Raširi krila

Nova sigurnosna pravila na aerodromima EU

Kratak vodič za putnike

Kako bi Vas zaštitili od nove prijetnje koju predstavljaju tekući eksplozivi, Europska je unija usvojila nova sigurnosna pravila koja ograničavaju količinu tekućine koju možete ponijeti sa sobom u zrakoplov. Ta pravila vrijede za sve putnike koji lete s aerodroma u EU, bez obzira na cilj njihovog putovanja. To znači da mora sigurnosno osoblje na kontrolnim točkama provijeriti da li imate kod sebe i u svojoj ručnoj prtljazi, pored drugih zabranjenih predmeta, i tekućinu. Međutim, nova pravila ne ograničavaju unos tekućine koju kupite u trgovinama na aerodromu, koja se nalaze nakon točke na kojoj pokažete svoj ulazni kupon ili na aerodromu kojim upravljava prijevoznik EU.

Nova pravila su počela vrijediti u ponedjeljak, 6. 11. 2006., na svim aerodromima u EU, u Norveškoj, na Islandu i u Švicarskoj, te će vrijediti do daljnjega.

Što je novo?

Kod pakiranja

U svojoj ručnoj prtljazi možete prenositi samo male količine tekućina koje moraju biti pohranjene u pojedinačnim bočicama od najviše 100 mililitara. Te bočice morate zapakirati u prozirnu plastičnu vrećicu koju je moguće ponovno zatvoriti i čiji volumen kod jednog putnika nije veći od jedne litre (gledajte fotografiju dolje)

Na aerodromu

Kako bi zaštitarima na kontrolnim točkama olakšali otkrivanje tekućina, morate:
 • svu tekućinu koju prenosite predati zaštitarima na uvid na kontrolnim točkama
 • skinuti jaknu i /ili kaput koji će biti pregledani zasebno
 • izvaditi prijenosna računala i druge veće elektronske naprave iz ručne prtljage

U tekućine spadaju:

 1. voda i ostala pića, juhe, sirupi
 2. kreme, losioni, ulja
 3. parfemi
 4. sprejevi
 5. gelovi, uključujući gelove za kosu i tuširanje
 6. sadržaj bočica pod tlakom, uključujući pjenu za brijanje, druge pjene i dezodoranse
 7. paste i zubna pasta
 8. mješavine tekućih i krutih tvari
 9. maskara za trepavice
 10. ostale tvari slične gustoće

Što se ne mijenja?

Još uvijek možete:

 • tekućine prenositi u običnoj prtljazi-nova pravila vrijede samo za ručnu prtljagu
 • u svojoj ručnoj prtljazi prenositi lijekove i nužne namirnice, uključujući dječju hranu koju ćete upotrebljavati tijekom putovanja (možda ćete morati dokazuvati kako vam je nužno potrebna)
 • nositi tekućine, kao što su pića i parfemi, koje ste kupili u trgovini na aerodromu EU, nakon točke na kojoj pokažete svoj ulazni kupon ili na zrakoplovu kojim upravlja prijevoznik EU. Ako ste ih kupili zapakirane u posebno stisnutoj vrećici, vrećicu prije pregleda ne otvarajte. U protivnom vam može sigurnosno osoblje na kontrolnoj točci vrećicu oduzeti (Ukoliko na aerodromu EU presjedate na drugi let, vrećicu ne otvarajte prije sigurnosnog pregleda na transfernom aerodromu, ili na zadnjem aerodromu u slučaju da presjedate više nego jedanput). Sve te tekućine možete uzeti sa sobom u zrakoplov, pored gore navedenih količina koje ste pohranili u plastičnu vrećicu, koju je moguće ponovno zatvoriti.
Ukoliko imate ikakvih nejasnoća, obratite se prije putovanja svom zrakoplovnom prijevozniku ili turističkoj agenciji. Molimo Vas za ljubaznost i sudjelovanje sa sigurnosnim osobljem na aerodromu, te sa osobljem zrakoplovnog prijevoznika.
Ovaj dokument je pripremila Europska komisija, Udruga europskih zrakoplovnih prijevoznika i međunarodno udruženje zrakoplovnih luka ACI Europe. Izjava o odgovornosti. Dokument za Vašu informaciju rezimira glavne točke zakonodavstva EU, te kao takvo nije pravni tekst.

Avionske karte

Česta pitanja i odgovori

1. Da li će nova pravila uzrokovati probleme na aerodromima?
U mjesecu kolovozu su morale vlasti SAD-a i Velike Britanije, zbog ozbiljne i neočekivane prijetnje, brzo djelovati. To je privelo do strožih sigurnosnih mjera i posljedično do kašnjenja.
Europska komisija je imala, do uvođenja novih pravila, dovoljno vremena da prouči kakve je mjere potrebno poduzeti kako bi što manje utjecale na zrakoplovni promet, a ujedno osigurala siguran zrakoplovni prometa.

Također, vlasti pojedinih država članica, vodstva aerodroma i avio-kompanija imaju još uvijek dovoljno vremena za pripremanje svega potrebnog za učinkovito provođenje uvedenih mjera, te da o tome pravovremeno obavijeste putnike.
Europska će komisija državama članicama i udrugama aerodroma i avio-kompanija pomoći pri obavještavanju javnosti, prije no što počnu provoditi određene mjere.

Sve to bi trebalo omogućiti da zrakoplovni promet, unatoč usvojenim sigurnosnim mjerama, teče neometano, bez previše kašnjenja. Naravno, operativne poteškoće nije moguće u potpunosti isključiti.
Ukoliko bude dolazilo do kašnjenja, nadamo se da će biti što manja. Zasigurno ima veća sigurnost također svoju cijenu.

2. Na kojim se letovima provode te mjere?
Cilj sigurnosnih mjera je osigurati sigurnost na svim letovima s aerodroma na području EU, bez obzira na destinaciju leta i državu zrakoplovnog prijevoznika. Svaki let sa aerodroma na području EU može biti potencialna meta terorista te je zato potrebno na svakom letu osigurati zahtjevani stupanj sigurnosti.
Nova pravila također vrijede i za transferne putnike na aerodromu unutar EU, međutim određuje i iznimke za putnike koji su na transferni aerodrom pristigli sa drugog aerodroma na području EU (gledaj 16. pitanje).

3. što se sve smatra »tekućinom«?
Pravilnik vrlo široko definira pojam tekućina koje je zabranjeno unositi u zrakoplov, pošto je za izradu eksploziva moguće upotrijebiti raznolike sastojke. Kod nekih tvari, kao što su razna pića ili parfemi, je logično da se radi o tekućinama, dok kod nekih drugih (kao što su na primjer gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i tvrdih tvari te sastojci sprejeva) to nije toliko jasno definirano.
Pravilnik obuhvaća stvari za svakodnevnu upotrebu, kao što su pasta za zube, krema za lice, tekući sapun, dezodoransi, pjena za brijanje itd.
Zašto zapravo nova pravila obuhvaćaju sve to? Tekući eksploziv može biti izrađen iz različitih sastojaka koji mogu biti u tekućem ili polu tekućem stanju te u različitim oblicima.

4. Zašto pravilnik obuhvaća sve tekućine?
S rendgenskim napravama koje se trenutno upotrebljavaju na aerodromima za pregled ručne prtljage, nije moguće brzo i precizno razlikovati između različitih vrsta tekućina.
Zato nova pravila obuhvaćaju sve vrste tekućina. U nekim slučajevima je moguće dobiti dozvolu za unos manje količine koja ne može ugroziti sigurnost zrakoplova.

5. Kako je s vodom?
Novi pravilnik obuhvaća i vodu. Kao što smo već spomenuli s današnjim  rendgenskim napravama nije moguće brzo i precizno razlikovati između različitih vrsta tekućina. Međutim to ne znači da će putnici biti žedni čekajući na let jer piće mogu kupiti nakon sigurnosne kontrole kao  i u zrakoplovu.

6. Koliko tekućine je još uvijek dozvoljeno uzeti u zrakoplov?
Europska komisija se s tim u vezi posavjetovala sa stručnjacima za eksplozive koji su garantirali da s malim količinama nije moguće izraditi eksploziv koji bi mogao ozbiljnije ugroziti sigurnost zrakoplova. Zato je dopušteno na zrakoplov ponijeti bočice (ambalaže) od najviše 100 mililitara, bez obzira na to koliko je tekućine u njima.

7. Zar ne mogu teroristi u zrakoplov unijeti više malih bočica (ambalaža)?
To zasigurno predstavlja određen rizik. Teroristi bi mogli u zrakoplovu smiješati sadržaje iz više manjih bočica, te tako izradili dovoljno učinkovit eksploziv.
Zbog toga nije određen samo najveći volumen pojedine bočice već i broj takvih bočica koje može putnik uzeti sa sobom u zrakoplov.
Po mišljenju stručnjaka sa ukupno 500 mililitara (½ litre) tekućine nije moguće ozbiljnije ugroziti sigurnost zrakoplova.
Pa ipak, vrlo bi nepraktično bilo kada bi morali zaštitari prilikom sigurnosnog pregleda zbrajati volumene bočica jer bi to uzrokovalo kašnjenje u zrakoplovnom prometu i nezadovoljstvo putnika.

Zato je predviđeno drugo rješenje.
Američki stručnjaci su pomoću pokusa došli do spoznaje da je ukupan volumen bočica od 100 mililitara, koje možemo spremiti u plastičnu vrećicu od 1 litre, oko 500 mililitara. Zaštitar može vrlo brzo pregledati sadržaj vrećice, ukoliko je ta prozirna.

8. Kakva plastična vrećica je propisana?
Pravilnik ne propisuje
točno određeni tip vrećice, već samo određuje da mora vrećica biti prozirna, s reverzibilnim načinom zatvaranja, te da volumen vrećice nije veći od 1 litre. Primjer takve vrećice je vrećica za smrzavanje, kakvu prodaju u većini trgovina po cijeni od 10 centi (oko 7o lipa).

9. Zašto mora vrećica imati reverzibilan način zatvaranja?
Iz potpuno praktičnih razloga. Kao prvo, putnik može takvu vrećicu zatvoriti te tako spriječiti istresanje sadržaja vrećice. Kao drugo, prilikom sigurnosnog pregleda zaštitar može otvoriti vrećicu ukoliko želi detaljnije pregledati sadržaj vrećice te ju nakon obavljene kontrole jednostavno zatvoriti.

10. Što treba učiniti ukoliko putnik dođe na aerodrom bez vrećice?
Trenutno su u tijeku dogovori na razini europske komisije, udruga europskih zračnih luka te udruga europskih avio-kompanija, o tome kako osigurati distribuciju takvih vrećica na aerodromu,posebno na početku, dok se putnici još navikavaju na nova pravila. Kasnije će zasigurno biti moguće kupiti takve vrećice u svim trgovinama, na ili izvan aerodroma. 

11. Što ako putnik nužno potrebuje lijekove ili posebno propisanu hranu u tekućem obliku?
Nova pravila pri ograničenju unosa tekućina dopuštaju neke iznimke. Između ostalog, putnici mogu uz sebe imati lijekove ili posebno propisanu hranu u tekućem obliku (uključujući hranu za bebe), međutim samo onoliko koliko im je potrebno za vrijeme trajanja puta.
Pravilnik određuje da mora putnik, ukoliko sigurnosno osoblje nije potpuno sigurno u određeni lijek ili hranu, dokazati vjerodostojnost lijeka ili hrane (npr. s probavanjem).

12. Da li će putnici i dalje moći kupovati tekućine u trgovinama na aerodromu?
Svrha novih pravila nije ograničavanje putnika u njihovoj kupnji ili uništavanje trgovačke djelatnosti, međutim sigurnost ne smije biti ugrožena.

Zato je, uz pridržavanje sigurnosnih mjera, moguća kupnja tekućine u trgovinama na aerodromu.
To znači da će putnici i dalje moći kupovati u trgovinama na aerodromu i kupljenu robu unositi u zrakoplov, unatoč tome što će kod sebe imati 100 mililitara ambalaže s tekućinom (Gledaj pitanja 6 i 7).

13. Da li su trgovine na aerodromima sigurne?
Dostava robe u trgovine, koje se nalaze iza kontrole ulaznih kupona, se detaljno kontrolira. Između ostalog i zbog prevencije od krađa. Gotovo je nemoguće da bi mogući teroristi stavili sastojke eksploziva na police trgovina, zatim ih kupili u trgovini i uzeli sa sobom na zrakoplov.

14. Da li je moguće da netko zamijeni kupljenu tekućinu s eksplozivom?
Postoji mogućnost da  nakon kupnje netko kupljenu tekućinu zamijeni s eksplozivom. Npr. terorist putniku zamijeni kupljenu bocu viskija ili parfem za eksploziv, bez njegova znanja.

Rizik je najveći u trgovinama koje se nalaze nakon kontrole ulaznih kupona i ispred sigurnosne kontrole, pošto tamo nisu pregledani niti putnici niti zaposlenici zračne luke.
Zato propisi određuju da moraju biti tekućine, kupljene u tim trgovinama, u posebnim vrećicama koje nije moguće otvoriti bez vidnih oštećenja. Npr. vrećica je zatvorena tako da se prilikom otvaranja potrga ili raspara.
Prodavači u tim trgovinama su dužni kupljene tekućine spremiti u takve vrećice te ih zatvoriti. Putnik ne smije kupljenu robu izvaditi iz vrećice do kraja puta.

Napomena: Te se vrećice razlikuju od plastičnih vrećica od 1 litre u kojima moraju putnici držati 100 mililitarske ambalaže s tekućinom (gledaj 8.pitanje)

15. Što je s trgovinama koje se nalaze iza sigurnosne kontrole?
U trgovinama koje se nalaze na sigurnosnome području ograničenog gibanja, iza sigurnosne kontrole, putnici mogu kupiti tekućinu bez ikakvih sigurnosnih mjera, zato jer su putnici i zaposlenici prije dolaska na to područje sigurnosno pregledani. Bez obzira na to, prodavači će vjerojatno i u tim trgovinama kupljene vrećice spremiti u posebne vrećice, koje nije moguće otvoriti bez vidljivih oštećenja, pošto je to lakše za transferne putnike.

16. Što je s transfernim putnicima?
Što kažu propisi u slučaju da putnik kupi tekućinu na aerodromu, odnese ju sa sobom u zrakoplov te potom na drugom aerodromu unutar EU presjedne na drugi zrakoplov?
U tom slučaju je bitno da li je putnik započeo svoje putovanje na aerodromu unutar EU  ili u nekoj »trećoj« državi .
Ako je putnik putovanje započeo na aerodromu unutar EU, može kod sebe imati tekućine u skladu s propisima. Dakle, te tekućine putnik može ponijeti sa sobom u drugi zrakoplov, ukoliko su zapakirane u vrećicu koju nije moguće otvoriti bez vidljivih oštećenja (gledaj 14. pitanje)
Ukoliko je putnik započeo svoje putovanje na aerodromu izvan EU, ne postoji nikakva garancija da putnik nema kod sebe tekućine koje bi mogle ugroziti sigurnost zrakoplova. Zato transfernim putnicima iz  trećih« država  nije dopušten unos tih tekućina.

17. Što je s kupovinom tekućina u zrakoplovu?
Ukoliko prvi let obavi zrakoplovni prijevoznik iz EU, putnicima je dozvoljen unos tekućina, koje imaju sa sobom, na drugi let ali samo ako su zapakirane u vrećicu koju nije moguće otvoriti bez vidljivih oštećenja...
U tom se slučaju mora zrakoplovni prijevoznik držati sigurnosnih propisa EU. Izvođenje tih propisa nadziru organi država članica. Ukoliko prvi let obavi zrakoplovni prijevoznik iz »trećih« država, tada putnicima nije dopušten unos tekućina, kupljenih na prvom letu, u zrakoplov s kojim nastavljaju putovanje.

18. Kako novi propisi pridonose bržem i učinkovitijem sigurnosnom pregledu?
Posljedica novih pravila je ta da moraju biti zaštitari, prilikom sigurnosnog pregleda,osim na zabranjene predmete kao što su pištolji i noževi, pozorni također i na tekućine.
S obzirom da to dodatno otežava njihov posao, bilo je potrebno poduzeti nešto, kako bi se očuvala brzina i učinkovitost sigurnosnog pregleda. Poznato je da se sigurnosni pregled obavi brže i učinkovitije ukoliko putnik sam skine gornju odjeću (jakne, kaputi), koja se onda posebno pregleda s rendgenskom napravom, nego ako se putnika pregleda s detektorom metala dok ima tu odjeću na sebi.
Isto vrijedi i ako se iz ručne prtljage izvade veći predmeti. Zato propisi određuju da moraju putnici prilikom sigurnosnog pregleda skinuti gornju odjeću (jakne, kaputi), te iz ručne prtljage izvaditi prijenosna računala i veće elektronske naprave.
To se u većini slučajeva već provodi. Pravila to propisuju samo kao obaveznu sigurnosnu mjeru.

19. Da li propisi određuju veličinu ručne prtljage?
Iz iskustva možemo reći da su rendgenske slike u debljim torbama kompleksnije, pa je operateru potrebno više vremena da pogleda sliku, pošto više slojeva predmeta u torbi smanjuje preglednost slike.
Kako bi se sačuvala učinkovitost sigurnosnog pregleda, novi propisi određuju dimenzije za ručnu prtljagu, prema preporuci IATA. Međutim, to se pravilo počinje provoditi nakon prethodnog šestomjesečnog razdoblja.
Za većinu putnika to neće predstavljati problem, pošto već i sada njihova prtljaga odgovara preporukama IATA. Putnici koji se do sada toga nisu pridržavali, morat će nakon šestomjesečnog razdoblja, koristiti ručnu prtljagu koja je u skladu s novim propisima.

20. Da li mogu avionske kompanije odrediti manje dimenzije za ručnu prtljagu?
Propisi određuju najveće dimenzije ručne prtljage koju je dozvoljeno uzeti u zrakoplov. Ipak, pojedine zrakoplovne kompanije, mogu za svoje letove, odrediti i  manje dimenzije za ručnu prtljagu.

21. Što je sa ručnom prtljagom većih dimenzija?
Događa se da putnik poželi uzeti u zrakoplov ručnu prtljagu većih dimenzija, jer se u njoj nalaze dragocjeni
 ili lomljivi predmeti npr. glazbeni instrumenti. U takvim slučajevima se dozvoljava unos takve prtljage u zrakoplov, ukoliko putnik to najavi pri prijavi na let i dozvoli da se prtljaga sigurnosno pregleda..

22. Kakva pravila vrijede za letove u SAD?
Zadnjih šest tjedana su za letove u SAD, što se tiče unosa tekućine, već vrijedila slična pravila kao što ih propisuju novi propisi, te se zato očekuje da će se američke vlasti složiti, da se za letove iz EU u SAD koriste jedinstvena pravila.

23. Što je sa letovima iz »trećih država« u EU?
Neke »treće« države, kao na primjer ZDA i Kanada, su već usvojile slična ograničenja glede unosa tekućina u zrakoplov. Većina europskih država izvan EU će vjerojatno uskoro uskladiti svoja pravila s propisima EU, kao što je to bio slučaj kod ostalih sigurnosnih mjera (članice Europske gospodarske zajednice i Europske konferencije civilnog zrakoplovstva) .
Ostale države će se isto vjerojatno uskoro postati svjesne ozbiljnosti prijetnji, te uvesti slične mjere, što je realno za očekivati i od međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO).

 

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana