Raširi krila

“Gap Year” tj. Gap Godina

Riječ “gap year” dolazi iz engleskih govornih područja. Razdoblje u kojem se potencijalni studenti i budući studenti odluče provesti neko vrijeme u inozemstvu i izgraditi neke nove doživljaje izvan lokalnih obrazovnih ustanova. Obično odlaze na izlet, volonterski rad ili na privremeni posao. Za slične varijante kod nas se u agenciji odluče uglavnom studenti, koji su završili školovanje i žele iskusiti dužu svjetsku avanturu prije prvoga zapošljavanja. Međutim ta ideja postaje sve popularnija, stoga si sve više mladih uzima vremena za sebe i putovanje odmah nakon škole ili tijekom školovanja.

Trenutačno mladi svoj “gap year” vide kao nešto što može obogatiti njihov životopis. Svaki poslodavac rado čita životopis koji sadrži nešto novo i drugačije. Obično ta iskustva u inozemstvu također pomognu. Mladi se kući vraćaju zreliji, stariji... :)

Svake godine više od tisuću mladih odluči provesti svoju sljedeću godinu nekako drugačije. Svoj Gap Year možeš doživjeti na različite načine. Možeš pomoći u izgradnji sirotišta u Kambodži, učiti engleski kao strani jezik u Kini ili Japanu, krenuti na treking Himalajom ili Patagonijom ili provesti radne mjesece u SAD-u, Australiji ili na Novom Zelandu.

Životne navike i stanje u zapadnom svijetu ubrzano se mijenjaju kao i razdoblja u našim životima. Nekad je vrijedilo da nakon završetka srednje škole ili fakulteta odmah nađeš radno mjesto koje ti odgovara, ali danas su pravila drugačija. Mladi radije odlaze u inozemstvo, sakupe vrijedna iskustva, upoznaju zanimljive vršnjake iz cijeloga svijeta te upoznaju svijet.

“Gap Year” u prošlosti i danas

U Engleskoj je nekad “gap year” značio djelatnost prije upisa na sveučilište i bio dostupan samo  bogatijemu stanovništvu. Danas to više nije tako. Želja za iskustvima pobjeđuje novac. Gap Year je postao fenomen ovoga stoljeća jer mijenja način funkcioniranja cijelog društva.

Danas gotovo nije važno kad uzimaš takozvani “gap year”. To može biti prije upisa na fakultet, za vrijeme studiranja ili kad već imaš posao. Putovanja nisu više dostupna samo bogatima i mladima, nego svima koji žele nove izazove bez obzira na godine ili novac. Iz perspektive budućih poslodavaca takav je korak uvijek poželjan i dobrodošao.

Istraživanje, provedeno od strane engleske tvrtke gapyear.com, oko 85 % profesionalnih kadrovskih stručnjaka slaže se da takva iskustva pomažu u izboru za radno mijesto, osobito ako je to iskustvo povezano s volontiranjem  ili radom u inozemstvu.

Život se sastoji od mnogih “gap year” iskustava. Ta iskustva su neprocjenjiva i ona nas obogaćuju. Ostaju nam u sjećanju do kraja života. Život je kratak, pa zašto bismo radili stvari koje nam se ne sviđaju? :)

Nekoliko ideja za vaše Gap Godina

1. opcija - From Down Under to USA

Rujan – prosinac :: tečaj engleskog i sezonski rad u Sydneyu

Siječanj :: slobodno vrijeme za istraživanje kulturnih i prirodnjih znamenitosti

Veljača - svibanj :: sezonski rad na Novom Zelandu (hosteli, restorani, rančevi … )

2. opcija - South to North America

Rujan - prosinac :: tečaj španjolskog u Južnoj Americi

Siječanj - ožujak :: volonterski rad u jednoj od južnoameričkih država

Travanj - svibanj :: upoznavanje raznolike kulture Latinske Amerike

3. opcija - The Old Continent

Rujan - ožujak :: rad u Južnoafričkoj Republici

Ožujak - svibanj :: skitanje po Africi

Svibanj - kolovoz :: volonterski rad u Africi

4. opcija :: From Asia to New Zealand

Rujan - sječanj :: volonterski rad u Aziji

Siječanj - ožujak :: skitanje po Aziji (Tajland, Vijetnam, Indonezija)

Ožujak - svibanj :: tečaj engleskog i sezonski rad u Sydneyju

Svibanj - kolovoz :: sezonski rad na Novom Zelandu

*Mogućnosti su beskonačne. Uvijek je dobro kombinirati različite oblike rada (sezonski posao ili volonterski rad) jer poslodavci cijene radno iskustvo stečeno u inozemstvu, a takvi oblici rada donijet će vam uštedu, odnosno zaradu.

Za informacije pišite na info@staputovanja.com ili nazovite 0800 1998.

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana