All we do is travel

3. studeni 2018

STA putovanja

Novi zakon: Oprez ako u Dubai nosite lijekove

Novi zakon: Oprez ako u Dubai nosite lijekove

Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata donijelo je u listopadu novi zakon o unosu lijekova za vlastitu uporabu u njihovu zemlju. Onim putnicima koji se ne budu držali novih pravila lijekovi će biti oduzeti, a oni sami će možda biti deportirani ili osuđeni na zatvorsku kaznu.

Putujete li u Dubai ili Abu Dhabi, jedne od popularnih destinacija Hrvata, imajte na umu da prije dolaska u UAE svi posjetitelji trebaju popuniti online formular i dobiti odobrenje za unos određenih lijekova.

Na popisu i neki lijekovi protiv glavobolje

Neki putnici iz čistog neznanja nose sa sobom sirupe protiv kašlja, tablete za anksioznosti ili čak one protiv bolova koji sadrže zabranjene supstance kao što su kodein, diazepam, pseudoefedrin ili folkodin.

Upravo ti lijekovi, odnosno te supstance mogle bi ih odvesti do zatvorske ćelije ako pravovremeno ne prijave njihov unos.


Jeftino u Dubai

Prema novom zakonu, posjetitelj UAE može unijeti sa sobom tromjesečnu zalihu, odnosno jednomjesečnu zalihu ako su lijekovi klasificirani kao kontrolirani.

U slučaju da putnik sa sobom nosi kontrolirane lijekove, oni koji dolaze u UAE ili samo tamo presjedaju, moraju sa sobom nositi valjanu medicinsku dokumentaciju iz zemlje otkud potječu. U slučaju da ne mogu doći do originalnog recepta, putnici moraju nositi certificirani recept.

Putnici kojima je UAE finalna destinacije moraju još imati i dodatni certifikat ili dozvolu relevantnog doktora. Količina lijekova ne smije premašiti jednomjesečnu dozu.

I za lijekove za koje je potreban doktorski recept postoje posebne upute. Svi lijekovi moraju imaju valjani recept i zalihe ne smiju biti veće onih potrebnih za tri mjeseca liječenja.

Drugi lijekovi koji se nalaze na popisu su biljni lijekovi, lijekovi koji se ne smiju distribuirati u UAE i oni lijekovi koji su ranije bili dozvoljeni, no u međuvremenu im je dozvola ukinuta.

Detaljni popis lijekova i uputa za sve turiste koji dolaze u Emirate pročitajte ovdje

O DUBAIJU:

Pošalji upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana