All we do is travel

10. listopad 2018

STA putovanja

Vodič kroz business klasu za početnike


Letjeti business klasom ili poslovnim razredom posve je drugačije iskustvo od onog kada letite „normalno“, ekonomskom klasom. Prostorije za odmor, više mjesta za noge, veliki TV, prostrani WC, šampanjac, jela koje priprema chef, otvoreni snack-bar i ispruženo spavanje - sve je to dio svijeta poslovnog razreda na letovima.

Dok se „ekonomisti“ stišću po 10 u svakom redu (3+4+3) i muku muče s tim gdje će s nogama te kako će spavati u polusjedećem položaju, samo par metara ispred njih drugi putnici uživaju u svemu ranije navedenom. I nikad se (baš) ne susreću.

Putnici business klase se prvi ukrcavaju i prvi iskrcavaju iz aviona, zajedno s putnicima iz prvog razreda, tako da ih ne susrećete čak niti na aerodromu. Vidite ih samo u prolazu dok svojih loših mjesta.

Dugo je business klasa bila tek nešto bolja ekonomska klasa, sa širokim sjedalima i više mjesta za noge (ono što danas uglavnom zovemo Economy Plus klasom), no aviokompanije su unaprijedile svoje usluge posljednjih desetak godina.

Evo kako izgleda iskustvo prosječnog putnika business klase:

Check-in:


Putnici u business klasi imaju poseban šalter za check-in, a često dobiju i karticu za ekspresni prolaz kroz carinu.

Business lounge:

Nakon prijave za let mogu uživati u prostorijama za odmor (business class lounge) gdje su im na raspolaganju besplatna pića, grickalice ili kolačići, novine te pristup internetu. Neki od boljih loungeva imaju tuševe i sobe za spavanje. Lounge sobe se koriste uglavnom na odlasku i tijekom presjedanja.

Boarding:


Kod boardinga tj.ukrcavanja na let, prva i business klasa ukrcava se prva, tako da polagano i u miru mogu doći do svojih sjedala.

Sjedala:


Sjedala su u business klasi udobnija od ekonomske. Dok je razmak između dva sjedala (vašeg i onog ispred) u ekonomskoj klasi 74 do 81 cm, business klasa nudi čak 100-153 cm, a uobičajeno je oko 130 cm prostora.

Dok se sjedala u ekonomskoj klasi mogu spustiti tek polovično, business klasa uživa u spuštenim sjedalima čime puno bolje spavaju. Potpuno spuštena sjedala (180° , paralelno s podom) su rijetka i skupa (nude ih npr. Air Canada, Cathay Pacific ili Singapore Airlines), no uobičajena su sjedala koja se spuštaju pod kutem od 170 stupnjeva. Bonus više je što mnogi avioprijevoznici sjedala u business klasi ne stavljaju paralelno, nego cik-cak, kako bi putnici uživali više privatnosti.

Zabava:

Putnici ekonomske klase na izbor imaju izbor glazbe i filmova, među kojima zna biti aktualnih hitova, no u business klasi sve je puno bolje. Imaju opciju audio i video na zahtjev (AVOD), a osim toga imaju vlastite utičnice gdje mogu priključiti laptop te često osiguran pristup internetu.

Zbog toliko unaprijeđene business klase, prva klasa polako odumire. Neki su je avioprijevoznici i ukinuli ili je pak nude samo za „premier“ rute na kojima ima puno poslovnih putnika, dakle dovoljno ljudi da plati za privilegiju (npr. letovi London-Hong Kong).

Hrana i piće:


Sjećate se dok ste ulazili u zrakoplov i išli prema svojim sjedalima i gledali „bublasta“ pića sretnika u prvim redovima? Piće dobrodošlice obično je šampanjac, da vas dodatno opusti i razveseli.


Što se tiče jela, u business klasi poslužuju se predjelo, glavno jelo i desert servirani na keramičkim tanjurima. Napokon ne morate jesti iz plastične posude s plastičnim priborom za jelo. Nakon toga dobijete još dodatnih grickalica. Od pića možete birati od šampanjca pa do koktela, i to ne samo jednom.

Slijetanje:

Prvi izlazite iz aviona pa ste stoga i prvi u redu za prolazak kroz carinu. Sve bez žurbe, i fino k'o gospodin ili gospođa.

Zašto platiti business klasu?

  - Možete sasvim spustiti sjedalo i naspavati se

   - Imate puno mjesta za sve što trebate raditi

    - Manje uplakane djece, čudnih mirisa i čudnih ljudi

     - Dodatne milje


     Kako jeftino do business klase?

      - Nemojte je rezervirati

       - Budite lojalni jer vam bodovi na loyalti kartici mogu dati upgrade

        - Koristite kartice avioprijevoznika. Mnogi kod upisa u članarinu nude 50 000 milja, što je više od polovice potrebnih milja za prekooceanski let u business klasi

         - Letite kad ne lete poslovnjaci – vikendom- jer je tada mogućnost za free upgrade veća

          - Zatražite upgrade na check-inu i ako nisu sva sjedala zauzeta, dobit ćete business klasu po povoljnoj cijeni

          POŠALJITE UPIT!

          NAUČITE JOŠ:

          Zašto aviokompanije prodaju više karata nego što ih ima?

          Avionski etiquette: Čiji su nasloni za ruke u avionima?

          Zašto su prozori na avionu obli?

          Zašto sjenila moraju biti otvorena prilikom uzlijetanja aviona?

           

          Hoću još!

          Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

          KOMENTARI
          0 komentara

          All we do is travel

          S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

          STA putovanja
          Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

          0800 19 98

          info@staputovanja.com

          Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

          ZAGREB
          T: 01 488 63 40
          M: 099 488 63 40
          F: 01 488 63 45
          L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

          LJUBLJANA
          T: +386 (0)1/ 439 16 90
          T: +386 (0)1/ 439 16 91
          M: +386 (0)41 612 711
          L: Ajdovščina 1, Ljubljana