Raširi krila

 

rubrika: vodič

tagovi: plaže, Hrvatska, ljeto, Španjolska, Italija, Grčka

summary na naslovnici: Ručnik do ručnika ili bliski susret snečijim stopalima iznad glave dok se sunčate nećete pronaći na ovim skrivenim iteško dostupnim plažama, već ćete dobiti svoj prostor i mir.

30 najljepših skrivenih plaža u Hrvatskoj i Europi


Ako ne volite ljetovanje na plažama koje više nalikuju gužvi na Gangesu, štoznači ručnik do ručnika ili bliski susret s nečijim stopalima iznad glave dokse sunčate, ovaj članak je baš za vas. Istražili smo brojne plaže diljemHrvatske i Europe, vodeći se onim: daj mi prostora i mira. Na nekim odpredloženih plaža možete biti baš skroz sami, nema ni kafića u blizini, dok sudruge ipak pomalo opremljene sadržajima, ali teško dostupne i samim time – bezgužvi. Tamo neće morati nikog upozoravati da vam da malo prostora.

https://m.popkey.co/705b06/xqjQX.gif

Zaputitese prema jednoj od ovih 30-ak plaža u Hrvatskoj,Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Grčkoj.

TOP PLAŽE BEZ GUŽVE:

1.    Cala Luna, Sardinija

Ako imate nove Windose 10, jedan od defaultnihwallpapera prikazuje vam plažu kroz okno pećine. E to je Cala Luna naSardiniji, plaža koja je zaslužila biti na broju 1 na ovom popisu i bitinaslovna fotografija. I to iz nekoliko razloga: do Sardinije je maloteže doći (ili malo skuplje), do Cala Lune također (4 kilometra pješice isobližnje Cala Fuili, i to za 30 eura s vodičem ili izletničkim brodom iz Cala Gonone) i zato jer nema jedna pećina, nego puno njih,jedna do druge (vidi tu)!

Cala Luna nalazi se na istoku Sardinije blizuDorgalija, duga je pola kilometra, na raspolaganju imate kafić i restoran, alokacija je odlična i za ronjenje. A najviše je stvorena za odmaranje ifotografiranje.

Iako je plaža prilično skrivena, nije nepoznata,bude mnogo izletničkih brodica pa se nemojte iznenaditi što ipak neće biti sami.No masovnog turizma nema.

2.Capo Testa, Sardinija

CapoTesta je malen poluotok na sjeveru Sardinije, na par kilometara od Santa TeresaGallura gdje je resort, a ima nizmalenih skrivenih plaža okruženim golemim zaobljenim stijenama.

Upravote stijene daju jedan poseban izgled ovom poluotočiću, a da biste se na njihpopeli te spustili do plaža, nabavite tenisice prije nego se zaputite na more.Idealno je, dakle, za one koji nije problem hodati, penjati se i ne cvile jernema dobrog puta. I pazite kad radite selfije.

3.Llafranc, Španjolska

Zaone željne malo luksuza Llafranc je odlična destinacija.

Većsmo pisali o ovoj destinaciji u našem članku o najboljim plažama za djecu pa da ne dupliciramo,kliknite i pročitajte što smo rekli o plaži.

Hint:unajmite retro kamperu Gironi i boravite u obližnjem kampu  Kim's Camping na 10 minuta pješice od plaže uLlafrancu ili mirnijem, Tamariu koji takođerima lijepu plažu.

4.Mónsul, Andaluzija

Nasjeveru Španjolske nalazi se prirodni nacionalni park Cabo de Gata gdje senalazi i niz divljih plaža okružene šarenim liticama – doslovno bijele, sive,smeđe, žute i crne litice zajedno s kulama iz kojih se nekad promatralopotencijalne pirate nadvisuju se nad ovim nizompješčanih plaža Mónsul. Vulkanske stijene i zlatni pijesak jedinstvensu prizor, drag avanturistima.

Iza plaže su ogromni kaktusi i palme, paimate osjećaj da ste u Meksiku. Smještaj potražite u San Joséu koji je na 4 kilometaraudaljenosti-

5.Plaža El Cañuelo, Andaluzija

Predivna plaža na 13 kilometara udaljenost od Nerje jeodlična za sve koji nisu previše zahtjevni oko sadržaja na plaži i cijenekristalno čisto more. Do plaže se dolazi ili pješice spustom dugim 20 minutaili mini-busom za 2 eura. na smaoj plaži postoje ležaljke za najam, ali irestoran s dobrim hranom.

Odsjedniteu Hotelu Carabeo u Nerji koji ima odličan restoran.

6.Palagruža, Hrvatska

Do Palagruže je teško doći pa jenekako i normalno da na ovom otoku sa samo jednom kućom-svjetionikom nemagužve. Dvije male šljunčane plaže Stara Vlaku i Veli Žal koriste uglavnom gostisvjetionika, i poneki jedriličari. Na plažama nema ničeg, ni hlada ni kafića nisuncobrana. Uživajte u samoći i jedinstvenom pogledu na veliko plaventnilo.

7.Cala Pregonda, Menorca

Nasjevernoj mirnoj strani Menorce nalazi se plaža s crno –zlatnnim pijeskom iružičastim stijenama – Pregonda. otičići ispred zaljeva štite ga od valova paje more mirno i kristalno čisto.

Naplaži nema restorana pa ponesite sve to vam je potrebno ili skoknite doobližnje plaže Binimel-là gdje ćete ionako parkirati auto na dolasku. Do plažePregonda ćete pješačiti između 20 i 30 minuta pa ponesite tenisice.

8.Cala Llombards , Majorca

Cala Llombards malena je uvala na južnoistočnoj stranicMajorce s bijelim pijeskom, okružena stijenama i borovom šumom. Odlična je zaobitelji s malom djecom zbog plićine, a na samoj plaži postoje i suncobrani tebar gdje se možete osvježiti te pojesti komad ribe.

Prošećite do obližnje Cala Santanyi kako biste vidjeli EsPontas, fantastičan „kameni most“.

9.Lubenice, Cres

Vjerojatno najbjelija plaža u Hrvatskoj, Lubenice naCresu nerijetko se uspoređuje sa plažom pirata Navagio na Zakynthosu. Teško jedostupna pa ovdje gužvi nema, ali nema ni malo hlada, kao ni barova irestorana. Ponekad u uvali stoji brod koji prodaje hladne pive po skupoj cijenii bez računa.

Možete se spustiti pješice iz mjesta Lubenice (spusttraje oko sat vremena i nije nimalo ugodan) ili doći brodom (vlastitiom iliizletom s Cresa, Raba ili Lošinja).

10.Cala Codolar, Ibiza

Okruženalitica, plaža Cala Codolar je sivog pijeska i safirne boje mora. Nalazi seblizu popularne plaže Cala Comte na zapadnoj stranici ibize, no nije takopopularna. Vjerojatno su iz tog razloga i cijene u beach baru dosta povoljnijenego na ostatku otoka.

Nijeza mondene ljude, nego za one željne odmora.

11.Stiniva, Vis

Vjerujemo da svi znate gdje je Vis i da ste zaStinivu čuli, obzirom da nerijetko završava na popisima najljepših plaža. Douvale Stiniva možete doći brodicom ili automobilom, no u potonjem slučaju ćetehodati do plaže strmim puteljkom nekih 20-ak minuta. I sve to u povratku.

Na plaži od velikog bijelog šljunka postoji jedanmanji restoran gdje možete nešto pojesti i popiti, no hlada nema sve do 4-5sati poslijepodne kad sunce polakao zalazi i stvara se prirodni hlad odvisokih litica koji okružuju ovu malenu lagunu.

Posljednjih nekoliko godina sve je više turista kojidolaze na plažu u okviru izleta iz Visa ili Komiže pa je i more ponekad dostaprljavo, s mirisom brodskog ulja. Dođite rano ujutro za pravo uživanjejer već oko 10 sati stižu turisti.

12.Dubovica, Hvar

Neštopoput Stinive ili Lubenica po dostupnosti, uvala Dubovica nalazi se izmeđuHvara i Starog Grada na otoku Hvaru. Do nje se može doći brodicom iliautomobilom, kojeg ćete parkirati iznad uvale i zatim se kozjim putem spustitina samu plažu.

Spustdo plaže traje nekih 10-ak minuta, a na putu hlada nema. Malo hlada ispoddrveća čeka vas na samoj plaži, kao i malen restoran u jednom kutu plaže.

Izaplaže je nekoliko kuća, no gužvi ovdje nema.

13.Plaža Notre Dame , otok Porquerolles, Côte d’Azur

Naotoku Porquerollesdržavaje kupila većinu zemljišta tu još u70-ih godina prolog stoljeća pa nemapretjerane izgradnje i razvoja. Eukaliptusi i borovi te pješčane plaže sudiljem ovog otoka udaljenog 20 minutavožnje brodom s kopna, iz Hyèresa tamo između Marseillea i Cannesa, anajljepša je plaža Notre Dame na sjeveroistoku.

Malai intimna plaža nalazi se blizu sela koji nudi provensalsku hranu. Na samojplaži nema trgovina i kafića pa osjećate samo zvuk mora i miris borova ilavande.

14. Lygaries, Skiathos

OtokSkiathos ima više od 50 plaža, a Lygaries je dupla plaža na sjevernoj straniotoka. Do nje se dolazi malo teže, 6 kilometraskim makadamom od ukpnu 10kilometara udaljenosti od grada Skiathos. Predlažemo da uzmete vozilo s pogonom4x4 ili unajmite brodicu za dolazak na Lyfaries. Ako vam i dalje nije dovoljnoskrovito, otiđite do obližnje plaže Kehria.

 Ostale plaže na ovomotoku potražite na stranici visitgreece.

15.Plaža Dama ili Plage des Dames, Noirmoutier, Francuska

Nazapadnoj obali Francuske, 3 sata vožnje od St.Malo nalazi se otok Noirmoutier, povezan s kopnom mostom, baš kaoi naš Krk. Otok ima 30 kilometara plaža, među kojima valjda izdvojiti PlažuDama s 300 metara mekanog pijeska koji na rubovima plaže završavaju na kamenju.

Iznad plaže je borova šuma pa imate mjesta za sepovući u hlad i spavati. Hotela nema u blizini.

16.Caneiros, Algarve

Na30 minuta od aerodroma u Faru na samom jugu Portugala, nalazi se predivna malaplaža između velikih stijena – caneiors. Ovu ste plažuvjerojatno viđali u različitim brošurama, toliko je lijepa. Na plaži seiznajmljuju ležaljke, možete unajmiti pedaline i kajake, istraživati pećine teručati u lokalu Rei das Praias.

17. Uvala Saplun, Lastovnjaci

Divljaplaža na divljim nenastanjenim otocima oko Lastova dostupna je isključivoizletničkim ili privatnim brodom.

Jedinapješčana plaža popularno je odredište nautičara no gužvenikad nema. Odlična je za obitelji s djecom jer je pijesak i u samom moru, aima puno hlada. Naravno, u ovoj divljini nema tuševa ili kafića.

18.Plaža Pasjača,selo Popovići, Hrvatska

Predivnaplaža Pasjača dugo je bila tajna Konavljana, koji suovja komadić raja čuvali za sebe. Do plaže ispod ogromnih hridi dolazi sestepenicama (nadomrska visina s koje se spuštate je 250 metara), a odlična jeza romantike. Obzirom na stepenice, ali i plitko more gdje se teško možeteusidriti, na ovoj šljunčanoj plaži uglavnom nema gužve.

19. Otoci Cíes, Galicija

Poznatikao otoci bogova, odnosno Galicijski Karibi zbog bijelih pješčanih plaža, Cíesje arhipelag koji se sastoji od tri otoka na svjerozapadu Španjolske. Obziromda je arhipelagnacionalni park, dnevni broj posjetitelja ograničen je na 2200,hotela nema (samo kamp koji se otvara za Uskrs i od lipnja do rujna). Naotocima naravno da nema automobila, ali ni bicikla, a ima jedan restoran.

20.Plaža Sacido, Galicija

Stari grad Viviero na sjeveruŠpanjolske bolje je posjetiti u lipnju i srpnju kada nema toliko gužve, aokružen je brojnim plažama. Covas jeurbana plaža, blizu je mirnija plaža Seiramar, a još malo dalje je malena uvalaSacido, s plažom skrivenom ispod litica na kojem je hotel Thalasso Cantábrico.

21.Conche des Baleines , otok Ré, La Rochelle

Najudaljenijaplaža na francuskom otoku Ré (francuski: Île de Ré ) divlja je plaža sa zlatnimpiijeskom i borovom šumom, gdje su češće ribarske brodice od jedrilica i jahti.

Zaodličan pogled i još bolju fotografiju, popnite se na obližnji svjetionik, gdjepostoji i kafić. Ljeti je ovo mjesto prilično popularno, a do njega se dolazibiciklima i automobilima. Kako je parkiralište maleno, savjetujemo da dođeteranije ujutro.

22.Otok Proizd, Korčula

Nije tolikoskrivena koliko nepsritupačna jer se do nje može isključivo brodom. Na otokuProizd, koji se nalazi blizu Vele Luke na Korčuli postoji nekoliko plaža spredivnim bijelim plažama, koje se spuštaju u kristalno tirkizno more.

23.Praia de Albandeira, Algarve

Predivnamalena plaža između litica, plaža Albandeira je pravi dragulj Portugala. Iznadplaže je parking, i to je sve što tu postoji od pogodnosti koje nisu prirodne.

Osimsame plaže, nauičivat ćete se pogleda predivnih kamenih formacija, poput pećinaili mostova koje je priroda stvorila, pa ne čudi da se nalazi na ovom našempopisu.

24.Plaža Guincho, Cascais,

Plažas plavom zastavom nalazi se blizu Lisabona, pijesak joj je zlatne boje, a gužvenema zbog dosta vjetra pa je savršena za kitesurfere i windsurfere. Na ovojlokaciji se snimala i scena iz filma o jamesu Bondu „U službi njenogVeličanstva.“

Akovam smeta vjetar, ovo nije plaža za vas.

25. Sarakiniko,Milos

Malena plaža naotoku Milos smještena između bijelih stijena i bez ikakvog stabla i hlada,  plaža Sarakiniko je predivna za fotografiranje, no bez suncobrana ćete ovdje brzo izgoriti.

Jednood must-see mjesta na otoku.

26.Mali Bok, Cres, Hvatska

Malena plaža Mali Bok kod mjesta Orlec na Cresu još jejedna od onih do kojih se treba spuštati pa predstavlja problem za starije iobitelji s puno stvari i djecom.

Ne vidi se s ceste, a hlada nema dok ne stigne prirodnihlad od visokih stijena pa ponesite suncobran, kao i sve potrebno za osvježenje.

27.Capparrina di Mare, Foce del Belice, Sicilija

Voliteli vino i kornjače, zaputite se na Foce del Belice, jedno od rijetkihpreostalih netaknutih dijelova sicilijanske obale. Plaža Le Solette nalazi sezapadno od Porto Paloa, no još malo zapadnije pronaći ćete skrivene uvalepoput  Capparrina di Mare, gdje ćete uzmalo sreceće vidjeti i kolonije morskih kornjača.

Brdoiznad plaže prekriveno je malim palmama, a sama plaža je vrlo tiha i bez gužve.

28.Cala Fuili, Sardinija

CalaFuili jedna je od najljepših plaža na koje možete ići iz Cala Ganonea (jedna oddrugih je i Cala Luna na našem prvom mjestu).

Ganoneje odlično mjesto s plažom, no želite li još privatnije i ljepše, svakakootiđite na Calu Fuili, mirnu plažu sa šljunkom i plažom na 5 kilometara od Ganoneabez ikakve buke, a puno malih pećina gdje se možete skriti od sunca.

29.Chia, Sardinija

Želiteli vidjeti ružičste flamingose, zaputite se u selo Chia na sat vremena vožnjeod glavnog grada Cagliarija.

Seoceima plažu dugu 750 metara s pijeskom boje marelice, a obožavaju je lokalci imladi surferi.  Pogodna je i za obiteljis djecom, a nudi najam ležaljki i suncobrana. Za sve posjetitelje postoji iparkiralište.

30.Tis Grias ToPidima, Andros, Grčka

Tis Grias To Pidima je plaža zasve eskapiste, baš kao i otok na kojem se nalazi. Andros je brdovit, grub i bez puno ljudi, a nudipredivne plaže, među kojima se izdvaja upravo ova zbog vizualnog dojma ogromnestijene u moru.

PROČITAJTE:

Vodič za roditelje: 25 najboljih plaža za djecu uHrvatskoj i Europi

 

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana