Raširi krila

Upoznajte istočnu Europu: Rumunjska, Moldavija, Ukrajina i Madžarska

Upoznajte istočnu Europu

Highlights: Rumunjska, Bukurešt, Voronet, Ukrajina, Karpati, Moldavija, Kišinjev, Arad, Madžarska, Bukovina, Pridnjestrovska Republika, Gaugazija

Istočna Europa skriva mnogo zanimljivih kutaka koji će vas očarati. Put će vas voditi po Rumunjskoj, Moldaviji, Ukrajini i Madžarskoj, od netaknute prirode i veličanstvenih gradova do uzbudljivih događanja u gradskim središtima. Upoznat ćete tamošnju umjetnost, kao i svakodnevini život lokalaca, posjetiti destileriju brandyja i staru vinariju, prošetati velikim gradovima i manjim selima. Između ostalog saznat ćete od kuda je Kralj Matija Korvin, posjetiti Pridnjestrovsku Republiku i Gaugaziju, ljetovalište uz Crno more te zaploviti Dunavom. Istok Europe istražit ćete u društvu ugodnih suputnika. U Rumunjsku, početnu točku naše zajedničke avanture, otputovat ćete zrakoplovom, a natrag ćete se polako vraćati autobusom. Pridružite se našoj istočnoeuropskoj pustolovini!

Itinerar

Dan 1: Slovenija/Rumunjska/Cluj Napoca

U poslijepodnevnim satima autobus će pokupiti putnike u Celju, Ljubljani i Novoj Gorici te krenuti prema zračnoj luci Treviso, od kuda ćete poletjeti u grad Cluj Napoca u Rumunjskoj. Pristajemo navečer te zatim s grupom odlazite u hotel. Večer možete iskoristiti za samostalnu šetnju gradskim središtem.

Obrok: večera

Dan 2: Cluj Napoca/Sighetu Marmaţiei

Najprije ćete upoznati grad Baia Mare, a zatim nastaviti do Sapante gdje ćete posjetiti prilično neobičnu znamenitost tog mjesta. Radi se o veselom groblju koje privlači mnogobrojne posjetitelje. Zašto veselo? Pozitivnu sliku groblju daju veliki drveni nadgrobni spomenici, ukrašeni živahnim bojama. Spomenike krase komični motivi koji govore o životu pokojnika. U tom malom gradiću posjetit ćete i znamenitu drvenu crkvu. Zatim nastavljate put autobusom do grada Sighetu Marmaţiei.

Obroci: doručak, večera

Dan 3: Karpati/Iasi

Krenut ćete slikovitom panoramsko cestom kroz samo srce Karpata. Put će vas odvesti i povijesnom zemljom Bukovina koja je razdijeljena između Rumunjske i Ukrajine. Divit ćete se jednom od najslikovitijih samostana na svijetu. Zahvaljujući svojim slikama, samostan Voronet dobio je nadimak »Sikstinska kapela Istoka«. Nakon toga voziti ćete se uz samu granicu s Moldavijom, kako biste posjetili nekadašnju rumunjsku prijestolnicu Iasi. To je lijep tradicionalan grad, jedan od najstarijih u Rumunjskoj. Pred vama je bogat dan: uputit ćete se u panoramsko razgledavanje gradskih znamenitosti, posjetiti prekrasnu palaču Roznoveanu, najstarije narodno kazalište u Rumunjskoj, crkvu Svetog Nikole koja je izgrađena u vrijeme Stjepana Velikog, metropolitansku katedralu i crkvu Triju Hijerarha. Nakon toga smjestit ćete se u hotel, a navečer možete samostalno prošetati gradskom jezgrom te posjetiti kafiće i pubove.

Obroci: doručak, večera

Dan 4: Iasi/Moldavija/Kišinjev

Danas ulazite u novu državu, Moldaviju. Cijeli dan posvetit ćemo razgledavanju glavnog grada Kišinjeva. Prošetat ćete pored vladine palače, parlamenta, razgledati ortodoksnu katedralu Kristovog rođenja te predsjedničku palaču. Moći ćete vidjeti i »Holy Gates«, sveta vrata koja slove za moldavski slavoluk pobjede. Zaustavit ćemo se i na lokalnoj tržnici te se uputiti kroz park do spomenika Stjepana III Velikog, moldavskog princa koji je vladao u 15. stoljeću i uspješno branio državu od Madžara, Poljaka i Osmanskog carstva. Za kraj dana čeka vas još malo umjetnosti: krenut ćete po Aveniji klasične moldavske književnosti i razgledati kipove rumunjskim i moldavskih autora te drugih važnih ličnosti. Nakon večere čeka vas noćni svijet prijestolnice.

Obroci: doručak, večera

Dan 5: Kišinjev/Tiraspol

Prijeći ćemo rijeku Dnjester i stići u Pridnjestrovsku Republiku, nepriznatu i zadnju sovjetsku republiku smještenu između rijeke Dnjester i Ukrajine, koja funkcionira neovisno od Moldavije. Put nastavljamo do osmanske utvrde iz 16. stoljeća koja se nalazi u prekrasnom gradu Bender. Upoznat ćete i Tiraspol, glavni grad odcijepljenog teritorija Pridnjestrovske Republike. Tamo ćete saznati nešto više o povijesti ovog teritorija, koji se za razliku od Moldavije nije htio odvojiti od Sovjetskog saveza pa su zato 1992. proglasili neovisnost. Država ostaje međunarodno nepriznata iako ima svoju vladu, vojsku, poštu, valutu, zastavu i himnu. Posjetit ćemo i Sovjetsku kuću, vojni spomenik, spomenik Suvorovu i Rajevskom, dramsko kazalište, sveučilište Taras Chevchenko i park Kirov. Poslijepodne ćemo se uputiti na degustaciju u destileriju Kvint Brandy, tvrtku osnovanu još 1897. godine. Destilerija koja proizvodi konjak, vino i votku nacionalni je simbol Pridnjestrovske Republike; primjetit ćete ju čak i na njihovim novčanicama.

Obroci: doručak, večera

Dan 6: Tiraspol/Ukrajina/Odesa/Tiraspol

Danas ćete upoznati Odesu, prekrasno crnomorsko ljetovalište u Ukrajini. Sa svojim milijonom stanovnika jedan je od najvećih gradova u državi. Zbog dobrog položaja uz Crno more, Odesa je uvijek slovila za multikulturni grad. Na malom području možete na primjer vidjeti grčku, pravoslavnu i katoličku crkvu. U gradu se ističe operna kuća do koje vodi put po Potemkinovim stepenicama. Poslijepodne ćete se spustiti u podzemlje i istražiti katakombe s čak 2500 kilometara tunela. Nakon toga vraćate se u hotel u Tiraspolu.

Obroci: doručak, večera

Dan 7: Tiraspol/Rumunjska/Braila

Odmah nakon doručka posjetit ćete najveći podrum Moldavije, Milestici Mici. Put će vas najprije voditi do autonomne republike Gaugazije i njenog središta, mjesta Comrat. Gaugazija je svojevrsna znamenitost, budući da predstavlja relikt prastanovnika koji govore turski jezik. Slijedi putovanje u Rumunjsku, točnije do delte Dunava. Zaustavit ćemo se u gradu Galati, a zatim nastaviti put do grada Braila koji ima antičke korijene.

Obroci: doručak, večera

Dan 8: Braila/Constanta

Vozimo se po dunavskoj ravnici do grada Tulcea koji slovi za središte delte Dunava. To je stari grad, osnovan još u 7. stoljeću prije Krista, te je još u antičkim vremenima bio važna luka. Uputit ćemo se u muzej gdje ćete upozanti faunu, floru i tradicionalni način života uz deltu. Slijedi ukrcavanje na brodić i nekoliko sati plovidbe najzanimljivijim dijelom delte. Nakon povratka u Tulceo put nastavljate do slavnih rumunjskih plaža. Zaustavit ćemo se u mjestu Mamaie te se smjestiti u poznatom lučkom i turističkom gradu Constanta. Nakon večere na redu je opuštena šetnja centrom grada, sve do obalnog Casinoa.

Obroci: doručak, večera

Dan 9: Constanta/Bukurešt

Vrijeme je za upoznavanje glavnog grada Rumunjske. Na putu do prijestolnice vozit ćemo se bogatom vinorodnom pokrajinom te se na kratko zaustaviti u gradiću Murfatlar. Kasnije ćemo posjetiti njihov parlament u Bukureštu, koji pored američkog Pentagona spada među najveće građevine na svijetu. Posjetit ćemo također Slavoluk pobjede, Trg revolucije i Etnološki muzej. Posjetit ćemo i Knežev dvor koji je srednjovjekovni vladar Vlad Drakula koristio kao svoju rezidenciju. Prije spavanja imat ćete priliku uživati u tradicionalnoj rumunjskoj večeri.

Obroci: doručak, večera

Dan 10: Bukurešt/Sibiu

Nakon Vlaške nizine stižemo do povijesnog grada Curtea de Arges koji danas slovi za omiljeno ljetovalište. To je stari grad koji leži ispred planine Fagarasului. Ceausescovom cestom prijeći ćete Karpate i više od 2000 metara visok prijelaz Transfagarasani. Na vrhu ćemo napraviti pauzu i kušati lokalne specijalitete. Zatim slijedi spuštanje i »vijuganje« prema Transilvaniji, sve do grada Sibiu odnosno Hermannstadt gdje prebiva njemačka zajednica. Zasigurno već znate što ćete raditi poslijepodne i navečer, zar ne? Istraživat ćete grad koji je prije nekoliko godina nosio naziv europske prijestolnice kulture.  

Obroci: doručak, večera

Dan 11: Sibiu/Arad

Nakon doručka vrijeme je da se uputite u dolinu rijeke Mures, do grada Hunedoara blizu kojeg se nalazi čuveni dvorac feudalne obitelji Corvin. Od tuda potječe i moćan srednjovjekovni vladar Matija Corvin koji je u Sloveniji poznatiji kao Kralj Matjaž. Obići ćete prostorije zanimljivog srednjovjekovnog dvorca, a zatim nastaviti put prema banatskoj prijestolnici Timišoaro. Tamo ćete prošetati Trgom pobjede te vidjeti Operu, crkve i brojne lijepe građevine, izgrađene u secesijskom stilu. Slijedi posjet Trgu slobode i Trgu jedinstva, a zatim slobodno vrijeme za predah. Put nastavljamo do obližnjeg Arada, grada brojnih palača i lijepih trgova.

Obroci: doručak, večera

Dan 12: Arad/Madžarska/Slovenija

Uz rijeku Tisu odvest ćemo se do grada Szeged u Madžarskoj. Divit ćete se odlično očuvanom secesijskom gradskom središtu, posjetiti katedralu, gradsku vjećnicu i nekoliko lijepih parkova. Nakon toga ponovno ćete sjesti u udoban autobus i krenuti prema velikoj madžarskoj nizini uz rijeku Dunav, sve do povijesnog grada Pecs, središta pokrajine Baranja. Pecs je prije nekoliko godina također bio europska prijestolnica kulture. Posjetit ćete katedralu, slikovito barokno središte te imati priliku vidjeti keramičke proizvode umjetnika Zsolnaya. Nakon toga naša zajednička avantura polako završava te nas čeka povratak u Sloveniju. Autobus će se zaustaviti u Celju, Ljubljani i Novoj Gorici.

Obrok: doručak.

 

Što je uključeno?

 • prijevoz do zračne luke,
 • zrakoplovni prijevoz i aerodromske pristojbe,
 • prtljaga do 20 kg (ide u prtljažni prostor) i ručna prtljaga do 10 kg (uzimate sa sobom u avion),
 • sva noćenja (u hotelima s 3 zvijezdice i dvokrevetnim sobama),
 • obroci uključeni u program: ukupno 11 doručaka i večera,
 • svi prijevozi među lokacijama i aktivnostima,
 • razgledavanje i degustacija u destileriji Kvint Brandy,
 • razgledavanje i degustacija u vinskom podrumu Milesti Mici,
 • izlet brodićem po delti Dunava,
 • vođenje na slovenskom/hrvatskom jeziku,
 • zdravstveno osiguranje s asistencijom u inozemstvu,
 • organizacija putovanja.

Dodatni troškovi

 • nadoplata za jednokrevetnu sobu – 1.650 kn,
 • ulaznice i takse koje se plaćaju na samoj na lokaciji – približno 375 kn,
 • obavezna nadoplata takse za ulazak u Pridnjestrovsku Republiku - 37.5 kn (može se promijeniti),
 • dodatni troškovi za hranu – približno 750 kn.
 • (Aviokarta nije uključena u cijenu!)

  Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

Pošalji upit

Šifra putovanja: NMG-VEU-718

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana