All we do is travel

17. srpanj 2017

Petra Fruk

Restless Girl: Putnik nekad prije i putnik modernog doba

Jednom davno zvali su nas putnicima. Istraživačima, lutalicama, skitnicama, pustolovima, avanturistima. Buntovnicima.

Dolazili smo iz svih krajeva svijeta, velikih gradova, malih sela, zelenih planina i prekrasnih plaža. No svima nam je bio zajednički jedan dom – cesta u nepoznato.

Imali smo samo backpack u koji je stalo najnužnije, nekada ni to. Imali smo olovku i papir. I fotić. Zapisivali smo trenutke proživljene u danu. Za sebe. Kako bismo mogli za nekoliko godina proživjeti te trenutke ponovno. Fotografirali sve te nove face i ljude s kojima smo dijelili cestu. Za sebe. Kako bismo se mogli prisjetiti mora emocija koje su nas vezale.

Nismo imali puno, jer sve što smo imali potrošili bi za novo putovanje. Radili smo i štedjeli kao ludi kako bismo si mogli priuštiti to novo putovanje. Bez luksusa i blještavila. Žrtvovali sve zbog ceste. Spavali smo u vrećama za spavanje, spavaonicama s još 15 stranaca, jeftinim hostelima, šatorima... Osjećali smo se živima samo kada smo tamo, vani, u bespućima nepoznatog svijeta.

Jednom davno nismo putovali jer su 'putovanja jedini put ka sreći ili jedina stvar koju kupiš, i učini te bogatijim'. Jednom davno znali smo da putovanje nije sreća već je ono samo sredstvo koje ti omogućava da stekneš nova iskustva zbog kojih se osjećaš bogatije i sretnije. Ono ti omogućava da upoznaš različite ljude i proširiš vidike do te mjere da ti se svi tvoji problemi počinju činiti smiješno malima. Ono ti omogućava da proživiš tisuću osjećaja u jednom danu i nađeš sebe u najružnijem, zapuštenom kutku planete jer si baš tamo osjetio povezanost i proživio nezaboravne trenutke, trenutke za koje vrijedi umrijeti.

Jednom davno nismo putovali da bi prekrižili još jednu u nizu zemalja s popisa. Jednom davno nismo putovali na 'insta mjesta' radi 'so beautiful' i sličnih komentara ispod fotografije. Jednom davno nismo bili kopije jedni drugih, svatko je imao svoja jedinstvena 'insta mjesta' i trenutke.

Jednom davno nismo imali nikakva očekivanja od destinacije. Putovali smo otvorena srca, u nadi da ćemo pronaći odgovore na tisuće pitanja. Samo putovanje nikada nije bilo odgovor, dapače, zadavalo nam je samo još više pitanja.

Jednom davno nismo stvarali sliku savršenog svijeta. Svijeta u kojem ako uspiješ toliko putovati znači da živiš svoje snove i super si sretan cijelo vrijeme. Nismo se uspoređivali s drugim putnicima i pokušavali biti kao oni. Putovanja smo doživljavali kao izrazito osobnu stvar, u kojoj je bilo bitno slijediti samo svoju viziju i ideju o sreći, bez obzira na druge. Bili smo buntovnici i uvijek iskakali iz normi i rutine.

Jednom davno smo pokazivali svoje emocije i nismo glumili sliku nerealno – savršenog svijeta. Bili smo gladni, umorni, pokisli do kože, tužni. Proživljavali smo teške trenutke na putu. Jer putovanje je za nas bio život. A život nije i ne može biti savršen. Nije nikada bio dizajniran tako. Uvijek postoji barem nekoliko nijansi sive (ako ne i 50).

Jednom davno putovali samo da bismo inspirirali druge i pokazali im istinu. Pri tome nismo mislili da ostaviš sve, spakiraš backpack i kupiš kartu u nepoznato istog trena. Putovali smo kako bismo inspirirali druge da prihvate sve izazove na putu ka njihovoj sreći. Da slijede svoje snove bez obzira na sve. Jednom davno taj put nije bio posut lijepim slikama i nerealnim prikazom sretnog života, već teškom borbom i velikim odricanjima. Pa i strahom. Jednom davno taj put nisu mnogi htjeli pratiti... 

Jednom davno nismo imali četu mladih koji žele biti baš poput nas. Nismo bili njihovi #couplegoals ili #whatevergoals. Jednom davno nismo činili druge jadnima jer ne mogu slijediti našu sliku umjetno savršenog života.

Putnički blogeri otkrili neglamurozni dio svog putovanja oko svijeta

Screenshot s YouTubea/howfarfromhome

Danas se zovemo influenceri. Travel blogeri. Križamo destinacije s liste što je brže moguće, jer trebaš ih sakupiti sve. Kao u utrci koja nema kraja. Kao u natjecanju koje nema utješnu nagradu. Živimo savršene živote, putujemo bez puno truda i odricanja. Sve nam je servirano jer sponzori nas zovu i plaćaju nam putovanja za cijenu nekoliko umjetno kreiranih savršenih fotografija i heštega #visittoitojertamojedivno.

Danas nismo umorni i tužni. Uvijek smo sretni, odmorni i najljepši. Putujemo kako bismo se slikali u predivnim haljinama na 'in mjestima' i dizali ego komentarima ispod takvih fotka. Društvene mreže diktiraju naš život i vrijedimo onoliko koliko followera imamo. Danas kupujemo te iste followere kako bismo drugima pokazali koliko vrijedimo.

Danas dijelimo sa svima ne samo trenutke s putovanja već svaki trenutak u danu. Od toga što jedemo, s kim se družimo, što radimo. Gubimo svoje 'ja' zbog normi koje nam diktiraju drugi influenceri. Kopiramo njihove živote.

Danas skrivamo prave emocije jer nitko ne želi putnika koji je ranjiv i donosi sliku života kakvog i sami možda živimo. Sivog i realnog. Mi donosimo samo sreću. Jer promoviramo parolu da su putovanja jedini izvor sreće u životu. Pri tome ne vidimo činjenicu da smo isforsirani i da ne razumijemo da ima ljudi koji znaju da prava sreća dolazi jedino iznutra, rađa se u nama samima. Bez obzira na destinaciju.

Danas sam i sama, kao 'travel & photography blogger' dio takvog svijeta. Svijeta kojem nikada nisam pripadala. Moje fotke ne nailaze na tisuće lajkova. Kako i bi kad ocrtavaju realnu sliku onog što vidim i proživim na svojim putovanjima. Gladnom djetetu u Africi ne može niti jedan filter staviti osmjeh na lice ili izbrisati surovost života iz njegova pogleda. Ne oblačim lijepe haljine zbog komentara 'you look amazing'. Ne smijem se kad mi se plače. Ne križam destinacije s liste kao da sakupljam trofeje. Ne prodajem spiku da je lako živjeti svoje snove. J.... je teško!

Unatoč navedenim normama koje nalažu kako biti 'putnik (bloger, influencer) modernog doba', ja sam bila i ostala samo obična djevojka. Djevojka s tisuće problema za koje misli da su najveći na svijetu i srcem spremnim da pronađe 'svoje mjesto pod suncem'. Djevojka koja samo pokušava slijediti svoje snove, bez obzira na to što drugi kažu. Djevojka koja je zahvalna na svim proživljenim trenucima tijekom više od 5 godina putovanja po svijetu. Iskrenim trenucima koje ne bi mijenjala ni za jednu umjetno kreiranu 'insta' fotografiju ili namješten osmijeh. Djevojka koja zna da je život mnogo više od lijepe fotografije i broja pratitelja. Djevojka koja će uvijek i zauvijek ostati veliki sanjar s nemirnim nogama i srcem koji žeđa za novim pustolovinama i avanturama. 

Pročitajte ostale Petrine blogove na webu restlessgirl.com ili je zapratite na Facebooku.

 

Detaljan vodič kroz 10 koraka: Kako otvoriti blog i postati uspješan travel bloger?

ZA WANNABE TRAVEL BLOGERE: 10 načina kako putovati i zarađivati novac

Mitovi i zablude: 5 razloga zašto ćete propasti kao travel bloger

10 SAVJETA:Bloger si, a nitko te ne čita? Evo gdje si pogriješio!

Kako se izdvojiti iz mase travel blogera i postati prepoznatljiv

 

Hoću još!

Želite ostati u kontaktu s našim novostima i akcijskim cijenama avio karata? Unesite svoju e-mail adresu kako bi vas jednom ili dvaput mjesečno u vašem poštanskom sandučiću dočekale informacije o zanimljivim i povoljnim putovanjima.

KOMENTARI
0 komentara

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana