All we do is travel

10. srpanj 2018

STA putovanja

Bajkovite destinacije iz Disney crtanih filmova

Disney crtići, koji nas svaki put fasciniraju, temelje se na drevnim bajkama. Nevjerojatna mjesta koja nas ostavljaju bez daha također se u mnogim slučajevima temelje na stvarnim, realističnim krajolicima i dvorcima. Pogledajmo mjesta koja su toliko bajkovita kao da ste sletjeli u Disney crtane filmove.

1. Trnoružica  - dvorac Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Kraljevski dvorac iz Trnoružice je inspiriran Neuschwanstein dvorcem koji je sagradio veliki entuzijasta Ludwig II od Bavarske 1892. godine kao svoje mjesto za povlačenje od gradske gužve i vreve te kao poklon Richardu Wagneru, koji je bio njegov omiljeni skladatelj.


2. Ljepotica i zvijer - Alsace, Francuska

Šarmantno mjestašce i trg iz crtanog filma Ljepotica i zvijer inspirirano je arhitekturom francuske pokrajine Alsace, koja miješa njemačku i francusku kulturu i stvara doista slikovitu krajobraznu arhitekturu, savršenu za crtani film.


3. Ljepotica i zvijer - Chateau De Chambord u Loir-et-Cher, Francuska

Chambord dvorac, koji je bio inspiracija za dvorac Zvijeri iz crtića Ljepotica i zvijer, sagrađen je 1547. po nalogu kralja Franje I. te mu je služio kao sklonište za vrijeme lova. Leonardo da Vinci ostavio je pečat na njegovoj arhitekturi.


4. Matovilka (Zlatokosa) - Mont Saint-Michel, Francuska

Kraljevstvo je inspiriralo Mont Saint-Michel u Normandiji, Francuska. Ova jedinstveni otok zbog karakteristične plime povremeno je odvojen od kopna te je idealno mjesto za utvrdu, koja je zbog zapanjujućeg izgleda popularna turistička atrakcija.
 

5. Aladdin - Taj Mahal, Agra, Indija

Sultanova palača u Aladinu nadahnuta je Taj Mahalom Indiji. Taj Mahal nije palača, već veličanstvena grobnica koju je Shah Jahan počeo graditi 1632. za svoju omiljenu suprugu, Mumtaz Mahal.


6. Mulan - Zabranjeni grad, Peking, Kina

Carev dom u crtiću Mulan inspiriran je Zabranjenim gradom u Pekingu. Zabranjeni grad dobio je ime po tome što bez odobrenja cara niste mogli ući u grad niti ga napustiti. Sada je, naravno, otvoren za turiste.


7. Zvonar crkve Notre Dame - katedrala Notre Dame, Pariz, Francuska

Notredamska katedrala iz crtića inspirirana je pariškom katedralom Notre Dame, koja se smatra najljepšim primjer gotičke arhitekture u svijetu, a gradili su je čak 200 godina.


8. Mala sirena - Chateau De Chillon, Ženevsko jezero, Švicarska

Dvorac princa Erice u crtiću Mala sirena nadahnut je dvorcem Chillon na Ženevskom jezeru. Grad izlazi iz Rimskog Carstva, kada je izgrađen kako bi zaštitio put kroz Alpe. Kasnije je obnovljen te je sam po sebi prekrasan i poseban zahvaljujući svom specifičnom položaju na obali jezera.


9. Snježno kraljevstvo - Hotel De Glace, Quebec, Kanada

Elsin dvorac inspiriran je hotelom De Glace u Quebecu, u Kanadi. Svake godine, ledenjaci su postavljeni na periferiji Quebeca. Svake godine imaju drugačiju arhitektonsku sliku, ali sama činjenica da se su izrađeni od leda bila je velika inspiracija za Elsinov ledeni dvorac.


10. Brave - grad Eilean Donan, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo

Kraljevski dvorac crtića Brave inspiriran je Eilean Donan dvorcem u Škotskoj. Dvorac, koji se sada nalazi na otoku Donnan zapravo je kopija, dovršen u 1932, ali sam otok ima drevna povijest. Tamo je u 6. ili 7. stoljeću bio samostan, koji je kasnije postao grad koji je štitio Mackenzie klan.


11. Snjeguljica - dvorac Alcazar u Segoviji, Španjolska

Kraljevski dvorac iz Snjeguljice nadahnut je dvorcem Alcazar, smještenim u srcu Španjolske, u Segoviji. Dvorac stoji na vrhu litice na ušću dvije rijeke, što mu daje izgled pramca.


 

A koju bajkovitu destinaciju vi birate?

Pošaljite upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana