All we do is travel

24. studeni 2016

STA putovanja

Smještaj na visokoj nozi: Hotel na stablu u Švedskoj

 

Ovaj hotel je zapravo utjelovljene svih dječjih snova: kućica na stablu u predivnoj skandinavskoj šumi. Skandinavski dizajn ne treba posebno predstavljati, to je brend sam za sebe - suptilan, diskretan, funkcionalan i lijep. A upravo takav je i Treehotel u Haradsu, na sjeveru Švedske.

Sofisticirano ostvarenje svih dječačkih fantazija sastoji se od 6 odvojenih soba, odnosno kućica, a svaku je projektirao po jedan vodeći skandinavski arhitekt. Kućice su smještene na različitim visinama, od 4 do 6 metara iznad tla i do njih se dolazi preko rampe, mosta ili pomičnih ljestvi. Jedna od kućica izgleda poput ptičjeg gnijezda, dok druga izgleda kao NLO iz starih ZF filmova. Postoji i jedna koja izgleda kao prava šumska koliba, ugurana među debla stabala.

Od svih soba, najzanimljivija je vjerojatno ona koja izgleda kao kubično tijelo napravljeno od zrcala, tzv. Mirrorcube, arhitektonskog biroa Tham & Videgård. Zanimljiva je jer zrcali okolnu prirodu, a sagrađena je na aluminijskom okviru. Njeni su zidovi prekriveni infracrvenim filmom čija je boja nevidljiva u spektru koje ljudsko oko vidi, ali je vidljiva pticama koje se zbog toga ne zalijeću u kućicu.

Sve su kućice sagrađene okolo živih stabala, dakle niti jedno nije bilo posječeno da bi se podigao hotel. Svaka kućica ima podno hidroelektrično eko grijanje, a umjesto kanalizacije, svaka je soba opremljena zahodima s električnim sustavom koji pokreće zapaljenje i sav otpad izgara u pepeo. Kupaonice su opremljene tekućom vodom, ali tuševi se nalaze u odvojenoj zgradi, kao i sauna.

 


 

Treehotel je nastao prema zamisli bivše medicinske sestre Britte i Kenta, nekoć učitelja, a danas vodiča za ribolovce, koji ujedno vode i obližnji hostel, Britta's Pensionat.

Ideja za izgradnju malenog sela s kućicama na drvetu došla je od dokumentarca The Tree Lover, švedskog redatelja Jonasa Selberga Augustséna, u kojem trojica muškaraca grade kućicu na stablu kako bi se povezali sa svojim ruralnim korijenima  i djetinjstvom, da bi na kraju završili u raspravi o filozofskoj prirodi povezanosti čovjeka i stabla.

Od siječnja 2017. na raspolaganju će biti i sedma soba, odnosno kućica, smještena na laponskim borovima na 10 metara visine, s pogledom na rijeku Lule. Ova je soba namijenjena promatranju čarobne Aurore Borealis, a njen najveličanstveniji dio će biti trijem koji će imati pod napravljen od mreže kroz koju izvire razgranati bor. Čitava kućica zauzima cca 100 metara kvadratnih, od čega je 55 metara kvadratnih stambenog prostora, a uključuje smještaj za petero ljudi, dva dupla kreveta, kauč, dnevni boravak, kupaonicu i tuš. Kućica će biti opremljena namještajem izrađenog od prirodnih skandinavskih materijala, odnosno drva i tekstila.

 


 

Britta's Pensionat je otvoren za goste Treehotela, a služi doručak, ručak i večeru u autentičnom okruženju iz razdoblja 1930. - 1950.-ih godina, te je opremljen restoranom, barom, saunom i prostorom za opuštanje i druženje. Cijena noćenja iznosi od 490€ do 790€ ovisno o kućici i razdoblju godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Kamo otputovati za manje od 2000 kuna. I kako?

Europa nakon ljeta: Gdje otputovati ove jeseni i zime, a da je blizu?

TOP 10 hotela za ljubitelje knjiga

TOP 25 romantičnih hotela za parove po izboru Tripadvisora

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana