All we do is travel

4. April 2019

STA putovanja

Kad trešnje cvatu: 9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća

Cherry blossom destinacije ili destinacije na kojima možete vidjeti predivna drveća trešnji u cvatu, koje karakterizira ružičasta boja na popisu su želja brojnih djevojaka. Klasična destinacija kamo se ide u proljeće uživati u ružičastom drveću svakako je Japan, no ne možete li do Japana, ne znači da se ne možete fotografirati ispod romantičnih krošnji. Vodimo vas kroz Europu, od Slovenije preko najvećeg japanskog vrta u Europi u Belgiji pa sve do Švedske, tamo gdje je lako doći automobilom ili uz jeftine aviokarte pa makar jedan vikend da si svijet obojite u ružičasto.

  1. Zagorje ob Savi, Slovenija

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Zagorje ob Savi, Slovenija

Na manje od dva sata vožnje automobilom od Zagreba i nekih 52 kilometara od Ljubljane, nalazi se Zagorje ob Savi, malen grad s tek 7000 stanovnika i predivnim vrtom trešanja.

U Zagorju kod Save cvjetaju japanske trešnje, a cvjetovi traju samo nekoliko dana.

  1. London, Velika Britanija

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, London

Londonu ne nedostaje parkova u kojima možete uživati u cvatu trešanja i njihovoj ružičastoj boji. Obiđite Kew Gardens, Kensington Gardens, Regent's Park, St. James Park i Greenwich Park. 

  1. Pariz, Francuska

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Pariz

Romantičan Pariz naljepši je u proljeće zbog cvata brojnih biljaka, a posebice trešanja koje ćete po ružičastoj boji prepoznati dok šećete uz katedralu Notre Dame, po parku Champ de Mars i vrtovima Tuileries ispred muzeja Louvre. 

  1. Edinburgh, Škotska

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Edinburgh

Edinburški ogroman javni park the Meadows, smješten u Princes St. Gardens malo izvan samog centra grada, obožavaju svi stanovnici grada, posebice u proljeće kada postaje zaista predivan. U parku pronađite šetalište Jawbone Walk  jer se upravo tamo početkom proljeća nalaze ružičasta stabla.

Zašto je Japan najbolje posjetiti u proljeće?

  1. Berlin, Njemačka

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Berlin

Ako ste u Berlinu dulje vrijeme i nije vam teško „potegnuti“ dosta van turističkog centra, na dvije lokacije pronaći ćete divna stabla trešanja u cvatu - Norwegerstraße i Maurweg - od kojih je ljepše ono u Mauerwegu.

Maurweg je odlično mjesto i gdje se nalaze ostaci nekadašnjeg Berlinskog zida, a brojne biciklističke ture vode turiste baš tamo pa možda možete spojiti 2u1.

Stabla trešanja zasađena su tamo nakon pada Berlinskog zida 1989. godine kada su Japanci prikupili sredstva i donirali ih kao poklon gradu Berlinu kako bi proslavili ujedinjenje Njemačke.

  1. Bonn, Njemačka

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Bonn

Njemački grad Bonn možda vam nije prva destinacija kada pomislite na romantiku, no svakog proljeća njegova četvrt Nordstadt postaje itekako privlačna zbog niza stabala trešnji u svom ružičastom cvatu.

Zaputite se u Heerstrasse – koju zovu avenijom cvata trešanja – koja se nalazi na svega 5 minuta od poznate Beethovenove kuće. Predivna ukrasna stabla trešanja zasađena su 1980-ih, a zahvaljujući brojnim fotografima zaljubljenim u prizor proljetne ulice, Bonn je postao draga destinacija mnogima koji ranije nisu razmatrali posjet ovom gradu.

  1. Kopenhagen, Danska

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Kopenhagen

Svake godine krajem travnja u Kopenhagenu se održava Sakura Festival kada vam se pruža izvrsna prilika da uživate u atmosferi Japana. Kopenhagen, naime, na taj dan slavi poklon od 200 stabala sakura koje je gradu darovao počasni danski konzul Hiroshime kako bi obilježili 200 godina od smrti Hansa Christiana Andersena, autora mnogih najljepših bajki.

Festival traje svega par dana, a osim u predivnom cvatu trešanja, posjetitelji mogu uživati u ceremonijama pripreme čaja, narodnim plesovima, radionicama izrade origamija i japanskoj tržnici.

  1. Hasselt, Belgija

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Hasselt, Belgija

Za belgijski grad Hasselt možda niste do sada nikad čuli, iako ima više od 70 tisuća stanovnika, no ako se nađete u prilici da ga obiđete u proljeće, nećete požaliti. Najbliži veći, „poznatiji“ grad je nizozemski studentski grad Maastricht, koji se nalazi na svega 40 minuta vožnje od Hasselta gdje će vas oduševiti najveći japanski vrt u zapadnoj Europi, napravljen prije 25 godina.

Prostire se na 2,5 hektara, a osim stabala trešanja ima i vodopade te male potočiće te je pravo mjesto za uživanje u ljepoti i tišini. Otvara se 31. ožujka i ulaz je moguć sve do studenog od 10 do 17 sati, svakim danom osim ponedjeljkom. Ulaznica u park košta 6 eura.

  1. Stockholm, Švedska

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Stockholm

Stockholmski Kungsträdgården ili Kraljev vrt (King’s Garden) mjesto je gdje ćete sredinom travnja vidjeti ružičasta stabla trešanja u cvatu. Preko 10. 000 stabala japanskih trešanja zasađeni su diljem grada kao dio vladinog projekta da uljepšaju ulice.

Osim promatranja stabala bit će vam zanimljiva i Japanski festival koji se svake godine održava u Kungsträdgårdenu, a za točne datume i aktivnosti provjerite njihovu Facebook stranicu.

Pedesetak stabala nalazi se i u Lumaparkenu jugostočno od centra grada u predjelu Hammarby Sjöstad.

9 najboljih mjesta u Europi za vidjeti ružičasta drveća, Stockholm


Pošalji upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana