All we do is travel

17. veljača 2017

STA putovanja

Zrakoplovna kompanija uvela zonu bez djece u svojim avionima


Priznajte, kad se ukrcavate u avion i vidite da neka obitelj putuje s malenom djecom ili bebom na letu, držite fige da ne sjede nigdje blizu vas. Ni na udaljenosti od 10 metara. Posebno vam je to bitno kad ste na dugom letu i planirate odspavati 6 sati, a znate da bebe (barem velika većina njih) ne spavaju toliko u komadu. No potez jedne aviokompanije je šokirao je prilično svijet putnika.

Niskobudžetna indijska aviokompanija IndiGo, koja leti na 40 destinacija, uvela u svojim zrakoplovima zonu bez djece, koje će omogućiti svojim putnicima da putuju u miru. Ukupno 8 redova u tzv. tihoj zoni rezervirano je za putnike iznad 12 godina.

„Imajući na umu komfor svih putnika, redovi 1-4 te 11-14 bit će tiha zona,“ objasnili su iz kompanije koji će ovo ponuditi kao premium redove, a osim mira, imat će i više mjesta za noge te više pogodnosti od standardne usluge. Na ideju su, kažu, došli nakon mnogobrojnih prigovora putnika na buku koju proizvode upravo djeca. 

Nejasno je kako će zaštiti putnike od buke sa susjednih redova, odnosno onih između njih 5-10 koji nisu premium.

Odluku su javno osudili mnogi, a još veći broj putnika podržao kroz #childFreeFlights.

 

Neke druge aviokompanije poput JetBluea odlučili su pak ići u smjeru „family-friendly“ poslovanja i dobile veliku podršku javnosti. Osim toga, dio roditelja smatra kako je ova politika diskriminirajuća prema onim roditeljima koji bi također željeli rezervirati sjedalo s više prostora za noge, no to ne mogu učiniti ako putuju s djecom. Navode i kako se poslovni rezultati tek trebaju vidjeti obzirom da bi ova odluka mogla utjecati na to da se putnici za obiteljska putovanja odluče za neku drugu aviokompaniju.
 

 
IndiGO je prva aviokompanija koja je uvela ovu zonu, nakon što su isto prethodno napravile i neke manje azijske aviokompanije, poput singapurske Scoot koja od 2013. godine putnicima nudi mogućnost doplate da ne sjede blizu djeteta. I konkurentska aviokompanija AirAsia X je uvela tihe zone prošle godine, baš kao i Malaysia Airlines koja brani djeci da putuju u prvom razredu, a sve zbog pritužbi bogatijih putnika koji su platili mnogo da bi imali ugodan let, a na kraju imali besane noći zbog plačljive djece. 
 
Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da 70% putnika podržava restrikcije vezanu uz djecu na letovima, a 35% njih bi platilo dodatno da ne lete s djecom. A koje je vaše mišljenje?
 
Pročitajte još:
 
 
 
 
 
 

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana