All we do is travel

7. lipanj 2016

STA putovanja

Nema više fotkanja s tigrovima: Zatvoren tajlandski budistički hram blizu Bangkoka!

Vjerojatno ste pročitali već u medijima kako su tajlandske vlasti pronašli 40 leševa tek rođenih tigrova u budističkom hramu nedaleko Bangkoka, gdje su se turisti mogli družiti s velikim mačkama.

 

Tajlandske su vlasti napokon reagirale na brojna upozorenja posjetitelja tzv. hrama tigrova u Kanchanaburiju (zapadno od Bangkoka) i tako su došle do zaprepašćujućeg otkrića- u hladnjacima hrama pronađeni su ostaci 40 mladunaca tigrova. A hram djeluje kao utočište… Izgleda da je istina malo drugačija.

 

Tigrovi u tom budističkom hramu zavezani su lancima i vidno omamljeni, stalno u jednom položaju, kako ne bi ozlijedili turiste koji dolaze pomaziti veliku mačku. I dok na fotografijama to izgleda još i u redu, brojni turisti ostanu šokirani kada uživo vide te nepomične tigrove, o čemu se govori naveliko već godinama.

 Činjenica da su pronađeni leševi mladunaca samo je dokaz da ova institucija krši dogovor s WCO organizacijom, jer je rođenje svake bebe tigra trebalo biti prijavljeno i zabilježeno i zato sada traže da se hramu ukine dozvola za držanje životinja. U slučaju da se sumnje potvrde i da se odgovorni za ovo nađu upleteni u lanac krijumčarenja, uslijedile bi dugotrajne zatvorske, ali i novčane kazne.

 

Prošlog ponedjeljka su zaštitari započeli preseljavati tigrove, a u utorak su, naoružani oružjem sa sredstvima za smirenje pohvatali još desetke, nakon što su upravitelji hrama neke pustili na slobodu, kako bi ometali i usporili akciju spašavanja. U hramu je živjelo 137 tigrova, od kojih je 52 uhvaćeno.

 

Popularna turistička atrakcija već se neko vrijeme nalazila na crnoj listi WCO organizacije, jer su smatrali da tigrovi predstavljaju opasnost za posjetitelje, s obzirom na životne uvjete u kojima su boravili  te sumnje  na okrutno postupanje prema životinjama.

 

Tajlandska je policija početkom prošlog tjedna zaustavila kamion u kojem se prevozila koža dvaju tigrova, kao i još neki dijelovi životinja, te je uhitila dvojicu radnika hrama zbog nezakonitog posjedovanja divljih životinja. Kada su zaštitari došli u hram, svećenici su ih pokušali zaustaviti, tako da su nakon pola dana prepucavanja uspjeli uspavati 8 tigrova. WWF je izdao priopćenje u kojem podržava i hvali ovu akciju, nastojeći potaknuti tajlandske vlasti da trajno povuku dozvole za držanje životinja.

 

Trebale bi se istražiti i druge ustanove koje čuvaju ulovljene tigrove, kako bi se ustanovilo pravo stanje stvari i kako bi bili sigurni da životinje nisu žrtve trgovanja i krijumčarenja. Prema izvještajima krovne organizacije tajlandskih nacionalnih parkova u zemlji je uhvaćeno oko 1300 tigrova, raspoređenih u 33 ustanove.

 

Čelnici Wat Pha Luang Ta Bua hrama u kojem su tigrovi pronađeni tvrde da nemaju ništa protiv preseljenja tigrova (na čemu trenutačno radi preko 2000 ljudi, od volontera, preko veterinara do predstavnika vlasti i WWF-a), ali upozoravaju da će njihovo preseljenje imati negativan utjecaj na ekonomsku situaciju, odnosno turističku industriju.

 

Na tajlandske se vlasti već dugo vremena vrši pritisak kako bi se situacija promijenila i kako bi se zaustavio ovaj biznis, jer prema dogovoru iz 2001. godine, hramu je dopušteno da drži tigrove pod uvjetom da se na njima ne zarađuje i da se tigrovi ne razmnožavaju. Unatoč dogovoru ulaznice su se naplaćivale da bi se navodno poboljšala kvaliteta života unutar utočišta (kako ga svećenici nazivaju), a 40 ubijenih mladunaca nažalost je tužna potvrda da se dogovor nije poštivao i da su životinje iskorištene samo radi zarade.

 

Osim tigrovih koža, pronađen je i "laboratorij" u kojem su svećenici koristili životinjske dijelove za proizvodnju vina i medikamenata, jer nažalost, trgovanje tigrovima je unosan je milijunski posao. Usprkos međunarodnim zabranama, porozne granice između Tajlanda, Mjanmara, Laosa i Kine dopuštaju krijumčarenje te basnoslovnu zaradu za trgovce u trenutku kada dijelovi dospiju na kinesko crno tržište.

  

Tigrovi su pred istrebljenjem, jer ih na čitavom svijetu tek nekih 3200 boravi slobodno u divljini. Manje od 30 ih se nalazi u Vijetnamu, 50 u Kini, 2200 u Indiji i oko 500 u Rusiji. Zato više od 7000 tigrova na svijetu živi u raznoraznim farmama, odnosno u zatočeništvu na području jugoistočne Azije, od čega 5000 u Kini, 1450 u Tajlandu, 180 u Vijetnamu i oko 400 u Laosu.

 

Hram tigrova je zatvoren do daljnjeg.


Pročitajte dojmove o Tajlandu iz pera pobjednice našeg blogerskog natječaja: Lara: “Svi me pitaju kakav je Tajland... Same same but different!”

Tajland nije samo za partijanere, tražite li romantiku evo gdje možete pronaći mir

18 istina o Tajlandu koje još ne znate

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana