All we do is travel

28. svibanj 2019

STA putovanja

Ostaviti napojnicu sobarici u hotelu - da ili ne?

Ostaviti napojnicu sobarici u hotelu - da ili ne?

Napojnice konobarima i frizerima su gotovo uobičajena pojava, no što je s hotelskim osobljem? Evo zašto biste i koliku napojnicu po nepisanom bontonu trebali ostaviti osobi koja brine za čistoću vaše hotelske sobe.

Kad ste na odmoru, vjerojatno ste već naviknuti na raznorazne napojnice. Nosaču kovčega date neki manji iznos, konobaru i konobaricama ostavite također nešto, možda čak i zahvalite osobi na recepciji za izvrsnu uslugu. No što je sa sobaricama?

U sobama nerijetko vidite malen kartončić pored kreveta na kojem piše nešto poput „Ovu sobu za vas čisti Ana“. A jeste li toj Ani ostavili znak pažnje jer je sve počistila dok vas nije bilo?

Prema nekim istraživanjima, gotovo trećina gostiju ne ostavlja nikakvu napojnicu sobaricama, dok samo 3% to radi konobarima. Zašto su sobarice zanemarene? Vjerojatno jer ih nikad ne vidite pa ne osjetite direktnu potrebu nagraditi osobu za trud. I jer vam nitko nije napomenuo kako biste to ipak trebali učiniti. Osim toga, nema onog tzv. „društvenog pritiska“ kao u restoranu kad vas svi gledaju hoćete li biti škrtica ili ne pa lako zaobiđete ostavljanje napojnice.

Koliku napojnicu ostaviti sobarici?

Univerzalnog pravila nema. Nije isto ako ostajete samo jednu noć ili ste tu više dana. Nije isto ako ste jako uredna osoba ili ste netko za kome stvarno treba dobro počistiti. Nije isto ako ste solo ili vas je više u sobi.

Ostajete li više dana, ostavite svaki dan malenu napojnicu jer vam sobu čiste različite osobe. Bit će dovoljno i 10-ak kuna. U SAD-u za skupe hotele predlažu dnevnu napojnicu od 10 USD-a, no to bi za hrvatske pojmove mnogima bilo preskupo. Sobarice u tim hotelima kažu da je i 2 USD-a sasvim dovoljno, čisto kao znak pažnje i poštivanja njihovog rada koji je često slabo plaćen.

Napojnicu ostavite na vidljivom mjestu i s porukom, dovoljno je napisati samo „Hvala.“ Naravno, ako ste zadovoljni uslugom.


Pošalji upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana