Raširi krila

Putovanje po Novom Zelandu

Novi Zeland

  • Glavni grad: Wellington, 370.000 stanovnika
  • Valuta: novozelandski dolar (cca. 0.50 €)
  • Klimatski uvjeti: siječanj 17°C, srpanj 9°C (prosječna temperatura, Wellington)
  • Viza: Working Holiday Viza (18-30 godina), putovnica je obavezna
  • Hrana: plodovi mora, kivi
  • Znamenitosti: Bay of Islands; toplo blato, gejzirji, maorska kultura kod Rotorui; špilje Waitomo; nacionalni park Tongariro; fjordi i ledenici na Južnom otoku; skijanje Queenstownu; promatranje kitova u Kaikouri.
  • Stanovništvo: 4.43 mio
  • Površina: 270.534 km²
  • Jezik: engleski, maorski

Avio karte

Okvirna cijena povratne avio karte, uz mogućnost promjene datuma, iznosi oko 8.470 HRK (polazak iz Zagreba). Za ostalu ponudu povoljnih avio karata za Auckland i druge destinacije, stojimo vam na raspolaganju.

Prijevoz

Lonely Planet vodiči

U STA putovanja možete naručiti Lonely Planet vodiče za Novi Zeland i okolne otoke.

Smještaj

Treba li vam smještaj u hostelu? Možemo potražiti najbolju opciju u bilo kojem gradu.

Bridge Bungy Auckland

Skočite s mosta koji je rodni grad komercijalnih skokova lastikom! :: 299 kn

Još nekoliko savjeta

Putovanje ruksakom ("bakcpackanje") po Novom Zelandu relativno je jednostavno, zahvaljujući  dobroj povezanosti, uz uvjet da se rezervacija sjedala napravi dovoljno rano (najjednostavnije i najbrže je plaćanje kreditnom karticom). Velike udaljenosti između gradova i oba otoka (npr. od Aucklanda do Queenstowna) najbolje je prijeći avionom. Air New Zealand nudi brojne letove unutar Novog Zelanda. Na navedenoj relaciji moguće je letiti već od 50 NZD (jednosmjerna karta uz rezervaciju nekoliko mjeseci unaprijed).

Putovanje autobusom vrlo je brz, udoban i najčešći način putovanja. InterCity Coachlines službeni je autobusni prijevoznik, dok cijene prijevoza kod rezervacija u zadnjem trenu mogu biti visoke. Rješenje je njihov "flexi-pass" koji omogućava multi putovanje jednom kartom. S druge strane, Naked bus nudi putovanje na različitim relacijama. To je niskobudžetni autobusni prijevoznik. Cijene počinju od 1 NZD i rastu do dana vožnje. Zanimljiv i popularan način putovanja po otoku je put s agencijama (preporučujemo "Kiwi experience" koji nudi autobusni prijevoz te također uključuje aktivnosti i zabavu). Autobus staje u određenom gradu gdje je organizirana i zabava. Ovaj način putovanja popularan je među Britancima. Karte "Kiwi Experience" možete kupiti prije polaska u našoj agenciji.

Popularan prijevozni oblik "backpackera" je vlastiti prijevoz automobilom ili "campervanom". Najam automobila ili campera namijenjen je manjim grupama putnika koji na taj način uštede novac, fleksibilni su i super se provedu na "off-road" mjestima. Agencije poput rentals, Wicked campers, Spaceships nude najam auta na duže vrijeme. Cijene najma campera u kojem možete spavati i kuhati kreću se od 25 do 70 NZD na dan, ovisno o sezoni i tipu/veličini automobila.

Brojni putnici koji ostaju na duže vrijeme čak odluče kupiti automobil na Novom Zelandu. Putovanje najčešće počinje u Aucklandu, što znači da je kupnju automobila najbolje obaviti tamo. Turners Auctions vodeći je tjedni sajam i održava se na brojnim lokacijama gdje možete kupiti automobil po cijeni od 1000 do 6000 NZD. Dakle, moguće je kupiti automobil po povoljnoj cijeni i prodati vozilo prije odlaska s Novog Zelanda. U Novom Zelandu vozi se po lijevoj strani ceste. Na početku morate biti oprezni, dok ćete za sat vremena usvojiti vožnju po lijevoj strani na "kiwi way of drivin". Litar goriva u prosjeku košta 1,8 NZD.

Ne smijemo zaboraviti na "stopiranje", no savjetujemo da iz sigurnosnih razloga koristite druge načine prijevoza. Navodimo najpopularnije, a vaša je odluka za koji ćete tip izabrati. Detalji o mogućnostima prijevoza navedeni su u putničkim vodičima Lonely Planet u kojima možete pročitati i sve ostale informacije i savjete za putovanje po Novom Zelandu.

Prijavite se!

Za informacije pišite na info@staputovanja.com ili nazovite besplatan telefon 0800 1998

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana