Raširi krila

Etiopija

Highlights: Adis Abeba, Bahir Dar, Gondar, Debark', Aksum, Lalibela. Etiopija, Nationa Geographic

Etiopija zauzima jedinstveno kulturno mjesto između Afrike i Bliskog istoka. Na 13-dnevnom putovanju otkrijte nezaboravnu ljepotu Semienskog gorja, iz bliza pogledajte u stijenu uklesane crkve Lalibele i upoznajte stanovnike jedinstvenog sela Awra Amba. Ova predivna afrička država zasigurno će vas očarati!

  Itinerar

  Dan 1: Zagreb - Adis Abeba

  Polazak iz Zagreba ili okolnih gradova i dolazak na cilj u kasnim noćnim satima.

  Dan 2: Adis Abeba

  Uključen je prijevoz iz zračne luke. Na uvodnom sastanku upoznat ćete svoju grupu i vodiče, a do tada imate dovoljno slobodnog vremena za istraživanje grada.

  Adis Abeba osnovana je prije više od stoljeća, a njeno ime na etiopskom jeziku znači »novi cvijet«. Grad se nalazi na 2.400 metara nadmorske visine, treća je najviša prijestolnica na svijetu i ima ugodnu, svježu klimu. U gradu se na svakom koraku miješaju prošlost i sadašnjost, ceste su živahan miks skupih automobila, taksista u starim ruskim Ladama te magaraca, ovaca i koza. Nedaleko od strogih fašističkih građevina i privatnih banaka možete vidjeti tradicionalne kuće napravljene od blata.

  Dan 3: Adis Abeba/Bahir Dar                    

  Ulovite let do grada Bahid Dar. Nakon pristajanja čeka vas vođen dvosatni izlet do prekrasnih slapova Blue Nile Falls. Među lokalcima poznati su i kao Tis Issat, što znači »voda koja se dimi« te su nesumnjivo jedni od najljepših afričkih slapova i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Etiopiji.

  Obroci: doručak

  Dan 4: Bahir Dar

  Uputite se na izlet čamcem po jezeru Tana i uživajte u prekrasnom pogledu. Prije toga posjetite samostan Ura Kidane Mehret i Azwa Maryam u koji mogu ući i žene. Između dva samostana vodi opuštajući planinski puteljak. Nakon plovljenja jezerom prošetajte živahnom tržnicom Bahir Dara na kojoj možete pronaći šaroliku odjeću, košare, začine i druge lokalne proizvode.

  Obroci: doručak

  Dan 5: Bahir Dar/ Gondar

  U društvu iskusnog lokalca posjetite selo Awra Amba gdje ćete upoznati jedinstven način života zajednice u kojoj je društveni položaj muškaraca i žena ravnopravan. Zajednica je osnovana 1980. godine s ciljem sprječavanja siromaštva i osiguravanja društvene sigurnosti članova. Put nastavite do grada Gondar gdje vas čeka razgledavanje najslavnije crkve u državi – Debre Berhan Selassie. Strop je pokriven brojnim slikama etiopiskih kerubi, dok oslikani zidovi prikazuju lokalne svece, mučenike i tradicionalne prizore. Za kraj posjetite dvorac Kusquam, rezidenciju kraljice Mentawab iz 18. stoljeća.  

  Obroci: doručak, ručak

  Dan 6: Gondar

  Istražite dvorce, kupališta i vrtove na posjedu od 70 tisuća kvadratnih metara, okruženom visokim zidovima, koji je pripadao nekadašnjem etiopskom vladaru Fasiladasu. Dvokatna vladareva palača najstariji je i jedan od najfascinantnijih dvoraca koji je dizajnirao indijski arhitekt. Posjetite ženski obrazovni centar Ploughshare u kojem brižljive samohrane majke uče izrađivati posuđe, vezenje i druge vještine kojima same mogu zaraditi za kruh. Nakon razgledavanja čeka vas prijevoz do smještaja na rubu Gondara. Navečer posjetite zajednicu Kossoye gdje ćete kušati tipičnu etiopsku hranu i probati napraviti autentičnu injeru, etiopski kruh koji se jede uz svaki obrok. Svoje svježe pečene injere kušajte uz ukusna variva.  

  Obroci: doručak

  Dan 7: Gondar/Debark

  Ujutro ćete krenuti prema gradu Debarku, od kuda ćete se uputiti na izlet u nacionalni park Simien Mountaints koji je dio etiopskih visoravni. Priuštite si odmor u slikovitoj planinskoj koči, uživajte u prekrasnom pogledu na okolne vrhove te se nadišite svježeg planinskog zraka.

  Obroci: doručak

  Dan 8: Debark

  Pred vama je uzbudljiv dan u nacionalnom parku Simien Mountains koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Pođite na vođenu ekskurziju po kampu Sankaber, razgledajte slap Jinbar i ako uvjeti na cesti to dopuste, odvest ćete se do kampa Chenek te si tamo priuštiti piknik ručak s veličastnim pogledom.

  Slikovite Simijenske planine savršeno su mjesto za predah od vreve velikih gradova. Nad erodiranom pokrajinom dubokih tjesnaca i dolina izdižu se najljepše i najneobičnije planine afričkog kontinenta. Brojni vrhovi sežu nešto iznad 4000 m, a Ras Dashen, najviši vrh Etiopije, također je jedna od najviših afričkih planina. Ovdje možete vidjeti brojne predstavnike jedinstvene etiopske flore i faune – majmuna geladu, etiopskog jarca, velikog strvinara kostoberinu, a uz mnogo sreće i vrlo ugroženog etiopskog vuka.

  Obroki: doručak

  Dan 9: Debark/Axum

  Ujutro ćete se uputiti na put do grada Axuma, najstarijeg i najsvetijeg etiopskog grada, nekadašnjeg doma kraljice iz Sabe.

  Obroci: doručak

  Dan 10: Axum

  Uživite se u ulogu istraživača i pokušajte otkriti sve tajne Axuma. U 4. stoljeću u gradu je osnovana etiopska ortodoksna crkva, a Axum još uvijek slovi kao najsvetiji grad u državi. Posjetite arheološko područje gdje ćete između ostalog imati priliku vidjeti nekadašnju palaču i kupalište kraljice iz Sabe te crkvu Tsion Maryam koja je navodno prva crkva u podsaharskoj Africi te je čuvala tajnu Kovčega saveza.

  Obroci: doručak

  Dan 11: Axum/Lalibela

  Deseti dan čeka vas rano buđenje budući da morate uhvatiti let do starodavnog grada Lalibela, poznatog po mnogobrojnim monolitskim crkvama. Grad je odmah nakon Axuma najsvetiji u državi i predstavlja hodočasničko središte za mnogobrojne Etiopljanine i Afrikance. Razgledat ćete crkve uklesane u stijenu koje izviru iz 11. i 12. stoljeća prije Krista te su još uvijek u uporabi. Lalibela je također odlično mjesto za kušanje lokalnog pića tej (vino s medom), uz pratnju tradicionalne glazbe i plesa.

  Obroci: doručak

  Dan 12: Lalibela

  Ujutro protegnite noge pješačenjem do samostana Asheton Maryam koji na 3.150 metara nadmorske visine pruža panoramski pogled na širu etiopsku pokrajinu. Ako dan prije niste imali dovoljno vremena za razgledavanje crkava, možete ih posjetiti danas.

  Obroci: doručak

  Dan 13: Lalibela/Adis Abeba

  Ujutro ćete se oprostiti od Lalibele i poletjeti natrag u prijestolnicu. Večer uoči odlaska možete provesti uz oproštajnu večeru sa suputnicima u lokalnom restoranu.

  Obroci: doručak

  Dan 14 in 15: Adis Abeba

  Polazak prema Zagrebu. Dolazak doma sljedeći dan.

  Obroci: doručak

   

  datumi nisu poznatiŠto je uključeno

  • ekskurzija do slapova Blue Nile,
  • izlet barkom po jezeru Tana,
  • posjet tržnici Bahir Dar,
  • vođeno razgledavanje crkve Berhan Selassie, kupališta vladara Fasiladasa i povijesnih gradova u Gondaru,
  • lekcija kuhanja i večera u zajednici Kossoye,
  • izlet u Semiensko gorje,
  • posjet povijesnom gradu Axumu,
  • vođen posjet crkvi uklesanoj u stijenu u Lalibeli,
  • pješačenje do samostana Asheton Maryam,
  • zanimljivi članci i korisni fotografski savjeti National Geographica prije polaska,
  • unutarnji letovi i
  • svi prijevozi od lokacije do lokacije, s uključenim aktivnostima.

    Hrana, smještaj i dodatni troškovi

    • 12 noćenja u hotelima.
    • 12 doručaka, 1 ručak
    •  Dodatni troškovi za hranu: 1.880-2.500 kn
    (Aviokarta nije uključena u cijenu!)

     Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

     Ostavi upit

     Šifra putovanja: 

     All we do is travel

     S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

     STA putovanja
     Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

     0800 19 98

     info@staputovanja.com

     Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

     ZAGREB
     T: 01 488 63 40
     M: 099 488 63 40
     F: 01 488 63 45
     L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

     LJUBLJANA
     T: +386 (0)1/ 439 16 90
     T: +386 (0)1/ 439 16 91
     M: +386 (0)41 612 711
     L: Ajdovščina 1, Ljubljana