All we do is travel

2. studeni 2018

STA putovanja

Italija zaustavila Ryanair i Wizz Air: Nova politika prtljage vara putnike

Italija zaustavila Ryanair i Wizz Air: Nova politika prtljage vara putnike

Ryanair i Wizz Air trebali su od 1. studenog početi primjenjivati novu politiku prtljage na svojim letovima prema kojoj bi svi putnici trebali dodatno platiti ručnu prtljagu. Talijanske vlasti proglasile su tu odluku nevaljanom te su je privremeno suspendirali.

Niskotarifni avioprijevoznici svoje letove nude po izrazito niskim cijenama što privlači potencijalne putnike koji su spremni odreći se bilo kakvog luksuza putovanja samo da bi što povoljnije stigli na željenu destinaciju. Tako vam na letovima takvih avioprijevoznika neće biti dozvoljeno da besplatno ponesete veliki kovčeg, da odaberete sjedalo i da se za vrijeme leta nešto popijete ili pojedete „na račun kuće“. Putnici su se s vremenom navikli na to i nosili sa sobom na put samo ono najosnovnije, ručnu prtljagu s kojom mogu u kabinu i koja ne teži više od 10 kilograma.

Irski Ryanair i mađarski Wizz Air najavili su nove politike prtljage od 1. studenog koji ukida i ovaj zadnji „besplatni“ dio. Sada će za komad ručne prtljage do 10 kg morati dodatno platiti 10 funti po smjeru.

Putnici prema tom novom pravilu u zrakoplov mogu unijeti jedino malu ručnu torbicu, što u prijevodu znači da obvezno moraju dodatno platiti prtljagu jer zaista izuzetno malen postotak ljudi putuje bez ičeg. Talijanske vlasti procijenile su kako je nova politika zavaranje kupaca te su primjenu takve odluke stavili na čekanje.

Italija zaustavila Ryanair i Wizz Air: Nova politika prtljage vara putnike

Wizz Air po novom dozvoljava ručnu prtljagu dimenzija 40x25x20cm, a Ryanair još manje - 35cm x 20cm x 20cm.

Novu odluku Ryanir pravda većom točnošću kako bi ubrzali ukrcavanje, a ne dodatnom zaradom. Ipak, u samo 12 mjeseci zaradili su 1,8 milijuna funti na dodatnim naplatama kao što su odabir sjedala i dodana prtljaga. Za očekivati je da bi znatno zaradili uvođenjem nove politike.

„Zahtjev za dodatnom naplatom osnovnom elementa zračnog prijevoza, poput ručne prtljage, predstavlja krivo predstavljanje prave cijene karte, što zavarava kupce,“ kazali su u Italiji.

Talijanska nacionalna aviokompanija Alitalia dozvoljava besplatnu ručnu prtljagu dimenzija 55x35x25cm, no maksimalne težine 8 kg.

Britanski EasyJet, koji također ima letove u Italiji, dozvoljava prtljagu dimenzija 56x45x25cm bez ograničenja težine.

Iz Ryanaira su poručili kako će se žaliti na odluku jer se vlasti ne smiju miješati u stvari koje utječu na točnost prijevoznika. Smatraju kako veći komad ručne prtljage nije osnovni element prijevoza.

Pošalji upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana