All we do is travel

10. svibanj 2018

STA putovanja

Meksiko: Tekila-vlak nudi pravu opijajuću turu

Tequila je grad u Meksiku najpoznatiji po istoimenom piću. Mnogi ne znaju ovu zabavnu činjenicu, baš kao ni da u Meksiku postoje pokrajineTabasco ili pak Chihuahua, po kojima su imena dobili popularni umak i maleni psi čivave.

Santiago de Tequila zaslužan je za pitki izum koji se dobiva od plave agave koja raste u tom dijelu Meksika. Koliko je napitak magičan govori i činjenica da je meksičko ministarstvo turizma grad prozvalo Magičnim gradom (Pueblo Mágico) 2003. godine.

#JoseCuervoExpress 1/3

A post shared by Mundo Cuervo (@mundo_cuervo) on

Putovanje do Tequile (Ruta de Tequila) je jedno od onih rijetkih iskustava kada je putovanje do destinacije jednako cool kao i sama destinacija. Vlakovi Jose Cuervo Express i Tequila Express voze od Guadalajare do Tequile i prolaze kroz polja agava dok se vi vozite, a majstor tekile vam objašnjava sve što niste znali o tom piću. Slušat ćete razne priče po tekili dok se polagano opijate, učeći primjerice kako prepoznati dobru tekilu ili kako je treba piti.

Kako prepoznati dobru tekilu?

Pokapajte dlanove s par kapi i protrljajte ih. Ako vam nakon toga ruke budu ljepljive, u tekilu je vjerojatno dodan šećer i nije dobra. Ako su vam ruke suhe i mirišu na bačvu, znači da je tekila izvrsna.

Kako piti tekilu?

Prvo duboko udahnite, zadržite dah, uzmite gutljaj tekile, progutajte i izdahnite. Ovaj način će vam pomoći da ne izgorite iznutra, a da pritom u cijelosti osjetite okus pića.

Kad sve to naučite, doći ćete u grad gdje živi oko 40 tisuća ljudi i postoji čitav niz trgovina koje prodaju tekilu. Svaki hotel u ponudi nudi izlete do polja agava koji se nalaze na par kilometara udaljenosti. Biljke rastu u podnožju ugaslog vulkana koji daje plodno tlo za ovu izvanrednu biljku, ali joj je dao i ime. „Tequila“ zapravo znači „brdo lave“.

 
Na izletu možete odabrati jahanje na konjima kako biste lakše obišli polja s jimadorom, osobom koja je zadužena za brigu od biljkama i njihovoj žetvi.

Poneki jimadori dozvolit će vam da se sami okušate u žetvi i osjetite kako to nije nimalo lagan posao. U tom sigurno neće uživati, ali hoćete u tekili iz neke od lokalnih destilerija gdje ćete usput i naučiti sve o procesu dobivanja tekile iz agave.

Avio karte

Tequila Express vozi samo petkom navečer i vikendima, a cijena po osobi je između 65 i 130 USD, dok je vožnja Jose Cuervo Expressom nešto skuplja, no nudi posebnije iskustvo. Kada budete gledali cijene, važno je znati da i meksički peso ima istu oznaku kao američki dolar ($) da ne padnete u nesvijest kada vidite da osnovna karta košta npr. $1250.

Ova tura je stvarno opijajuća, u svakom smislu, i ako idete u Meksiko, potrudite se staviti je na popis.

Obratite se nama da vam sve organiziramo, od aviokarte pa do izleta.

 

 
Pošaljite upit

Hoću još!

Prijavi se na STA obavijesti! Dvaput mjesečno ćemo poslati zanimljive putničke priče i najpovoljnije cijene avio karata.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana