All we do is travel

9. kolovoz 2017

Slavica Habjanović

Malezija skriva najdivniji mali otok u Aziji, i ekološki resort u kojem su prozori, vrata i cipele zabranjeni


Uvijek sam znala da to mjesto postoji, ali nisam znala točno gdje niti kada cu stići do njega. Znate onaj osjećaj – kada se potpuno oduševite nekim mjestom, stopite se s njim i imate doživljaj kao da ste već sto puta bili tamo. Meni se to dogodilo nedavno kada sam stigla s ekipom na sićušni malezijski otok Pulau Sibu i ugledala mali eko-resort Rimba.

Svega tri sata ukupne vožnje autom i gliserom od Singapura, u Rimbi imate osjećaj kao da ste sto godina udaljeni od grada, ljudskih struktura i građevina, te uronjeni u prirodu. Nikada se nisam u životu tako brzo opustila kao tamo i bila stopljena s prirodom u tako kratkom roku. U čemu je tajna tog mjesta?

Bosi, bez prozora i vrata, okruženi džunglom i morem

Pulau Sibu je poznat kao otok gdje se hoda bos ('barefoot island') s predivnim tropskim biljem, prečistim morem i obiljem podmorskog života. Otočić je dovoljno udaljen od gradova da bude usred 'ničega' ali opet dovoljno blizak da je moguće otići na produženi vikend a da se ne osjećate kao da ste došli samo na pet minuta.


Rimba Resort je mali ekološki resort koji postoji već dvadesetak godina i sastoji se od 21 kolibice koje su sve okrenute prema moru, i nijedna koliba nema vrata niti prozore za zaključati – sve je dakle otvoreno. Nitko ne nosi cipele, dapače – zabranjeno je, i mekani osjećaj pijeska pod stopalima spojeno s tišinom pokreta je nevjerojatno umirujuće, direktan dodir sa zemljom i prirodom, morate paziti na korijenje drveća da se ne spotaknete pa to automatski znači da se krećete potpuno drukčije nego u gradu. Sve su građevine minimalne i maksimalno se uklapaju u prirodu, i nalaze se na samom rubu otoka gdje se džungla spaja s morem. Kukci su svuda oko vas, ali i to je dio čari - čisto i prirodno. Usporeno, ali lijepo. Usklađeno. I to što nikada nema vise od 50-ak gostiju je sjajno – sve je malo, s pažnjem napravljeno, sitno.

Išla sam s ekipom iz Singapura u kojoj je bila i frendica poznata kao 'kraljica Rimbe' – jer je tamo gotovo svaki drugi vikend. Tu smo odmah bili u prednosti jer je ona sve organizirala do zadnjeg detalja, mi smo se samo pojavili kao prtljaga na zakazano mjesto u Singapuru u petak popodne gdje su nas pokupila dva kombija. Ona je došla spremna sa šampanjcem, muzikom i hranom i tulum za početak vikenda je već počeo u autu dok smo se vozili preko granice u Maleziju, pa onda cestama pored plantaža banana. Stigli smo do male luke gdje nas je čekao gliser da nas prebaci na otok vožnjom koja traje oko 20 minuta.

Resort koji pazi na bebe kornjače

Ta prva večer je bila čarobna – svi domaćini iz resorta su mladi, iz cijeloga svijeta, opušteni, prisni i dočekali su nas na plaži s koktelima, osmijesima i fantastičnim zalaskom sunca. Nakon večere, imali smo predivno iskustvo – naime kao eko resort, Rimba se bavi i očuvanjem i promatranjem prirode otoka. Kod njih često borave morski biolozi i oni koji proučavaju koraljne grebene, a sami zaposlenici resorta imaju zadatak brinuti se za male kornjače dok se ne izlegnu. Naime, Rimba otkupljuje jaja kornjača koja bi inače završila u jelo u Maleziji i onda ih paze dok se ne izlegnu i puste ih u more. Te prve večeri, nakon što su se zadnja jaja izlegla, skupili smo se na plaži da gledamo kako se pažljivo puštaju 90 beba kornjača u more, vođeni mjesečinom.

Po danu, imate osjećaj kao da se nalazite u vlastitoj tropskoj dnevnoj sobi na plaži – možete spavati na ogromnoj predivnoj terasi, čitati, kartati se, ili pak plivati i roniti oko otoka i šetati po džungli. Usluga je nenametljiva ali osobna, stvorili su obiteljsku atmosferu. Ovdje sam i doživjela najljepšu masažu ikada u prozračnoj kolibi pored plaže. često dolaze pisci i umjetnici ovdje stvarati, a ja kao nadobudna spisateljica nisam odavno osjećala takav mir da mogu fokusirano pisati, tako da se i ja kanim vratiti na koji tjedan samo stvarati. Tu i tamo znaju organizirati mali glazbeni festival na otoku, ali opet jako paze da se ne uruši osjećaj ravnoteže s prirodom.


Sva hrana i piće dolazi iz Malezije gdje je kvaliteta namirnica iznimno visoka, tako da su sva jela u Rimbi odlična, a piće i kokteli se serviraju dok zadnji gost ne ide spavati (a to zna biti jako kasno jer je običaj plesanje po baru do zore) i čim se prvi gost digne ujutro. Cijene soba i hrane i pića su ok – nije baš jeftino ali je svakako kvalitetno, pa se isplati.

Vratili smo se u nedjelju navečer u Singapur, prijelaz preko granice je bila malo naporna ali sve u svemu, jedan od najljepših vikenda ikada nakon čega sam se osjećala kao nova, s pijeskom u kosi u na stopalima, i pluća puna kisika i morskog zraka. Preporučam svim srcem da ako ikako možete, provedite barem par dana tamo.

Kako doći na otok?

Pulau Sibu zapravo je maleno otočje kojeg čine 4 otoka, a na njemu ima nekoliko resorteova. Ovo je popularna destinacija za ronjenje pa su neka odmarališta posvećana samo njima. Na otoku postoji malo selo, no nema restorana i trgovina osim u resorteovima. Nema ni automobila, svuda idete pješice ili brodom.

Do otoka je lako doći uz dobru organizaciju. Naime, iz Singapura ne postoji direktan prijevoz u luku Tanjung Leman odakle plovite za Pulau Sibu. I dok neki resortveovi s otoka nude direktan prijevoz iz Singapura, odlučite li doći javnim prijevozom, prvo ćete morati sjesti na autobus do mjesta Kota Tinggi, tamo uzeti taksi za Tanjung Leman pa odatkle brodom na Pulau Sibu. Iz Kuala Lumpura vam do Tanjung Lemana treba 4 ipo sata vožnje. Možete ići i u Mersing pa otamo do otoka.

Većina resorteova ne radi za vrijeme zimskih monsuna od listopada do ožujka, pa tako i Rimba radi od Kineske nove godine (obično pada u veljači) 1. prosinca. Najbolje vrijeme za posjetu je ljeto, posebice srpanj kada kornjače liježu jaja.

 

TRENUTNA AKCIJA: Aviokarte za Maleziju Zagreb- Kuala Lumpur 3666kn

ŠALJI UPIT!

A post shared by MIA SONALI (@miasonali) on

A post shared by travisloh (@travisloh) on

 

Ostali blogovi:

Slavica radnica: Rad u Hong Kongu je 'work hard, play hard'

Australija kao raj za muškarce: 100.000 više žena od muškaraca, a najviše ih je u Melbourneu

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana