All we do is travel

31. kolovoz 2019

STA putovanja

10 razloga da otputujete u Kijev i zaljubite se u njega

Kijev, Ukrajina

Glavni grad Ukrajine, s gotovo 3 milijuna stanovnika, izvanredan je grad s čarobnom atmosferom, zanimljivom poviješću i bogatim noćnim životom. Ako još niste posjetili Kijev sada je vrijeme da odete tamo i... zaljubite se u njega. Ako ipak trebate još malo uvjeravanja, pročitajte naših 10 razloga za posjet.

  1. Cijene

Ukrajina je jedna od najjeftinijih zemalja u Europi pa je i Kijev jedan od najjeftinijih glavnih gradova našeg kontinenta. U Ukrajini je službena novčana valuta ukrajinska grivnja (UAH), 1 kuna je trenutno skoro 4 grivnje. Povoljne cijene podzemne željeznice (4 grivnje), taksija (pazite, ovdje vas mogu pokušati prevariti jer ste turist) i hrane uvjerit će i najštedljivije putnike.

Savjet: iako napojnice nisu obavezne mještani će biti vrlo zadovoljni ako nagradite dobru uslugu.

Kijev, Ukrajina

  1. Zanimljiva arhitektura

Veličanstvene građevine u izuzetnim nijansama stvaraju bajkovitu sliku grada. Prekrasne boje dopunjene su svjetlucajućim pozlaćenjima koja gradu daju posebno veličanstven izgled, a čak i kroz zgrade možete osjetiti nemirnu povijest grada i Ukrajine. Pogledajte Zlatna vrata u Kijevu, poznatu crvenu zgradu Kijevskog sveučilišta i posjetite najdublju stanicu podzemne željeznice na svijetu (stanica Arsenal nalazi se 105,5 m ispod zemlje).

Kijev, Ukrajina

  1. Živahni noćni život

Kijev se budi noću. Partyji počinju u ponoć i traju do podneva sljedeći dan. Postoji mnogo pivnica, barova i nevjerojatnih noćnih klubova na izbor. Niske cijene pića i ugodni mještani uvjerit će vas da noć još nije gotova. Khm, naravno... pamet u glavu!

Savjet: ako unajmite lokalnog vodiča preporučit će vam uz gradske atrakcije i najbolja mjesta za zabavu.

  1. Otvoreni ljudi bez predrasuda

Ukrajinci su stvarno nevjerojatno simpatični, ljubazni i ništa ne kompliciraju. Lako ćete pronaći nove prijatelje jer su Ukrajinci otvoren narod i vole upoznavati nove ljude. Ukrajinke su na glasu kao jedne od najljepših djevojaka na svijetu.

Spomenik Majka Domovina, Kijev, Ukrajina

  1. Spomenik Majka Domovina

Ogromni spomenik visok je čak 102 metra. Nastao je 1982. godine, izgrađen je od nehrđajućeg čelika, a dio štita su morali odrezati jer je bio viši od križa pečerskog samostana. Moguće je i popeti se na vrh ogromnog kipa, no za to vam treba poseban vodič jer je uspon na vrh dozvoljen samo nekolicini posjetitelja. S vrha se pruža nevjerojatan pogled na grad.

Zanimljivost: spomenik možete vidjeti i u postapokaliptičnom filmu Svjetski rat Z.

PUTOVANJE U KIJEV I ČERNOBIL

  1. Podzemne tržnice

Ako želite prijeći jednu od većih kijevskih cesta morate se spustiti u pothodnik u kojem ćete prošetati kroz pravu tržnicu. Ovdje možete obaviti sve vrste kupovina, a također se i najesti. Odjeća, elektronika, hrana (uključujući štandove brze hrane), knjige i ostalo što vam, naravno, treba čekaju vas ispod ceste.

Kijev, Ukrajina

  1. Pop-up kafići

U Kijevu postoji bezbroj pop-up kafića i barova. Krenite u bilo koji popularni dio grada i primijetit ćete da ulice obiluju pop-up kafićima koji najčešće izgledaju kao automobili s grafitima. Svaki kafić ima svoju atmosferu, a pića su svugdje jeftina.

  1. Čistoća

Kijev je stvarno čist grad za što se također brinu građani: ne bacaju smeće na cestu te održavaju čistoću zgrada.

Kijev, Ukrajina

  1. Staro i novo

Kijev kombinira osjećaj starog i novog. Mnoge zgrade u centru grada sagrađene su prije više stoljeća, no istovremeno možete vidjeti nove, moderne građevine iz 21. stoljeća.

Kijev, Ukrajina

  1. Odlična hrana

Ukrajina je poznata po izvrsnoj hrani i pićima. Najpoznatije od tradicionalnih jela je, naravno, boršč (originalno potječe iz Ukrajine), a možete uživati i u različitim knedlama i palačinkama punjenim slatkim ili slanim nadjevima. Grad poput Kijeva ne može bez svojih specijaliteta: najpoznatiji su kijevski odrezak i kijevska torta, a Kyivska Perepichka je poznati restoran s hot dogovima. Od ukrajinskih pića najpoznatiji su uzvar (vrsta kompota od sušenog voća), nalyvka (voćni liker) i medovukha (medica).

Crkva sv. Andrije u Kijevu, Ukrajina

Vjerujemo da smo vas uvjerili s ovim savjetima, a i zasigurno ćete samo pronaći nešto što će vas u potpunosti oduševiti. Ako želite upoznati Kijev, a i druge dijelove Ukrajine – između ostaloga Černobil i napušteni grad Pripjat – krenite s nama na organizirano putovanje i upoznajte ovu zemlju u 5 dana. 

PUTOVANJE U KIJEV I ČERNOBIL

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana