Raširi krila

Kostarika

Putovanje u Kostariku

HighlightsKostarika, San Jose, Tortuguero, La Fortuna, Arenal, Manuel Antonio    

Kostarika je zaista mala, no unatoč tome puna doživljaja. Dva tjedna idealna su za sve one koji rado skreću s ustaljenih puteva kako bi otkrili drugačiji način putovanja. Saznajte više o projektu ponovnog pošumljavanja, upoznajte se s programom očuvanja morskih kornjača, po užetu se spustite među krošnje kišne šume te se opustite u toplim vulkanskim izvorima!

Itinerar

Dan 1: Ljubljana - San Jose

Polazak iz Ljubljane u San Jose. Uputite se u grad te tamo posjetite neki od muzeja ili glavni trg u samom centru grada. Pronađite svoj kutak na trgu i promatrajte užurban život lokalnog stanovništva i ulične umjetniki koji oduševljavaju svojim spretnostima.

Dan 2: San Jose/Tortuguero

Upoznavanje ove obalne države započet ćete posjetom Nacionalnom parku Tortuguero: čamcem ćete ploviti po znamenitim kanalima. U ovom tropskom raju žive brojne ptice i životinje, što vama pruža odlične prilike za fotografiranje. Osamljene plaže idealno su mjesto za gniježđenje brojnih vrsta kornjača. Iako ne možemo garantirati da ćete ih uistinu vidjeti, u razdoblju od srpnja do listopada za to postoji velika mogućnost. Možete također otići na noćnu vožnju čamcem, budući da su neke životinje aktivnije noću. Noć je također najbolje vrijeme za promatranje kajmana, manjih gmazova iz porodice aligatora.

Obrok: doručak

Dan 3: Tortuguero

Danas ćete park promatrati iz čamca, kao i pješice. Udobno se smjestite i promatrajte okolicu – uz brijeg se možda skriva legvan ili kajman, a u krošnjama drveća tukani, veličanstvene tropske ptice, brojne vrste majmuna i ljenivci. Ne zaboravite dalekozor i sprej za zaštitu od insekata! Nakon izleta s čamcem slijedi šetnja šumskim putevima oko kolibe. Saznat ćete tisuću i jednu zanimljivost o flori, fauni i osjetljivom lokalnom ekosustavu. Pobliže upoznajte neke žabe i kukce koji imaju važnu ulogu u prirodnom ciklusu.

Posjetite neprofitnu organizaciju Sea Turtle Conservancy koja se bavi očuvanjem i istraživanjem kornjača te su svojim trudom spriječili izumiranje divovske kornjače. Ako vam zatreba odmor, legnite u viseću mrežu, uz bazen ili na plažu. Ako ste više avanturističkog duha, otiđite na adrenalinski let (zipline) među krošnje drveća ili izaberite vožnju kajakom.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 4: Tortuguero/La Fortuna

Rano ujutro krenut ćete u posjet zadrugi kave Mi Cafecito Coffee Cooperative gdje ćete vidjeti kakaovac te saznati sve o uzgoju, branju, sušenju i prženju zrna kave. Naravno, neće proći bez degustacije svježe pripremljenog napitka! Glad ćete utažiti tipičnim kostarikanski ručkom koji se sastoji od banana plantain, graha i svježe ribe. Navečer stižete u okružje La Fortuna gdje ćete se moći opustiti uz bazen i uživati u pogledu na džunglu i vulkanske vrhove.

Obroci: doručak, ručak

Dan 5: La Fortuna

Iskoristite dan za istraživanje La Fortune! Možete se opustiti uz namakanje u vrućim izvorima u sjeni vulkana Arenal. Ove prekrasne prirodne bazene grije magma iz dubine, a voda ima, zahvaljujući mineralnom sadržaju i sadržaju soli, iznimno blagotvoran učinak na tijelo. Navečer ćete posjetiti domaćine i naučiti pripremati pravu tortilju. Nakon toga ćete je i pojesti, uz ukusnu »casadu«, tipično kostarikansko jelo od crnog graha i plantaina.

Obroci: doručak, večera

Dan 6: La Fortuna

Pred vama je još jedan dan u La Fortuni. Možete birati među brojnim aktivnostima koje će zadovoljiti avanturista u vama: adrenalinski kanjoning po džungli zbog kojeg će vam prostrujati krv žilama ili vožnja kanuom po drugom najvećem jezeru Srednje Amerike, dok vas sa svih strana okružuje prekrasna priroda. Ako ste mirniji tip, otiđite u šetnju među krošnjama kišne šume, u društvu majmuna i ljenivaca, izaberite opušteno namakanje u toplim izvorima ili pak izlet na sjever, do granice s Nikaragvom, gdje ćete posjetiti prirodni rezervat Caño Negro. Tamo uskočite u čamac i otiđite na vođeno razgledavanje jednog od najvažnijih močvarnih područja na svijetu gdje rastu brojne vrste bilja, žive razne ptic, gmazovi i sisavci. Možda uočite baziliska, neobičnog guštera kojeg nazivaju i Isus Krist gušter. Zašto? Jer može hodati – zapravo trčati – po vodi!

Obrok: doručak

Dan 7: La Fortuna/Monteverde

Vrijeme je da napustite La Fortunu te se čamcem i automobilom popnete do tajanstvene i maglovite šume Monteverde. Tamo ćete provesti dva dana u rezervatu koji predstavlja pravi raj za ljubitelje ptica.

Obrok: doručak

Dan 8: Monteverde

Uputite se duboko u prekrasnu maglovitu šumu rezervata Santa Elena gdje ćete uživati u društvu ogromnih paprati, egzotičnih orhideja, visećih lijana i drugih penjačica. U ovom tropskom raju imat ćete osjećaj da ste se našli u svijetu Tarzana i Jane! Promatrajte okolicu, popnite se na promatrački toranj i ne zaboravite napeti uši – iz okolnih šuma dopiru zanimljivi zovovi životinja.

Obrok: doručak

Dan 9: Monteverde

Posjetite institut Monteverde otkuda su se odvijale brojne ekspedicije National Geographica. Institut proučava jedinstven ekosustav krošanja maglovite šume Monteverde. Jedan od istraživača detaljnije će vam predstaviti projekte na kojima trenutno rade. Slobodno vrijeme iskoristite za istraživanje u vlastitoj režiji: uživajte na leđima konja, na ziplineu poletite među krošnje kišne šuma, testirajte svoju ravnotežu na visećim mostovima ili se pak slikajte u vrtu s prekrasnim leptirima.

Obrok: doručak

Dan 10: Monteverde/Manuel Antonio

Deseti dan odlazite na zapad, do Nacionalnog parka Manuel Antonio. Udahnite morski zrak u opuštenoj atmosferi pješčane obale Pacifika. Istražite slikovite okolne plaže s bijelim pijeskom iz snova. Ako svoje vrijeme želite provesti aktivno, upišite se na tečaj surfanja na valovima. Uputite se na otvoreno more i promatrajte delfine i kitove koji se tamo zadržavaju zbog tople vode bogate planktonima. Možda tijekom plovidbe pored malih otoka, oštrih stijena i veličanstvenih kamenja ugledate morske kornjače i mante.

Obrok: doručak

Dan 11: Manuel Antonio

U ruksak ubacite kremu za sunčananje, grickalice i opremu za plažu te se uputite u zabavno istraživanje najmanjeg, no ništa manje očaravajućeg, nacionalnog parka Kostarike. Manuel Antonio diči se četirima plažama, pokrivenim bijelim pijeskom i odvojenim oštrim stijenama. Uživajte na suncu i tropskom raju iznad i ispod vode, a zatim se sklonite u hlad i otkrijte kuda vode šumski putevi. Velika je vjerojatnost da ćete sresti ekgotične ljenivce, pasance i brojne majmune.

Obrok: doručak

Dan 12: Manuel Antonio

Pred vama je još jedan dan za neistražene ljepote tropskog raja. Možete istraživati u vlastitoj režiji te sudjelovati u omiljenim aktivnostima: usavršite znanje surfanja na valovima, plivajte s ribama svih mogućih boja, jašite slikovitim plažama ili jednostavno uživajte na bijelom pijesku!

Obrok: doručak

Dan 13: Manuel Antonio/San Jose

Vrijeme je za povratak u prijestolnicu San Jose. Navečer možete otići na posljednju večeru sa svojom grupom s kojom ste dijelili ovu nezaboravnu avanturu.

Obrok: doručak

Dan 14: San Jose

Polazak iz Kostarike prema domu ili nastavak putovanja po Srednjoj Americi.

 

 

Što je uključeno?

 • prijevoz prilikom dolaska,
 • izlet čamcem i promatranje divljih životinja u Nacionalnom parku Tortuguero,
 • posjet centru Sea Turtle Conservancy,
 • posjet zadruzi za uzgoj kave,
 • vođeno razgledavanje rezervata Santa Elena Cloud Forest,
 • posjet projektu ponovnog pošumljavanja instituta Monteverde,
 • vođena ekskurzija po Nacionalnom parku Manuel Antonio,
 • zanimljivi članci te korisni fotografski savjeti National Geographica uoči polaska i
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima.  

Hrana, smještaj i dodatni troškovi

 • 11 noćenja u hotelima, 2 noćenja u drvenoj kućici u džungli
 • 13 doručaka, 3 ručka, 3 večere
 • dodatni troškovi za hranu: 2.850 - 3.750 kn.

Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

Pošalji upit

Šifra putovanja: G-CRENG

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana