Raširi krila

Putevima gorila u Ruandi i Ugandi


Highlights: Gorile, Entebbe, Kigali, vulkanski nacionalni park, Uganda, Ruanda, National Geographic

Kada vodič digne ruku i pokaže da pokleknu, svi znaju zašto. Naime, veličanstvena gorila u blizini upravo se udobno smjestila kako bi pojela svoj obrok. Želite li i vi vlastitim očima vidjeti ove prekrasne, ugrožene primate u njihovom prirodnom okruženju? Sada je to moguće– na 9-odnevnem putovanju Ruandom i Ugandom susrest ćete gorile, čimpanze  i druge majmune te kroz oči najbližih srodnika čovjeka upoznati čuda prirode.

Itinerar

Dan 1: Ljubljana - Kigali

Polazak iz Ljubljane i smještaj u hotelu. 

Dan 2: Kigali

Iskoristite dan za razgledavanje grada Kigali koji je poznat po ugodnoj, prijateljskoj atmosferi.

Dan 3: Kigali/Nacionalni park Volcanoes

Posjetite spomen obilježje genocida iz 1994. godine i upoznajte tužnu povijest Ruande. Nakon toga čeka vas šetnja živahnim gradom Nyamirambo i posjet centru za pomoć ženama koji djevojkama i ženama nudi podršku, mogućnost obrazovanja i samostalnog života. Upoznajte tamošnje žene i pogledajte kako uspješno vode svoj posao. Nakon posjeta priuštite si tradicionalni ručak u centru, a zatim posjetite i trgovinu koja nudi ručno izrađene, visoko kvalitetne proizvode. Popodne ćete nastaviti put prema sjeveru Ruande i smjestiti se u kolibi koja se nalazi na samom ulasku u nacionalni park te pruža prekrasan pogled na veličanstvene vulkane u daljini. 

Nacionalni park Volcanoes graniči s parkovima Virunga u Kongu i Mgahinga Gorilla National Park u Ugandi. Unutar njegovih granica nalazi se pet od osam vulkana planine Virunga. Vulkanski vrhovi i lokalne visoravni prekriveni su bujnom kišnom šumom i bambusom koji je omiljena hrana gorila. Iako najviše pažnje privlače slavni primati, na području parka također žive bizoni, zlatni majmuni, hijene, brojne ptice te čak i slonovi.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 4: Nacionalni park Volcanoes

S rangerom/vodičem krenut ćete u šetnju nacionalnim parkom te uz malo sreće ugledati neobičnog zlatnog majmuna. Ova živahna i znatiželjna vrsta majmuna ugroženija je čak i od planinskih gorila i samo je u Ruandi njihovo naseljenje u prirodni okoliš bilo uspješno. Nakon povratka u kolibu čeka vas ručak, a zatim šetnja kroz farmersko selo Iby'iwacu, gdje su domaćini ilegalni lov zamijenili gojenjem ovaca. Upoznajte stanovnike sela i način života ruandskoga seljaka. Na večernjem ćete predavanju detaljnije upoznati gorile. Naučit ćete mnogo zanimljivih stvari o njihovom ponašanju, onome što im prijeti, održavanju i prednostima turizma.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 5: Nacionalni park Volcanoes

Rano ujutro uputit ćete se u park, gdje ćete se sastati s rangerima/vodičima na orijentacijskom sastanku. Nakon toga krećete na put koji se može razlikovati po svojoj dužini i zahtjevnosti, s obzirom da ovisi o tome gdje se nalazi obitelj gorila koju će vaša grupa posjetiti. Na svijetu u divljini živi otprilike 800 planinskih gorila, većinom u Ruandi, Kongu i Ugandi. U Ruandi je prisutno deset obitelji gorila koje turisti mogu posjetiti u grupama od najviše 8 ljudi, a posjet je zbog aktivnosti za njihovo očuvanje, i što manjeg utjecaja čovjeka na njihov život, ograničen na sat vremena. Diranje gorila je zabranjeno (može se desiti da gorila dotakne vas!), kao i glasni zvukovi i nagli pokreti. Vrlo je važno da članovi grupe u svakom trenutku slijede uputstva vodiča.

Nakon posjeta obitelji gorila vratit ćete se u kolibu i uživati u slobodnom popodnevu.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 6: Nacionalni park Volcanoes/ Nacionalni park kraljice Elizabete

Nakon doručka prijeći ćete državnu granicu Ugande i kasno popodne stići u Nacionalni park kraljice Elizabete, poznat po otvorenim savanama, velikim močvarnim područjima oko jezera George, prostranoj šumi Maramagambo na jugoistoku i šumskom području Kyambura.

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 7: Nacionalni park kraljice Elizabete

Z rangerom ćete na safariju posjetiti Dolinu majmuna (Kyambura) gdje žive čimpanze. Iako nije moguće garantirati susret s njima, naši najbliži srodnici često se pokažu i uopće im ne smeta promatranje njihove svakodnevice. Popodnevni dio safarija bit će posvećen prirodi i drugim stanovnicima parka: divite se jedinstvenom ekosustavu kišne šume u klancu Kyambura i dobro napnite oči jer je sasvim moguće da ćete ugledati bizone, slonove, divlje svinje, bradavičaste svinje, hijene, leoparde i lavove. 

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 8: Nacionalni park kraljice Elizabete

Niste imali sreće s promatranjem divljih životinja? Bez brige, čeka vas još jedan dan safarija po parku i potraga za njegovim stanovnicima. Popodne se ukrcajte u čamac i zaplovite kanalom Kazinga koji povezuje jezera George i Edward. Tijekom plovidbe u vodi i na obali ugledat ćete jata ptica, nilske slonove, zastrašujuće krokodile, gmazove, a uz malo sreće također slonove i velike mačke. 

Obroci: doručak, ručak, večera

Dan 9: Nacionalni park kraljice Elizabete/Entebbe

Nakon doručka krenut ćete prema gradu Entebbe. Na putu ćete se zaustaviti na ekvatoru i promatrati kako se voda na sjevernoj i južnoj polutci rotira u različitim smjerovima. Uganda je jedna od rijetkih država na svijetu gdje je moguć prijelaz preko nevidljive crte koja dijeli Zemlju pa stoga nemojte propustiti priliku za fotografiranje s jednom nogom na sjevernoj,a drugom na južnoj polutci! Za sam kraj posjetit ćete tradicionalnu radionicu za izradu bubnjeva. Promatrajte kako izrađuju bubnjeve od životinjske kože i drva te se prepustite njihovim egzotičnim zvucima.

Obroci: doručak, ručak

Dan 10: Entebbe - Ljubljana

Odlazak iz Entebbea i povratak u Ljubljanu isti dan.

 

Što je uključeno

 • prijevoz prilikom dolaska,
 • ulaznice za dva nacionalna parka,
 • ulaz u spomen obilježje,
 • vođeno razgledavanje gorila i sve potrebne dozvole,
 • predavanje o gorilama,
 • promatranje zlatnih majmuna i sve potrebne dozvole,
 • vođeno razgledavanje  čimpanza i sve potrebne dozvole,
 • šetnja do lokalnog sela,
 • safari vožnje Nacionalnim parkom kraljice Elizabete,
 • vožnja čamcem po kanalu Kazinga,
 • posjet ekvatoru,
 • posjet radionici bubnjeva,
 • zanimljivi članci i korisni fotografski savjeti National Geographica prije polaska i
 • svi prijevozi među lokacijama i uključenim aktivnostima.

Hrana, smještaj i dodatni troškovi

 • 8 noćenja u hotelima
 • 8 doručaka, 7 ručaka, 6 večera
 • Dodatni troškovi za hranu: 570 kn - 750 kn
 • (Aviokarta nije uključena u cijenu!)

  Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

Pošaljite upit

Šifra putovanja: G-DRGNG

 

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana