Raširi krila

Često postavljena pitanja

Jesu li mi potrebne posebne preporuke i iskustva?

Ne! Za sudjelovanje u programu rada na Novom Zelandu nije potrebno iskustvo, no svaka će vam preporuka koristiti pri traženju posla.

Trebam li položiti test engleskog?

Test engleskog kao dokaz o znanju jezika nije uvjet, no u praksi je potrebno znanje engleskog jezika.

Postoji li ograničenje što se tiče dobi za prijavu? Koliko godina imaju prijavljeni?

Za program mogu aplicirati svi od 18 do 30 godina, većina sudionika ima 20-25 godina. Bitna je starost prilikom prijave - ako imate 30 godina prilikom prijave, možete ući u državu i ostati i nakon napunjene 31. godine.

Mogu li aplicirati zajedno s prijateljima?

Naravno, prilikom prijave navedete ime prijatelja s kojim želite putovati. Zajedno morate odlučiti o datumu početka programa. Na taj ćete način boraviti u istom hostelu i pohađati radionice na isti dan.
Moramo vas upozoriti da putovanje s prijateljem smanjuje vašu fleksibilnost. Vjerojatnost pronalaska istog posla je niska.

Mogu li kombinirati rad na Novom Zelandu s nekim drugim programom rada u inozemstvu?

Kombinacije su u većini slučajeva moguće. Recite nam svoje želje i pronaći ćemo najbolje rješenje.

Tko i kako će mi pomoći pronaći posao na Novom Zelandu?

Na početku će biti organizirane orijentacijske radionice u hostelu na kojima ćete dobiti najviše informacija i uputa kako pronaći posao. Omogućit će vam dostup do popisa otvorenih radnih mjesta pomoću kojeg su svi sudionici do sada uspjeli pronaći posao. Najbitnija je motivacija i samoinicijativa u traženju posla! Možda ćete na početku obavljati manje plaćen posao ili se zbog posla preseliti u manji grad, što ne znači da ne možete napredovati ili kasnije potražiti posao iz svoje struke.

Koji tip posla pronalaze vlasnici Work&Holiday vize?

Na početku je najbolje prihvatiti svaki posao - od branja kivija do rada u planetariju, postoji bezbroj jednostavnih poslova za početnu zaradu. Working Holiday vizom možeš potražiti posao s bilo kojeg područja, uz malo više sreće također u svojoj struci.
Najviše sudionika nalazi posao u ugostiteljstvu, turizmu, dućanima, na farmama i u hostelima. Postoje i drugačije opcije! Preko organizacije WWOOF (Willing Workers on Organic Farms) možete se pridružiti volonterskim projektima u zamjenu za smještaj i hranu na eko farmi. Provjerite popis poslova koje su obavljali putnici preko Work & Holiday vize.

Što ako ne uspijem pronaći posao?

Ako ne uspijete pronaći posao u roku 2-3 tjedna, potražite savjet kod naših partnera (= organizacija sa sjedištem u hostelu). Pokušat će vam pomoći.

Mogu li birati mjesto/područje rada?

Da! Posao možeš potražiti bilo gdje na Novom Zelandu.

Kolika je zarada preko Work&Holiday?

Pretpostavlja se da ćete obavljati sezonske i privremene poslove te stoga možete očekivati satnicu 6-8 €/h. Pritom morate računati na porez 19,5%. U hostelu će vam partnerska organizacija pomoći otvoriti bankovni račun i pridobiti porezni broj.

Koliko ću zaraditi / uštediti na kraju programa?

Vjerojatno ne puno, no postoji mogućnost. U svakom slučaju ne smijete planirati preveliku zaradu jer u najviše slučajeva to nisu priče o financijskom uspjehu, nego o nezaboravnom životnom iskustvu. Sigurno ćete dio svoje zarade potrošiti na osnovne troškove (najam stana, hranu, ...), a ostatak na dodatne planove putovanja.
Kad uđete u državu, trebate dokazati novčano stanje NZ$4200 – najmanji iznos koji je potreban za godinu dana boravka u NZ.

Kako dokazati novčano stanje NZ$4200?

Kad dođete u NZ, morate imati dokaz o novčanom stanju u iznosu najmanje NZ$4200 na svojem hrvatskom računu. To je uvjet novozelandske vlade uz koji ti mogu dodijeliti vizu.

Hoću li otvarati bankovni račun u NZ?

Tako je. Naši kolege će vam pomoći otvoriti račun, što je neophodno budući da će vam poslodavci isplatiti plaću. Također će vam pomoći u dobivanju porezno identifikacijskog broj.

Hoću li moći putovati za vrijeme boravka u NZ?

Da! Organizacija slobodnog vremena vaša je stvar. Neki rade 9 mjeseci i putuju 3 mjeseca, ostali rade 3 mjeseca i putuju 9 mjeseci. Kada vam dosadi jedan posao, malo putujete i ponovno tražite posao. Možete putovati odmah nakon dolaska i odgoditi traženje posla. Sve ovisi o vašim planovima, željama i financijskim mogućnostima tijekom putovanja.

Kako potražiti stan?

Prva dva noćenja u Aucklandu uključena su u cijenu programa - bookirat ćemo krevet u višekrevetnoj sobi u centru Aucklanda. Većina polaznika živi u hostelima. Ponuda je široka i uvijek se nađe dobro društvo iz cijelog svijeta. Putnici će s vama dijeliti iskustva i savjete. Hosteli imaju zajedničke prostore (kuhinju, praonicu, dnevni boravak, lounge) gdje je lako upoznati ljude iz cijelog svijeta.
Ako u određenom gradu želite ostati duže vrijeme, možete iznajmiti stan i dijeliti trošak boravka s lokalcima ili ostalim putnicima. Ako putujete, onda je najpovoljniji tip smještaja kampiranje. Novi Zeland ima bezbroj kampova, neki su u vlasništvu hostela. Vreća za spavanje je dobrodošla. Bitno! Kampiranje u prirodi na Novom je Zelandu protuzakonito.
U Aucklandu možete postati članom WWOOF (Willing Workers on Organic Farms) - preko te organizacije možete volontirati na eko farmama u zamjenu za smještaj i hranu.

Kako upoznati ekipu?

Brojne putnike srest ćete u hostelu na adresi prvog smještaja. Novi Zeland je raj za "back-packere", što znači da ćete na putu sresti puno zanimljivih i otvorenih ljudi. Savjetujemo da društvo tražite u hostelima i cyber caffe-ima. Dobar način za putovanja u društvu mladih je hop-on / hop-off putovanje autobusom, tzv. Kiwi Experience fleksibilni prijevoz autobusom (više informacija potražite kod STA agenata).

Kako ostvariti kontakt s ostalim sudionicima prije polaska?

Prije polaska proslijedit ćemo vam popis prijavljenih iz cijelog svijeta koji će krenuti na put u istom periodu kao i ti. Možete ih kontaktirati putem e-maila.

Gdje potražiti pomoć pri traženju posla?

Sudjelujemo s hostelom u Aucklandu gdje možete potražiti savjet ili im se obratiti ako se pojave problemi.

Je li sigurno putovati Novim Zelandom? Kakvi su zdravstveni uvjeti?

Novi Zeland je siguran za putnike, ima nizak stupanj kriminala i dobre zdravstvene uvjete. Država je sigurna za žene.

Je li potrebno ikakvo cjepivo?

U slučaju da vaša avio karta uključuje presjedanje u kojoj drugoj državi, možda ćete trebati cjepivo. Potražite savjet kod svojeg liječnika prije polaska.

Kada se moram prijaviti za vizu?

Prijava za vizu moguća je tijekom godine na web stranici Immigration New Zeland.
Potvrdu ćete zaprimiti 2-4 tjedna nakon uspješne prijave. Putovnica mora vrijediti barem dvije godine poslije datuma dobivanja vize. Ako namjeravate obavljati posao s područja zdravstvenih usluga, bit će potreban liječnički pregled, što može biti jedan od uvjeta za produžetak trajanja vize.

Je li potrebno putno zdravstveno osiguranje?

Da, putno zdravstveno osiguranje je nužno. Policu s odgovarajućim pokrićem možete ugovoriti u našoj agenciji. Provjeri ponudu osiguranja sa STA agentima!

Ima li nepredviđenih troškova?

Koliko novaca ćete potrošiti za vrijeme boravka u NZ ovisi o pojedincu odnosno vašem načinu života. Morate uzeti u obzir sljedeće troškove:
  • prijava za vizu
  • smještaj, hrana, prijevoz i osobni troškovi (270 - 385 hrk dnevno - prema potrebi)
  • putno zdravstveno osiguranje
  • cjepivo
  • izleti itd.

Koji je najekonomičniji način putovanja po Novom Zelandu?

Većina putnika putuje autobusom. Stopiranje može biti opasno. Možete se povezati s ostalim putnicima i dijeliti prijevoz s njima. Provjerite oglasne ploče u hostelima, možda netko nudi prijevoz do grada u koji putujete.
U STA Putovanja nudimo sljedeće opcije transporta:

Što trebam imati sa sobom?

Osnovno pravilo: nije pametno previše nositi sa sobom. Najnužniji komadi garderobe su:
  • cipele,
  • japanke,
  • udobne kratke majice i kratke hlače,
  • pulover
  • vesta.
Ako putujete zimi, naravno trebate topliju odjeću. Ako planirate tražiti uredske poslove ili posao u ugostiteljstvu, ponesite na put odjeću koja je prikladna na pojedinačnom radnom mjestu.
Za informacije pišite na info@staputovanja.com ili nazovite besplatan broj 0800 1998.

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana