Raširi krila

Tibet


Highlights: Peking, Kina, Tibet, Himalaja, Mount Everest

Ovo putovanje po Aziji približit će vam jedno od najizoliranijih dijelova svijeta. Budite dio lokalnih rituala i iskušajte svoje pregovaračke spretnosti na tržnicama. Iz modernog Pekinga otputujte u prošlost i slikovito ruralno područje Tibeta. Divite se veličanstvenoj palači Potala, udaljenim samostanima te se probudite s pogledom na Mount Everest. Lokalni vodiči pokazat će vam skrivene bisere regije i pobrinuti se da vam putovanje ostane u sjećanju još dugo nakon što siđete s krova svijeta.

Itinerar

Dan 1: Ljubljana - Peking

Let iz ljubljanske ili obližnje zračne luke, preko druge zračne luke, prema Pekingu. Putovanje možete započeti i u Pekingu.

Dan 2: Peking

Transfer do hotela. Na uvodnom sastanku upoznat ćete svoju grupu i vodiče, a slobodno vrijeme prije toga možete iskoristitit za istraživanje grada.

Dan 3: Peking

Prijepodne je rezervirano za razgledavanje jedno od sedam svjetskih čuda – Kineskog zida. Kasno poslijepodne imate slobodno vrijeme za istraživanje u vlastitom aranžmanu. Možete pogledati kung fu spektakl meniha iz poznatog hrama Shaolin, tradicionalnu kombinaciju glazbe, pjevanja, plesa i akrobatike u opernoj predstavi ili vratolomne pothvate pekinških akrobata.

Dani 4—5: Peking/Lhasa

Čeka vas vođeno razgledavanje zabranjenog grada i Trga nebeskoga mira. Navečer ćete se ukrcati u trans-tibetanski vlak do Lhase. Putovanje traje 48 sati, a vrijeme možete kratiti promatranjem pokrajine koja će se pri usponu na tibetanski plato potpuno promijeniti pred vašim očima.

Dan 6: Lhasa

Nakon večernjeg dolaska u Lhaso, protegnut ćete noge na orijentacijskoj šetnji gradom, tijekom koje će se vaše tijelo početi privikavati na nadmorsku visinu.

Dani 7—9: Lhasa

Sljedeća tri dana namijenjena su istraživanju Lhase i okolice. Posjetite trg Barkhor, hram Jokhang, veličanstvenu palaču Potala i samostan (birati možete između samostana Sera i Drepung). Slobodno vrijeme iskoristite za skok do lokalne tržnice ili pak za uživanje uz šalicu toplog čaja.

Dan 10: Lhasa/Gyantse

Putovanje nastavljate vožnjom do grada Gyantse, što je prava avantura već samo po sebi: prelazite naime čak tri prijelaza na nadmorskoj visini većoj od 5000 m i pratite obalu prekrasnog jezera Yamdrok Tso.

Dan 11: Gyantse/Tingri

Posjetite dvije znamenitosti koje zauzimaju posebno mjesto u tibetanskom budizmu: samostan Pelkor Chode koji predstavlja centar grada Gyantse i Gyantse Kumbum (ime znači 100.000 slika), osmerokatnicu koja skriva mnogo malih kapelica, punih budističkih ikona i slika: Buda, demoni, zaštitnici i sveci. Nakon razgledavanja put nastavljate do grada Shegar.

Dan 12: Tingri/Rongpu Si

U gradu Shegar, administrativnom centru tibetanskog okružja Tingri, ujutro ćete posjetiti samostan Shegar Dzong, a zatim vas čeka put do još jednog samostana, poznatog kao Rongbuk. Vožnja do njega vrlo je uzbudljiva, s obzirom da ćete se popeti na 5000 m nadmorske visine i biti samo 7 km niže od baznog kampa najvišje planine na svijetu, Mount Everesta. Kao što možete i zamisliti, pogled je jednostavno je spektakularan.  

Dan 13: Rongpu Si/Shigatse

Vožnju gradom Shigatse iskoristite za odmor. Shigatse je drugi najveći tibetanski grad i sjedište Panchen Lame koji je po važnosti odmah nakon Dalai Lame. Ako vam ostane vremena, možete prošetati tržnicama gradskog bazara te se pridružiti masi na večernjoj kori (»revolucija« na tibetanskom) tj. hodočašćenju oko samostana.

Dan 14: Shigatse/Lhasa

Prije povratka u Lhaso, posjetite samostan Tashilunpo. Ovaj masivni kompleks dnevno posjeti na stotine vjernika, a u njegovi kapelici nalazi se impresivankip Bude, visok čak 26 metara.

Dan 15: Lhasa/Katmandu

Čeka vas prijevoz do zračne luke i let iz Lhase do nepalske prijestolnice Katmandu. Nakon dolaska imat ćete dovoljno vremena za razgledavanje grada.

Dan 16: Katmandu

Odlazak u bilo koje doba dana.

 

Što je uključeno?

 • vožnja trans-tibetanskom željeznicom,
 • orijentacijska šetnja po Lhasi,
 • ulaznica za palaču Potala,
 • posjet samostanu Sera ali Drepung,
 • ulaz u hram Jokhang,
 • posjet Pelkor Chode, Gyantse Kumbum i hramu Tashilhunpo,
 • posjet hramu Shegar Dzong,
 • ulaznica i izlet u Nacionalni park Everest,
 • unutarnji let,
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima.

Hrana, smještaj i dodatni troškovi

 • 11 noćenja u hotelima, 1 noćenje u zajedničkim sobama, 2 noćenja u noćnom vlaku.
 • 4 doručaka
 • Dodatni troškovi za hranu: 2.400 kn - 3.400 kn

  (Aviokarta nije uključena u cijenu!)

  Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

Pošaljite upit

Šifra putovanja: G-ACTA

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana