All we do is travel

3. srpanj 2018

STA putovanja

Najljepši aerodromi na svijetu

Aerodromi su jedan od ključnih dijelova naših putovanja prema dalekim destinacijama. To su mjesta odlaska, dolaska i mjesta susreta.

Svaki put kada letimo avionom, to naravno uključuje i posjet aerodromu gdje vrlo često moramo provesti i nekoliko sati, tako da je uvijek poželjno da se osjećamo ugodno u ambijentu. Dodatni bonus je ako su i arhitektonski zanimljivi i oku ugodni.

Veliki broj putnika smatra da je putovanje važnije od same destinacije i zato vam predstavljamo listu najljepših aerodroma na svijetu prema mišljenju putnika.

1. Incheon International Airport, Incheon, Južna Koreja

To je najveća južnokorejska zračna luka i jedna od najvećih u svijetu. Razne studije redovito ga ocjenjuju najboljim na svijetu. Osim toga, prosječno vrijeme dolazaka i odlazaka iznosi 19 i 12 minuta, te se smatra jednom od najbržih zračnih luka na svijetu. Impresivna brojka je i postotak izgubljene prtljage - samo 0,0001%.

Arhitekt Curtis Fentress uskladio je elemente tradicionalne korejske umjetnost u putnički terminal kao što su stropovi koji podsjećaju na drevne korejske hramove i unutarnje vrtove s mnogo prirodnog svjetla. Tu je i teren za golf, spa, privatne sobe, klizalište, casino i korejski umjetnički muzej.

 

A post shared by 인천공항 (@incheon_airport) on


2. Dubai International, Dubai, UAE

To je najveća zračna luka na svijetu i nalazi se na prvom mjestu po broju međunarodnih putnika. Više od 7700 zrakoplova i 140 zrakoplovnih prijevoznika leti u više od 270 destinacija tjedno iz zračne luke. Terminal 3 je druga zgrada po veličini i prvi najveći terminal na svijetu, a dizajner Paul Andreu je unutrašnjost obukao u zlato, obrubljeno bijelim mramorom, s pravom ravnotežom između postmodernim odrazom tradicionalne bliskoistočne umjetnosti i tehnološke budućnosti.

The morning commute

A post shared by Shehab Gargash (@shehabmrg) on


3. Marrakesh Menara Airport, Marrakech, Maroko

Menara zračna luka koja se nalazi u popularnom marokanskom gradu, možda je jako mali, ali svojim izgledom ne zaostaje za velikim zračnim lukama. Novi nastavak terminala, sagrađen 2008. godine, je spoj tradicionalne marokanske umjetnosti i moderne arhitekture te je pravi melem za oči. Arapski ukrašeni prozori stvaraju jedinstvenu atmosferu i postavljeni su kako bi osvjetljavali sobu u bilo koje doba dana. Unutrašnjost je tipično marokanska s foteljama i sofama, odjevenim u tradicionalne tkanine te mnoštvom mozaika i granitnih podova.


4. Denver International Airport, Colorado, SAD

Zračna luka Denver najveća je u pogledu površine zemljišta i šesta u SAD-u po broju putnika. Glavni arhitekt Curtis Fentress je projekt ove zračne luke uzeo kada je već bila u velikom zaostatku i dubokom financijskom minusu. Imao je samo tri tjedna da predstavi svoju ideju. Njegova ideja je zauvijek promijenila koncept percepcije zračnih luka, jer umjesto fluorescentnih prometnih labirinata, namijenjenih bržem protoku i obradi putnika, stvorio je vizualno privlačan i krov koji podsjeća na snježne vrhove koji su postali simbol grada. Revolucionarna ideja krova smanjila troškove za više od 100 milijuna dolara i skratila vrijeme izgradnje za 9 mjeseci.


5. Zračna luka Bilbao, Bilbao, Španjolska

Zračna luka Bilbao poznata je po svom novom putničkom terminalu, kojeg je 2000. godine dizajnirao arhitekt Santiago Calatrava. Oblik podsjeća na dva simetrična krila s vrhom na sredini i kao rezultat dobio nadimak La Paloma (golub).


6. Carrasco International Airport, Montevideo, Urugvaj

Novi terminal zračne luke u Montevideo Carrasco je bio prvi takav projekt poznatog arhitekta Rafael Vinoly Urugvaja i najveći je nacionalni projekt u smislu ulaganja, arhitekture, vrhunske tehnologije i inovacije. Njegova glavna atrakcija je zakrivljeni krov, dug 365 metara, koji podsjeća na urugvajski krajolik i djeluje kao da lebdi iznad ogromnog središnjeg prostora.

Aeroporto de Montevidéu, muito lindooooo!!!!

A post shared by Nicole Mazzocco Di Santillo (@mazzoconi) on


7. TWA Terminal, međunarodna zračna luka John F. Kennedy, New York, SAD

TWA (Transworld Airlines) je najprepoznatljiviji dio terminala 5 u zračnoj luci JFK u New Yorku. Iako se izgled zgrade često uspoređuje s avionom ili pticom, arhitekt Eero Saarinen kaže da dizajnerski nije imao nijednu asocijaciju u fizičkom obliku, već je pokušavao stvoriti osjećaj letenja u svakom aspektu zgrade - od prostranog interijera krova do krova koja podsjeća na krila. Tako je stvorio ne samo funkcionalni terminal, već i pravi spomenik zrakoplovstvu. Nije ni čudo da ga često možemo vidjeti u holivudskim filmovima poput, na primjer, ‘Uhvati me ako možeš’ s Leonardom DiCaprijem.


8. Terminal 4, Međunarodna zračna luka Madrid-Barajas, Madrid, Španjolska

Arhitektura Terminala 4 predstavlja jednostavnost, fleksibilnost, robusnost i fleksibilnost, glavni cilj je potaknuti osobni osjećaj mira i tišine. Korištenjem ekološki prihvatljivog materijala (čelika i bambusa) arhitekti Rogers Stirk Harbour + Partners mogu stvoriti zračnu strukturu u svim dijelovima zgrade koja daje puno prirodnog svjetla.


9. Terminal 3, Beijing Capital International Airport, Peking, Kina

Terminal 3 zračne luke Peking je drugi najveći terminal na svijetu, odmah nakon terminala 3 u Dubaiju. Izgrađen je 2008. godine, kada je Kina bila domaćin Olimpijskih igara, a dizajn je izrađen u arhitektonskom uredu Foster i Partneri. Prema Normanu Fosteru, zgrada predstavlja jedinstveni kineski osjećaj prostora i prava vrata svijetu za cijelu naciju. To je postignuto miješanjem moderne tehnologije i tradicionalne kineske kulture - oblik krova nalikuje na zmaja, a također je koristio crvenu i zlatno-žutu boju kineske zastave.


10. Međunarodna zračna luka Kansai, Osaka, Japan

Zračna luka je smještena na umjetnom otoku u Osaki, koji je stvoren upravo u tu svrhu, a gradilo ga je čak milijun radnika. S obzirom na lokaciju bila je glavna briga talijanskog arhitekta Renza Piana je bila projektirati zgradu koja može oduprijeti prirodnim katastrofama poput potresa i tajfuna, koji su u ovom području česti. 

 
Imate li vi sjećanja neku zračnu luku? Ako da, i želite ju ponovno posjetiti, ili vidjeti neke nove s popisa, pošaljite nam upit, a mi ćemo vam pronaći najpovoljniju ponudu! 
 
Pošaljite upit

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana