All we do is travel

5. siječanj 2017

STA putovanja

London zapošljava beskućnike kao turističke vodiče

U Londonu postoje turističke ture koje vode beskućnici i koji će vam pokazati pravo lice grada, ali i ispričati vam što se svakodnevno događa na ulicama kojima prolazite. Unseen Tours, tvrtka koja se bavi društvenim poduzetništvom, zahvaljujući kojoj beskućnici koriste priliku da rade kao vodiči za alternativne gradske ulične ture, obećava da ćete „dobiti nešto malo drugačije“ i „jedinstven pogled“ na različite dijelove grada, a nude ture kroz kvartove Brick Lane, Camden i Covent Garden.

 

Svaki vodič ima različitu vlastitu priču, stjecajem čijih okolnosti su se našli u situaciji da nemaju stalnog krova nad glavom, ali to ih nije obeshrabrilo u svakodnevnom životu i svakodnevnoj borbi za poboljšanje kvalitete vlastite svakodnevice.

 

Novi londonski vodiči su ljudi koji su imali poslove, vodili normalne živote, imali partnere, ali ih je preokret sreće u životu doveo na gradske ulice. Neki su se razveli i ostali bez imovine, neki su uslijed nastupa recesije 2008. godine izgubili unosne poslove na rukovodećim pozicijama, pa nekoliko mjeseci kasnije i vlastite domove zbog hipoteka.

 

Putovanje u London

 

Viv Askeland i Mike O'Hara dvoje su londonskih vodiča koji su započeli s vođenjem neuobičajenih gradskih tura kako bi zaradili novac za egzistenciju i osigurali vlastiti krov nad glavom. Oboje rade za Unseen Tourskoja jeosnovana 2010. godine kao neprofitna tvrtka koja plaća ljudima s nerješenim stambenim pitanjima, nekadašnjim i trenutnim beskućnicima, vođenje turista po londonskim ulicama.

 

Tvrtka se ne bavi turizmom koji zaželi ukazati na nedostatke ekonomski i socijalno ugroženih područja, odnosno tzv. “turizmom siromaštva”, već na neobičan i “pomaknut” način želi pokazati strane Londona o kojima ne možete saznati previše iz standardnih turističkih vodiča. Ujedno se na ovaj način i skreće pozornost na pitanje beskućništva, ali na način da nas natjera da razmišljamo o društvenim nejednakostima i nepravdi.

 

Veliki broj stubišta i prolaza u kojima je, primjerice, Askelend spavala, dok je živjela kao beskućnica u Covent Gardenu, danas je zatvoren uredbom westministerskog vijeća, upravo kako bi se spriječilo beskućnike da tamo spavaju.

 

Askeland kaže da su to napravili uoči Olimpijskih igara 2012., kako bi se “sramota” sakrila od očiju turista, a kako se ni oni sami ne bi po završetku Igara vratili.

Danas oboje imaju osigurano stanovanje i krov nad glavom, a veliku pomoć u čitavom procesu omogućile su turističke ture. Kako i sami kažu, dobili su svrhovitost koja im je pomogla da se izvuku iz depresije i konstantnog osjećaja “tonjenja”, pa sada kada su isplivali iz problema nastoje pomoći i biti primjer onima koji nastoje svoj život vratiti u red.

 

London, avio karte 

 

Odlična vijest za njih je da potražnja za ovakvim turama raste. Naime, prije 7 godina, kada je tvrtka osnovana, godišnje je bilo 400-ak tura, sada ih je već 3000.

 

London ipak nije prvi u kojem je ovakvo pokazivanje grada zaživjelo. Slične ture već postoje u drugim gradovima, kao što su Bath i Barcelona.

 

Ako odaberete London za skorašnji city break ili planirate posjet na dulje vrijeme, iskoristite priliku za upoznati London iz različitih uglova, a nama u STA se slobodno obratite putem maila (info@staputovanja.com) ili telefona (0800 1998) da vam nađemo najpovoljnije aviokarte.

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana