All we do is travel

3. April 2017

STA putovanja

Nemojte na internetu objavljivati fotke boarding propusnica, evo zašto konkretno

Vaša propusnica za ulazak u avion tzv. boarding pass sadrži puno više informacija nego što mislite. A i dobra su dojava svim potencijalnim lopovima da vas nema kod kuće. Sjetite se nedavnog slučaja pljačke stana Maje Šuput dok je bila na odmoru, a o čemu je redovno izvještavala pučanstvo putem svog profila na Instagramu. Lopovi su znali da je nema i poharali joj stan. No ljudi diljem svijeta dijele takve informacije u stvarnom vremenu, a još više dijele fotografije svojih propusnica na društvenim mrežama, čak dodaju i hashtag#boardingpass da ih se lakše nađe. Jer je vrlo važno pohvaliti se da negdje putuješ.

Boarding pass sadrži broj elektronske karte, puno ime i prezime, broj leta i aviokarte, broj sjedala, čak i informaciju imate li prtljagu. Neke imaju i vaš frequent flyer broj. Osim toga, sadrži barkod, a on može otkriti zaista puno toga odjednom. Onom kome je do šale može se lako ulogirati u vaš profil na web stranici aviokompanije pomoću prezimena i broja rezervacije te mijenjati podatke, možda čak otkazati let. Može vidjeti i onaj frequent flyer broj koji možda nije na isprintanoj propusnici, ali i broj telefona te sve buduće rezervacije.

Ne mora biti „hacker“ da to napravi. Na internetu postoji web stranica koja vrlo lako analizira podatke s barkodova. Nije ju teško pronaći, nama je trebalo manje od 5 minuta. Postoji i aplikacija za mobitele za skeniranje avionskih barkodova, tako da stvar nije baš nepoznata. A skeniranje jednog od barkodova na propusnici pokazalo nam je puno više nego što smo se nadali.

Barkod je zapravo vaša karta u manjem formatu, a oni koji znaju detektirati brojke i slova, tj. šifre koje prikazuje skenirani barkod, vrlo lako mogu iskoristiti informacije.

A post shared by MotorShowPR (@motorshowpr) on

Ako baš želite podijeliti online fotografiju svoje propusnice, prstom prekrijte barkod, a fotku izrežite tako da se ne vide ključne informacije. No najbolje je da se suzdržite od toga, jer je takva fotografija zapravo oglas „nema me kod kuće.“

 

 

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana