Raširi krila

Butan

Putovanje u Butan

HighlightsButan, budizam, Taktsang, Paro, Gangtey, National Geographic    

10-odnevna avantura u samo srce Butana idealna je za sve one koje zanima budistička kultura. Naime, to je jedina država na svijetu koja svoju produktivnost mjeri jedinicom GNH (bruto državna sreća). Posjetite udaljena sela i svetišta u planinama, popnite se do samostana Taktsang koji se nalazi na stjenovitoj padini, visoko nad dolinom, te u antičkoj kulturi Butana otkrijte koliko možete biti sretni!

Itinerar

Dan 1: Paro

Dolazak u bilo koje vrijeme. Uređen je prijevoz do hotela. Ukoliko je vrijeme jasno, let iznad Himalaje nudi spektakularan pogled na najviše vrhove svijeta, koji će se zatim povući pred zelenim nizinama. Prvi poklon Butan vam daruje čim stupite iz zrakoplova: ugodno svjež i čisti zrak. Nakon dolaska u hotel čeka vas orijentacijski sastanak s vodičem, a kasnije i večera dobrodošlice. Nakon odličnog obroka posjetite školu za monahe Rimpung Dzong i uživajte u opuštenoj šetnji gradom.

Obrok: večera

Dan 2: Paro/Punakha

Nakon doručka čeka vas vožnja do doline Punakha. Odmorite oči uz pogled na guste šume himalajskog bora, hrasta i rododendrona te veličanstvene vrhove Himalaje u daljini. Nakon pauze za ručak, put se počinje strmo uspinjati kroz šumu bora i cedra. Na 3.050 metara nadmorske visine zaustavit ćete se na prijelazu Dochula gdje ćete popiti čaj i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na himalajski planinski lanac. Nakon zaustavljanja put nastavljate po vrtoglavo oštrim zavojima do plodne doline Punakha. 

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 3: Punakha

Iskoristite dan za upoznavanje najveće znamenitosti doline: posjetite Punakha Dzong, zimsku rezidenciju vrhovnog opata Je Knephe koja se nalazi na ušću rijeka Mo Chu i Pho Chu. Radi se o drugoj najvećoj i najstarijoj tvrđavi (ili dzong) u Butanu koja čuva brojne relikvije. Nakon toga odvezite se do Lobeyse te se popnite do Chime Lhakhanga, hrama »božanskog luđaka« koji je bio izgrađen 1499. godine. U današnje ga vrijeme uglavnom posjećuju žene koje ga časte kao hram plodnosti. Nakon razgledavanja čeka vas kratka vožnja do grada Wangdue Phodrang. Tamo ćete prošetati visećim mostom, preko rižinih terasa i guste borove šume, do stupe (budističkog spomenika) Khamsum Yueley Chorten koji leži uz samu rijeku i pruža prekrasan pogled na zelenu okolicu.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 4: Punakha/ Gangtey

Uputite se prema dolini Gangtey, jednom od najljepših mjesta u Butanu. Putem ćete se zaustaviti u selu Khewa i osjetiti ritam svakodnevnog života butanskih seljaka. Navečer vas čeka posjet lokalnoj farmi gdje će vam ljubazni domaćini predstaviti butanske dobrote. Tipična butanska hrana je pikantna, a vi ćete naučiti pripremati najpopularnija lokalna jela: sir s čilijem ili ama datshi. Uživajte u večeri koju ste pripremili i porazgovarajte s domaćinima koji se uvijek obraduju posjetiteljima.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 5: Gangtey

Prošetajte do samostana Gangtey koji je bio izgrađen u 16. stoljeću. Pogledajte impresivnu zbirku relikvija – samostan naime čuva najsvetije relikvije u Butanu. Zatim vas čeka posjet lokalnoj školi i šetnja kroz dolinu Phobjikha do doline Khewa. Tamo ćete posjetiti stari hram te darovati lokalna božanstva.

Dolina Gangtey je također centar za promatranje ždralove (ptice). Centar vodi RSPN (Kraljeva udruga za zaštitu prirode), nevladina organizacija za zaštitu butanskog okoliša, flore i faune. Uz malo sreće moći ćete i vidjeti ove veličanstvene ptice.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 6: Gangtey/Thimphu

Vrijeme je da vidite i drugo lice Butana. Odvezite se do sve modernije prijestolnice Thimphu koja je prava suprotnost spokojnoj atmosferi koju ste do sada osjetili. U gradu ćete posjetiti najveće znamenitosti, kao što je Nacionalna knjižnica, koja je također i istraživačka ustanova, posvećena očuvanju bogate literarne, kulturne i vjerske baštine Butana, te prekrasna stupa Chorten, glavni vjerski spomenik u gradu i popularno mjesto za dnevne molitve i meditaciju među domaćinima. Posjetite Institut Zorig Chusum, školu za umjetnost i obrt. Radi se o pravom raju za ljubitelje azijske umjetnosti. Promatrajte učenike pri usvajanju tradicionalnih butanskih vještina: obrada drva, slikanje i izrada keramike. Nakon toga preostaje vam slobodno vrijeme za kupovinu. Na kraju dana susrest ćete se s budističkim monahom i učenjakom koji će vam reći nešto više o budizmu i načinu života u ovoj maloj državi u kojoj je zajednički cilj svih stanovnika samo jedan – sreća.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 7: Thimphu/Dolina Haa

Odvezite se do još jedne prekrasne lokacije: Haa je jedna od najudaljenijih i najsvetijih dolina u Butanu. Približno dva sata i pol hoda kroz mirisne šume bora i rododendrona dovest će vas do samostana Kila koji se drži stjenovite padine i u kojem živi oko 60 časnih sestara. U dolini Haa posjetit ćete i Lhakhang Nagpo (crni hram) i Lhakhang Karpo (bijeli hram).

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 8: Dolina Haa/Paro

Vrijeme je za povratak u Paro i posjet ruševnoj tvrđavi Drukgyal koja je nekoć štitila ovo područje od tibetanskih upada. Pedesetih godina prošlog stoljeća tvrđava je gotovo potpuno uništena u požaru, no unatoč tome zanimljive ruševine vrijedne su posjeta.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 9: Paro

Vaše putovanje bliži se kraju pa zato skupite posljednje atome snage za zahtjevno pješačenje do samostana Taktsang koji čuva 13 svetih relikvija i slovi za najcjenjenije hodočasničko mjesto na području Himalaje. Navodno je ovdje u 8. stoljeću guru Padmasambhava pristao na leđima tigrice pa zato samostan nazivaju i tigrovom gnijezdom. Pogled s vrha jednostavno je spektakularan, a sama građevina drži se za stijenu koja se nalazi 3000 metara iznad doline. Kasnije ćete posjetiti i hram Kyichu Lhakhang, jedan od najstarijih i najljepših butanskih hramova izgrađen u 7. stoljeću. Budući da je je streljaštvo butanski nacionalni sport, posjet lokalnom klubu jednostavno je neizbježan. Promatrajte kako domaćini vježbaju i natječu se te nevjerojatnom preciznošću pogađaju udaljene mete.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 10: Paro

Odlazak u bilo koje vrijeme. Uključen je prijevoz do zračne luke.

Obrok: doručak

 

 

 

Što je uključeno?

 • prijevoz prilikom dolaska in odlaska,
 • posjet tvrđavi Rimpung,
 • pješačenje do samostana Punakha i svetišta plodnosti,
 • posjet gradu Wangdue i šetnja do svetišta Khamsum Yueley Chorten,
 • posjet selu Khewa,
 • učenje kuhanja i ručak na obiteljskoj farmi,
 • šetnja do samostana Gangtey i posjet lokalnoj školi,
 • treking po dolinama Phobjikha i Khewa,
 • posjet Nacionalnoj knjižnici, Institutu Zorig Chusum i spomeniku Thimphu Chorten,
 • predavanje o budističkoj kulturi,
 • izlet do samostana Kila,
 • razgledavanje samostana i svetišta u dolini Haa,
 • posjet tvrđavi Drukgyal i samostanu Taktsang,
 • posjet hramu Kyichu Lhakhang,
 • zanimljivi članci te korisni fotografski savjeti National Geographica prije polaska i  
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima.

Hrana, smještaj i dodatni troškovi

 • 9 noćenja u hotelima.
 • 9 doručaka, 8 ručaka, 9 večera

Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

Pošalji upit

Kod putovanja: G-ADWNG

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana