Raširi krila

 

Trajanje: Od 11. veljače do 15. travnja 2013.

 

Način transporta: Terensko vozilo

 

Kilometraža: cca. 30 000 km

 

Zemlje: Turska, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Kazakstan, Kirgistan

 

Cilj ekspedicije: Cilj je dokumentirati stepski način života naroda koji žive istočno od Kaspijskog jezera kao i velike urbane centre nekadašnjih sovjetskih republika. Posebnost ekspedicije je putovanje terencem što će omogućiti zalaženje u slabije istražena područja gdje će se kroz interakciju sa stanovništvom upoznati običaji i kamerom dokumentirati njihova bogata kulturna i prirodna baština.

 

 

 

 

 

FOTO: Dvina Meler u posjetu kod Sulejmana i Hurem

 

Plan putovanja po fazama

 

1.      Zagreb – Ankara

Prvi dio puta će se sastojati od prevaljivanja kilometara do azijskog kontinenta. U glavnom gradu Turske, osim tehničkih obaveza kao što su vađenje vize za Uzbekistan i Turkmenistan, vrijeme ćemo iskoristiti za posjetu muzeju anatolijskih civilizacija. To će nam biti odličan uvod za odlazak na neke od mnogobrojnih lokaliteta središnje Turske, a tu se ponajprije ističe glavni grad nekadašnje moćne civilizacije Hetita, Hatuša.

 

2.      Turska – Kavkaz (Gruzija, Armenija, Azerbajdžan)

Vožnja kroz sjevernu Tursku uz obalu Crnog mora do kavkaskih država. Usput posjet gradu Amasya poznatog po odlično očuvanoj otomanskoj arhitekturi, ali i po starijoj povijesti kao mjesto gdje je Cezar izrekao poznatu 'veni,vidi,vici'. Prije  dolaska do Gruzije posjet samostanu Sumela koji je smješten na nepristupačnom mjestu u litici. Kako je iz Turske nemoguće ući u Armeniju zbog loših odnosa dviju zemalja, prvo ulazimo u Gruziju. Tamo se prvo upućujemo u samo podnožje Kavkaza gdje se nalazi mistična dolina Svaneti poznata po izoliranim samostanima i obrambenim tornjevima koshkebi. Prije dolaska u gruzijsku prijestolnicu Tbilisi diviti ćemo se ikonskoj planini Kazbeg. U regiji Kakheti ćemo kušati gruzijska vina koja se tamo rade već 7000 godina! Zanimljiva je informacija da četvrtina svjetskih sorti grožđa dolazi upravo iz ove regije.

U Armeniji će fokus biti na samostanima i crkvama. U Echmiadzinu otkrivamo najstariju armensku crkvu, a u Geghard samostanu posjećujemo crkvu koja se nalazi u djelomično u špilji. U Azerbajdžanu posjet glavnom gradu Bakuu, koji je u zadnjih par godina zaživio u novom ruhu zbog naglog prosperiteta zemlje zahvaljujući nafti.

 

3.      Iran

Prolazak sjevernim dijelom Irana uz Kaspijsko jezero. Obilazak povijesnog grada Tabriza gdje se nalazi jedna od najstarijih natkrivenih tržnica na svijetu koja je pod zaštitom UNESCOa. U Teheranu sređivanje preostalih viza prije polaska na jug zemlje do arheološkog nalazišta nekadašnjeg moćnog središta perzijskog carstva, Perzepolisa. Posjet i gradu Shirazu, centru perzijske kulture. Preko pustinje Dasht-Kavir dolazak do grada Mashada u ulazak u Turkmenistan.

 

4.      Države istočno od Kaspijskog jezera – putem svile

Turkmenistan je prva –stan država koju posjećujemo. Ponajprije je poznata po bizarnoj diktaturi Saparmyrata Niyazova koji je, između ostalog, zabranio ruž za usne, dugu kosu i knjižnice. Nakon glavnog grada Ašgabata zavlačimo se u pustinju Karakum gdje vrijeme provodimo u zabačenim selima gdje ćemo noćiti u jurti (tradicionalni šator kojeg koriste nomadi u stepama središnje Azije). Preko ostataka grada Merva, slijedeći put svile, ulazimo u Uzbekistan gdje posjećujemo legendarni grad Samarkand i Bukharu, glavni grad puta svile koji je stariji više od 2500 godina.

Iz Uzbekistana ulazak u Tadžikistan (najsiromašniju državu regije) te nakon glavnog grada Dušanbea vožnja planinskim prijevojem pamirskom cestom koja se uzdiže iznad 4000 m nadmorske visine.

UKirgistanu obilazak istočne regije gdje se nalazi glavna atrakcija, jezero Issyk Kul uz planinu Tian Shan. Nakon glavnoga grada Bishkeka ulazak u Kazakstan i posjet najvećem gradu Almatyju.

Prolazak kroz najveću zemlju na svijetu bez izlaza na more te obilazak kozmodroma u Baikonouru te novog glavnog grada Astane. Vožnja do udaljenog Aralskog mora koje polako nestaje zbog ljudskog nemara prema prirodi.

Nakon toga vožnja prema Kaspijskom jezeru i turkmenijskoj granici.

 

5.      Iran-Zagreb

Vožnja istim putem prem nazad, kroz Teheran i Tabriz do granice s Turskom gdje ćemo prije Ankare vidjeti jedinstveni krajobraz Kapadokije.

 

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana