All we do is travel

11. siječanj 2018

STA putovanja

Meksiko: Upoznajte treći spol –muxe

Udaljeni grad na jugu Meksika Juchitán de Zaragoza poznat je kao raj za gej populaciju. Ujedno je poznat i kao mjesto gdje žive muxe, osobe fluidnog seksualnog identiteta koje sebe uglavnom ne smatraju ni muškarcima ni ženama, nego nešto treće, a to je muxe.

A post shared by Luis Cobelo (@churrito) on

Muxe su biološki muškarci, pripadnici indijanskog naroda Zapotec iz Meksika, koji žive prvenstveno u južnoj regiji Oaxaci, na čijoj se obali smjestio Juchitán de Zaragoza. Oblače se i ponašaju kao žene, no ne smatraju se homoseksualcima. Ne žive samo u Juchitánu, iako on broji najviše pripadnika ovog „spola.“

“Da biste bili muxe, morate se roditi tamo gdje žive Zapoteci,” ponudio je objašnjenje Cony Canseco, voditelj Odjela za seksualnu različitost u Juchitánu, koji niz godina organizira zabave s poznatim muxe klanom The Authentic Intrepid Seekers of Danger i dodao, “Oni koji žive izvan područja su homoseksualci.“

Posjetiteljima koji nisu upoznati s ovom tradicijom, pogled na brojne muxe na ulicama može pružiti drugačiji, krivi, doživljaj. Mnogi odlaze misleći da se radi o transvestitima, a muxe inzistiraju da oni to nisu. „Transvestit je muško koje se odijeva kao žensko, a muxe se oblači u tradicionalne huipilese i enaguase te je ponosan na svoje podrijetlo. Kultura igra veliku važnost u seksualnosti,“ kaže jedan muxe.

Kratka povijest trećeg spola muxe

Vjeruje se da je termin „muxe“ nastao po španjolskoj riječi „mujer“, što znači „žena“ na području Oaxacea, gdje je tolerancija prema njima visoka. Iako neki muxe odluče živjeti kao žene, mnogi se i dalje ne žele odreći svoje seksualne fluidnosti i usprkos tome rade bez problema kao učitelji, medicinsko osoblje ili pak krojači.

Poput indijskihhijra, „interseksualnih“ osoba koji žive na jugu Azije i poznati su kao Aravani, Aruvani ili Jagappa, muxe je antički koncept, iako određene karakteristike datiraju tek unatrag posljednjih 60 godina.

A post shared by Pali (@chefpaulafr) on

Većina muxea ne nosi mušku odjeću (pintadas), nego žensku (vestidas). Neki imaju i vlastitu obitelj, bilo da se vjenčaju za ženu ili muškarca. Kad muxe oženi muškarca, taj se muškaraca ne smatra homoseksualcem. Zovu ih pak mayates, i nije lijep termin. Mnogi smatraju da mayates opisuje muškarce koji svoje potisnute homoseksualne osjećaje iskazuju na ovaj način. Mayates se zovu i muške prostitutke koje zadovoljavaju muxe, a Meksikanci tim terminom pogrdno zovu i Afroamerikance. Muxe često ne napuštaju majku i oca, nego ostaju živjeti s njima kako bi se mogli brinuti za njih u starosti.

Želite li doživjeti kulturu u kojoj žive muxe, otiđite tamo otvorenog srca. Možda najbolje da ih posjetite krajem studenog kada se u Juchitánu održava trodnevni festival Vela de las Intrépidas.

A post shared by Ricardo (@ricardopinedabt) on

 

  Organizirano putovanje :: MEKSIKO

   Gdje se putuje u siječnju?

    Provedi noć u kući Pabla Escobara u Tulumu

     Najbolje destinacije za svaki horoskopski znak

      Ana Gruica o Meksiku: Isla Mujeres ima najljepšu plažu na svijetu, a Frida Kahlo i meksički kult smrti dio su turističke ponude

       

      Hoću još!

      Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

      KOMENTARI
      0 komentara

      All we do is travel

      S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

      STA putovanja
      Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

      0800 19 98

      info@staputovanja.com

      Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

      ZAGREB
      T: 01 488 63 40
      M: 099 488 63 40
      F: 01 488 63 45
      L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

      LJUBLJANA
      T: +386 (0)1/ 439 16 90
      T: +386 (0)1/ 439 16 91
      M: +386 (0)41 612 711
      L: Ajdovščina 1, Ljubljana