastali su kao posljedica erupcije vulkana Tarawera davne 1886. godine.

Ružičaste i bijele terase koje zapljuskuje vrela voda snažnog mirisa po sumporu privlače mnogobrojne turiste u potrazi za jedinstvenim prirodnim ljepotama.

 1. Waitomo Glowworms, Waitomo

Svjetlucave životinjice kornjaši ili glow worms (iako bi prijevod bio da su to crvi, zapravo se radi o drugim životinjama) žive u špiljama Waitomo na Novom Zelandu. Ta mala sićušna stvorenja svijetle kako bi privukli partnere za parenje stvarajući tako fascinantan magičan prizor.

Špilje se nalaze na Sjevernom otoku, duž ceste Waitomo Caves Road.

 1. Otok Piercy

Novi Zeland, Otok Piercy

Motu Kōkako li otok Piercy najpoznatiji je po „Rupi u stijeni“, a nalazi se na sjevernoj obali Sjevernog otoka, na samom vrhu Rakaumangamangua (Cape Brett) u Bay of Islands.

 1. Smaragdna jezera - Emerald Lakes

Novi Zeland, Emerald Lakes

U nacionalnom parku Tongariro naići ćete na Smaragdna jezera, prekrasna jezera u dolini koja je u ledeno doba bila prekrivena glečerima. Do jezera koja zapravo ispunjavaju vvodom kratere blizu vrha planine Tongariro u nacionalom parku Tongariro možete ako idete planinariti duž popularne staze Tongariro Alpine Crossing .

Smaragdnu boju voda dobiva od minerala iz termanog područja obližnjeg Crvenog kratera (Red Crater).

 1. Planina Cook

Novi Zeland, Planina Cook

Aoraki / Mount Cook najviša je planina Novog Zelanda, visoka 3724 metra. Do 2014. godine bila je visoka 3764 metra, no tada je veliki odron s vrha smanjio planinu. Nalazi se u Južnim Alpama na Južnom otoku.

Planina je posebno zanimljiva zbog činjenice da je tu Edmund Hillary vježbao pripremajući se za osvajanje Everesta. Na planini Cook nalaze se i najdulji glečeri u državi.

 1. Glečeri Fox i Franz Josef

Novi Zeland, Ledenjak Franz Josef

Novozelandski glečeri Fox i Franz Josef smatraju se najpristupačnijim glečerima na svijetu. Uzmite vodiča i popnite se na glečer pješice. Naravno, u obilazak možete i helikopterom, pa čak brodom zaploviti po jezeru.

Putovanje na Novi Zeland: Prvi dočekajte Novu godinu na otoku Hobbitona

TREBAJU LI HRVATI VIZU ZA NOVI ZELAND?

Državljani EU zemalja od 1. listopada 2019. godine trebaju e-vizu tj. e-potvrdu (NZeTA - New Zealand Electronic Travel Authority) za ulazak u Novi Zeland

E-vizu možete zatražiti elektronski, a cijena je između 9-12 novozelandskih dolara ( 5-7 eura), ovisno o načinu prijavu. Morate platiti i međunarodnu turističku pristojbu (IVL) u visini 35NZD.

E- viza i međunarodna turistička pristojba vrijede 2 godine.

Za NZeTA vizu možete se prijaviti na ovom linku

Gdje možete vidjeti pingvine?

Novi Zeland, pingvini

 

Pošalji upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana