Raširi krila

Promatranje gorila u Ugandi


Highlights: Uganda, Gorile

Oduvijek ste željeli izbliza upoznati najkarizmatičnije primate: živahne čimpanze i veličanstvene gorile? Pridružite nam se u ovoj 8-odnevnoj pustolovini u srcu Afrike! Iz prijestolnice Ugande, Kampale, put će vas voditi do slikovitog jezera Bunyonyi gdje ćete se pripremiti za nevjerojatnu pustolovinu – posjet iznmno ugroženim planinskim gorilama.

Središnji dio ovog putovanja je posjet obitelji gorila, što zahtjeva posebnu dozvolu koja nije uključena u cijenu putovanja, a košta od 560 do 650 eura. Ako se odlučite poći na ovo putovanje, nakon rezervacije dogovorit ćete se za stjecanje i plaćanje dozvole.

Putovanju možete prilikom plaćanja dodati paket aktivnosti koji sadrži neke od najatraktivnijih avantura. Ako ipak ne izaberete paket, imajte na umu da su te aktivnosti svejedno uključenje u plan putovanja.

Itinerar

Dan 1: Kampala – Nacionalni park Murchison Falls

U ugandskoj prijestolnici Kampali upoznat ćete vodiče, zatim vas čeka put do Nacionalnog parka Murchison Falls. Slapovi Murchison predstavljaju veličanstveno prirodno bogatstvo na Bijelom Nilu i srce nacionalnog parka, jednog od najboljih u Ugandi. Kada se budete smjestili, vodič će vam detaljno predstaviti aktivnosti idućeg dana.

Dan 2: Masindi – Rezervat Budongo

Budongo je najveća šuma mahagonija u cijeloj istočnoj Africi i dom najvećem broju čimpanzi u Ugandi. Navodno ih ovdje živi i do 700. Ako imate paket aktivnosti, lokalni će vas vodič voditi u šetnju šumom gdje ćete pokušati pronaći čovjeku najbliskiju vrstu. Zatim će cijela grupa na safari vožnji upoznati i ostale stanovnike rezervata.

Dan 3: Kampala

Jutro je namijenjeno aktivnostima za koje je dan ranije ponestalo vremena, nakon toga slijedi povratak u Kampalu. Slobodno popodne ćete iskoristiti za istraživanje ovog živahnog grada koji je smješten usred plodnog poljoprivrednog područja na jugu države.

Dan 4: Jezero Bunyonyi

Bunyonyi je malo, ali iznimno pitoreskno jezero. Okruženo brdima i mnogim zelenim otočićima čini prekrasnu pokrajinu. Tu ćete naći različite vrste ptica, a najpoznatiji i najbrojniji stanovnici jezera su vidre. Na ovom prekrasnom mjestu ćete provesti noć i pripremiti se na zadnji dio putovanja.

Dan 5: Jezero Bunyonyi

Planinske gorile vrlo su ugrožene. Stručnjaci smatraju da ih je u prirodi samo još oko 650. Posjet ovim veličanstvenim životinjama odličan je način da i sami možete pridonijeti njihovom očuvanju i omogućavanju budućnosti. Novac koji uplaćujete za dozvolu zapravo je namijenjen zaštiti gorila. Vrlo važnu ulogu u očuvanju imaju i lokalne zajednice koje promjenom odnosa do lovljenja ovih životinja u velikoj mjeri doprinose zaštiti i očuvanju ovih veličanstvenih primata.

Izdavanje dozvola vrlo je ograničeno, stoga od turista očekuju puno fleksibilnosti, zato budite spremni na izmjene rasporeda. Gorile ne zanimaju granice koje je postavio čovjek, njihov habitat obuhvaća Ugandu, Ruandu i Demokratsku republiku Kongo. Ako bude ikako moguće, vodiči će se pobrinuti da gorile posjetite u Ugandi, u suprotnom će vas odvesti u susjednu Ruandu ili Kongo.

Slobodan dan možete iskoristiti za izlet ili istraživanje okolice na brdskom biciklu.

Dan 6: Jezero Bunyonyi

Iako su razgledavanju namijenjena dva dana, zapravo ćete na putu biti samo jedan dan, drugi je namijenjen stjecanju dozvole i rezervi kako bi mogli vodiči omogućiti cijeloj grupi posjet gorilama koji se odvija u manjim grupama do 6 osoba. Posjetit ćete i selo Nyombi u kojem žive pigmejci. Iskoristite tu priliku i upoznajte kulturu i način života ovog neobičnog plemena.

Dan 7: Kampala

Vrijeme je da se oprostite od gorila i krenete na dugi put natrag do Kampale. Zato što ćete se vratiti u ranim večernjih satima, preporučljivo je da svoje putovanje produžite za još koji dan te da si u Kampali osigurate dodatan smještaj.

Što je uključeno

  • safari vožnja u nacionalnom parku Murchison Falls.
  • Dodatne aktivnosti
  • promatranje čimpanzi u nacionalnom parku Murchison Falls
  • posjet pigmejskom selu.

Hrana, smještaj i dodatni troškovi

  • 6 noćenja u šatorima (2 osobe)
  • 6 doručaka, 6 ručkova, 5 večera
  • Dodatni troškovi: dozvola za promatranje gorila (560-650 €)
  • (Aviokarta nije uključena u cijenu!)

    Zanima li vas nešto više? Nazovite 0800 19 98, pišite za informacije iz prve ruke ili posjetite našu poslovnicu.

Pošaljite upit

Šifra putovanja: N-NKK

Putovanja

All we do is travel

S posjetom i korištenjem web stranice pristajete na kolačić. Pročitajte više o kolačićima.

STA putovanja
Andrije Hebranga 22, 10 000 Zagreb

0800 19 98

info@staputovanja.com

Svaki radni dan nas između 9 i 17 sati možete dobiti na telefonskim brojevima:

ZAGREB
T: 01 488 63 40
M: 099 488 63 40
F: 01 488 63 45
L: Ulica Andrije Hebranga 22, Zagreb

LJUBLJANA
T: +386 (0)1/ 439 16 90
T: +386 (0)1/ 439 16 91
M: +386 (0)41 612 711
L: Ajdovščina 1, Ljubljana